Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΥΡΩ»
Ζωτικός χώρος σε τράπεζες-μεγάλο κεφάλαιο

Νέα τραπεζική ρύθμιση στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας

Την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, έρχεται να ενισχύσει ο λεγόμενος Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) που εγκαινιάστηκε χτες μετά από πρωτοβουλία των τραπεζών της ευρωζώνης και των κεντρικών τραπεζών. Το νέο σύστημα πληρωμών έρχεται να διευκολύνει παραπέρα τις κινήσεις κεφαλαίων ανάμεσα στα μεγάλα μονοπώλια της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής. Για παράδειγμα το όποιο μεγάλο μονοπώλιο με διακλαδώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορεί να διεκπεραιώνει όλες τις υποθέσεις (μισθοδοσία κ.ά. ) μέσω ενός κεντρικού λογαριασμού σε οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης. Στα λόγια διευκολύνονται και οι δοσοληψίες των νοικοκυριών, κάτι που όμως δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα λαϊκά στρώματα.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι η «συμβολή SEPA στο πρόγραμμα της Λισαβόνας θα είναι σημαντική» και ακόμη ότι θα «ενισχύσει την καινοτομία αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα μειώσουν σημαντικά το κόστος τους και υπολογίζουν το «συνολικό όφελος» σε περισσότερα από 123 δισ. ευρώ για την επόμενη 6ετία. Με την εφαρμογή του SEPA, οι συναλλασσόμενοι θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές μέσω ενός και μοναδικού λογαριασμού και τα υπόλοιπα (όπως μεταφορές λογαριασμών σε άλλη τράπεζα) θα γίνονται μέσω του συστήματος, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του υπολογίζεται για το 2011. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν παραπέρα μείωση στο «λειτουργικό κόστος» τους και παραπέρα μείωση των θέσεων εργασίας. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Π. Θωμόπουλος, ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας του ανταγωνισμού θα υπάρξει μείωση των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες, κάτι, που όπως είναι απόλυτα κατανοητό, είναι απλό ευχολόγιο.

Στο πλαίσιο του SEPA ετοιμάζεται και η εισαγωγή των «ηλεκτρονικών τιμολογίων», που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των τραπεζιτών θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και τη «γραφειοκρατία». Ηδη στο υπουργείο Οικονομίας συστάθηκε Επιτροπή για την επεξεργασία του σχεδιασμού με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της «ΔΙΑΣ ΑΕ» που διεκπεραιώνει τις συναλλαγές μεταξύ τραπεζών. Στις προθέσεις τους είναι να αναλάβει η «ΔΙΑΣ» τη διεκπεραίωση και των ηλεκτρονικών τιμολογίων, κάτι που θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου που καταλαμβάνει περισσότερο ζωτικό χώρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ