Την κατάρτιση ενός είδους «εκκλησιαστικού μητρώου» ξεκίνησε στην ουσία η Εκκλησία, με την έναρξη χτες της διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες. Η διαδικασία αυτή, όπου οι πιστοί υπογράφουν ένα ειδικό έντυπο, με όλα τους τα στοιχεία, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφ' ενός μεν, οδηγεί στο φακέλωμά τους, αφ' ετέρου δε, ανοίγει μια διαδικασία διχασμού του λαού με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τεχνητούς διαχωρισμούς μέσα στην κοινωνία.
Η έναρξη της διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών συμπίπτει με την άφιξη του Τίμιου Ξύλου στην Αθήνα και την έκθεσή του σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εμφανίστηκε χτες οργισμένος... με όσους συσχετίζουν την άφιξη του Ξύλου με τις υπογραφές και χαρακτήρισε αφελές το επιχείρημα. Να σημειωθεί ότι αυτός πρώτος συσχέτισε τα δυο πράγματα. Μάλιστα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τα έντυπα των υπογραφών δεν έφθασαν χτες για να μοιραστούν στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας όπου είναι σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα.
Την πρώτη υπογραφή σε ατομικό δελτίο για τις ταυτότητες μπήκε από τον αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, χτες λίγο μετά τις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Αμαλία» της Καλαμπάκας, όπου πραγματοποιείται εκκλησιαστικό συνέδριο. Ο αρχιεπίσκοπος, στα πλαίσια της τελετές αυτής, εξέθεσε και τους στόχους της Ιεραρχίας. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «αποϊεροποίηση του έθνους με τη μέθοδο του σαλαμιού» και «αφελληνισμό της παιδείας». Ως αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση παρουσίασε την πρόταση για δημιουργία από την Εκκλησία δικών της σχολείων και κάλεσε τους πιστούς να αντισταθούν στον «αποχριστιανισμό» και να στρατευτούν στη σταυροφορία της Εκκλησίας προκειμένου να πειστούν όλοι ότι «δεν μπορούν να αντιτάσσονται στο λαό όταν αυτός διατρανώνει με τρόπο πανηγυρικό την αιώνια πίστη του στην ορθοδοξία και την Ελλάδα».
Από το μέτωπο των διαφωνούντων μητροπολιτών, ο Ιωαννίνων Θεόκλητος δεν ανέγνωσε την εγκύκλιο για το «δημοψήφισμα», αλλά απλώς ανακοίνωσε ότι τα έντυπα βρίσκονται στο ναό, ο δε Θηβών Ιερώνυμος ανέβαλε την ανάγνωση της εγκυκλίου για τις 24 του Σεπτέμβρη, επικαλούμενος λόγους «πρακτικούς και ουσιαστικούς». Από το μέτωπο των «σκληρών», ο Πειραιώς Καλλίνικος επανήλθε με επίθεση κατά των «αθεϊστών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποσκάπτει τα θεμέλια του κράτους.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας δήλωσε χτες τα εξής αναφορικά με το «δημοψήφισμα» της Εκκλησίας: «Θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών δεν υπόκεινται στους κανόνες της πλειοψηφίας. Τέτοιες διαδικασίες, συλλογής υπογραφών, δεν έχουν χρήσιμο ή πρακτικό αντίκρισμα. Θα έλεγα, πέραν του ότι διχάζουν την κοινωνία, ίσως διχάζουν και το πλήρωμα της Εκκλησίας. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες».