Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πιο ισχυρές και ετοιμοπόλεμες οι Κομματικές Οργανώσεις μετά το 16ο Συνέδριο

Συνέντευξη με τον Σήφη Κωτσαντή, Γραμματέα της ΚΟ Πειραιά και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Με δεδομένη την πρακτική επιβεβαίωση της ορθότητας των προβλέψεων και στρατηγικών επιλογών του Κόμματος από την ίδια τη ζωή, οι κομμουνιστές του Πειραιά, σφραγίζοντας τα αυτιά τους στις κάθε είδους Σειρήνες και Κασσάνδρες, βαδίζουν συντεταγμένα προς το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με στόχο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του, οι οργανώσεις της ΚΟΠ να είναι ακόμα περισσότερο δυναμωμένες ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά και καλύτερα εξοπλισμένες, πιο ισχυρές, πιο μάχιμες, πιο συσπειρωμένες, πιο ετοιμοπόλεμες και με πιο σταθερούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τη νεολαία.

Τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ στον Πειραιά, καθώς και οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα, δε θα επιτρέψουν στους εχθρούς του Κόμματος και στους ιδεολογικούς και πολιτικούς αντιπάλους του Μετώπου να υποβάλουν ή να επιβάλουν στο Κόμμα τη γραμμή που θα ακολουθήσει. Είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε το Κόμμα να βγει από το Συνέδριό του πιο ατσαλωμένο και να πέσουν, για μια ακόμα φορά, στο κενό τα βέλη των αντιπάλων του, όπως και κάθε απόπειρα να υπονομευτεί η ουσιαστική, ελεύθερη προσυνεδριακή συζήτηση.

Οι οργανώσεις της ΚΟΠ, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Πόλης, θα φτάσουν στο συνέδριο μέσα από μαζικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων και της νεολαίας, με δυνάμωμα του Κόμματος και της ΚΝΕ, με καλά οργανωμένες συζητήσεις και εκλαΐκευση των προσυνεδριακών θέσεων. "Με συσπείρωση όλων των κομματικών μελών θα πετύχουμε ένα ουσιαστικό βήμα στην πολιτικοϊδεολογική και οργανωτική στάθμη της ΚΟΠ", τονίζει ο Γραμματέας της Οργάνωσης και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ Σήφης Κωτσαντής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ρ».

Η επιτυχία του 16ου Συνεδρίου


- Πού, κατά τη γνώμη σας, θα κριθεί η επιτυχία του 16ου Συνεδρίου;

- «Η επιτυχία του Συνεδρίου θα κριθεί από την ποιότητα των αποφάσεων που θα πάρει. Στηριγμένο στις στρατηγικές κατευθύνσεις του Προγράμματος του Κόμματος, που αποφάσισε το 15ο Συνέδριο, θα φωτίσει παραπέρα - με βάση τις εξελίξεις και στην τετράχρονη πείρα από τη δράση - την πρόταση εξόδου που προτείνει το Κόμμα, το Μέτωπο και τη λαϊκή εξουσία. Θα κριθεί, επίσης, από το κατά πόσο, αμέσως μετά το Συνέδριο, όλο το κομματικό δυναμικό θα είναι σε θέση να υλοποιήσει αποτελεσματικά τις αποφάσεις. Αν θα έχουν ξεπεραστεί μια σειρά υποκειμενικές αδυναμίες και καθυστερήσεις που εμποδίζουν ή δυσκολεύουν την καθημερινή δράση. Η επιτυχία, τελικά, θα κριθεί από την ουσιαστική και ενεργητική συμμετοχή όλων των κομματικών οργανώσεων, όλων των μελών στην επεξεργασία της πολιτικής και των καθηκόντων, που θα αποφασίσει το 16ο Συνέδριο".

- Προς αυτή την κατεύθυνση παίρνετε κάποια ιδιαίτερα μέτρα;

- "Αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα στη συζήτηση στην Επιτροπή Πόλης. Τα καθοδηγητικά όργανα (ΕΠ, Αχτιδικές Επιτροπές, Γραφεία των ΚΟΒ, τα στελέχη στο σύνολό τους) έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για να το πετύχουμε αυτό.

Πρώτα απ' όλα τα ίδια τα στελέχη να σκύψουν - όχι μόνο να μελετήσουν - στις Θέσεις και να εξασφαλίσουν να γίνει αυτό απ' τα μέλη, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσουν αποτελεσματικά στις συνελεύσεις και στις συνδιασκέψεις να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Να γενικευτεί η πείρα από τη δράση - και στον Πειραιά έχουμε πλούσια - όλων των μελών, των οργανώσεων στα κεντρικά ζητήματα και καθήκοντα που είχε θέσει το 15ο Συνέδριο. Να συνδυαστεί η συζήτηση με την αναζήτηση αποτελεσματικότερων μέτρων για την εξάλειψη αδυναμιών και παραλείψεων. Η όλη διαδικασία να βοηθήσει στην παραπέρα γνώση και αφομοίωση των προγραμματικών θέσεων, της πολιτικής και των αρχών του Κόμματος, να εμπλουτίσει και να διευρύνει την ικανότητα σύνδεσης με τις μάζες της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

- Αυτά τα μέτρα είναι αρκετά;

- "Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι, ταυτόχρονα με την εσωκομματική συζήτηση, να ανοιχτούμε όχι μόνο στους οπαδούς, αλλά πλατιά στους εργαζόμενους, να συζητήσουμε τις Θέσεις, να πάρουμε τη γνώμη τους. Να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο την πρωτοπόρα δράση μας στην οργανική συσπείρωση και πάλη της εργατικής τάξης των εργαζόμενων και της νεολαίας για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης.

Δυνάμωμα του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα

- Ειδικά για τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα πώς σχεδιάζει να αντιδράσει η ΚΟΠ;

- "Η ΚΟΠ και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για το 16ο Συνέδριο αναπτύσσει πολύπλευση δράση για την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων, που προωθεί η αστική τάξη. Η ομιλία και η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Κόμματος για αντεργατικό μπαράζ μέτρων που προωθείται άμεσα και θα ολοκληρωθεί σ' όλη την 10ετία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει αποφασιστικότητα, πυγμή απέναντι στους εργαζόμενους και στο ταξικό κίνημα, επιστρατεύει τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να αντλήσει επιχειρήματα, προκειμένου να δικαιολογήσει τα μέτρα και την πολιτική της. Θα ενταθούν οι ελιγμοί των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η δική μας δουλιά πρέπει να αντιμετωπίζει ενιαία τα μέτρα, να απαντά στα σοφίσματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, να ξεσκεπάζει το ρόλο της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Να ενισχύει την αυτοπεποίθηση της εργατικής τάξης, την οργάνωσή της. Να δημιουργεί προϋποθέσεις για συσπείρωση, για δυνάμωμα των σωματείων, των επιτροπών αγώνα, να δημιουργεί ρήγματα στις άλλες παρατάξεις. Να δυναμώνει το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να αναδεικνύει τους δύο δρόμους ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και την πρότασή μας για το Μέτωπο και τη λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία. Να δένεται με την εκλαΐκευση των θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο. Να ενισχύει τις ΚΟΒ, τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών, του Κόμματος συνολικά".

Για την πανεξόρμηση της Κυριακής

- Την Κυριακή, μέρα δημοσίευσης των Θέσεων στο "Ρ", οι κομματικές οργανώσεις παίρνουν σε όλη την Ελλάδα μέτρα για την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη διάδοση της εφημερίδας. Στον Πειραιά πώς αντιμετωπίζει αυτό το θέμα η ΚΟΠ;

- "Η ΚΟΠ οργανώνει πανεξόρμηση του "Ρ", η οποία φιλοδοξεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη, να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στην Εξόρμηση αυτή έχουν κληθεί να μετέχουν και οι οπαδοί του Κόμματος. Θέλουμε να φτάσουν οι Θέσεις όχι μόνο σε γνωστούς ψηφοφόρους και οπαδούς, αλλά και σε κόσμο πέρα από την επιρροή του Κόμματος. Ολες οι οργανώσεις, και ιδιαίτερα οι εργατικές και κλαδικές ΚΟΒ, πέρα από την Κυριακή, θα συνεχίσουν με το "Ρ" τη διάδοση των Θέσεων τη Δευτέρα και τις επόμενες μέρες μέσα στους τόπους δουλιάς.

- Υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα. Η στρατολόγηση νέων μελών στο Κόμμα και η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης. Στους τομείς αυτούς τι κάνει η ΚΟΠ;

- "Στο πλαίσιο της δράσης των οργανώσεων της ΚΟΠ εντάσσεται και το βασικό καθήκον της στρατολόγησης νέων μελών στο Κόμμα, τομέας στον οποίο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και μεγάλες δυνατότητες. Εχουν ήδη μπει πλάνα για την ενίσχυση των γραμμών του Κόμματος με νέους αγωνιστές. Πλάνα, αλλά και τα αναγκαία μέτρα υπάρχουν επίσης και για την ανταπόκριση και στο άλλο βασικό καθήκον της υπερκάλυψης του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης".


Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ