Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στάχτη στα μάτια

Γρηγοριάδης Κώστας

Χωρίς να υποτιμά κανείς τη σημασία τους, αλλά δίνοντας την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, πρέπει να επισημανθεί ότι οι «πανηγυρισμοί» περί θεσμικής θωράκισης απέναντι στη διαπλοκή, με τις διατάξεις που συμφωνήθηκε στη Βουλή να υπάρξουν στο Σύνταγμα, δεν αντιμετωπίζουν, βέβαια, το πρόβλημα. Γιατί είναι αστείο να ισχυρίζεται κάποιος, όπως κάνουν κυβέρνηση και ΝΔ, ότι με το ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και προμηθευτή του δημοσίου θα κτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής ή, έστω, θα χαλιναγωγηθεί. Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι ότι από τη στιγμή που τα ΜΜΕ είναι εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΚΚΕ πρότεινε να κατοχυρωθεί από το Σύνταγμα ότι θα υπάρχει ονομαστική λίστα όλων των μετόχων μέχρι τελευταίο φυσικό πρόσωπο στα ΜΜΕ, αλλά και πάλι το Κόμμα δεν έχει αυταπάτες ότι δεν υπάρχουν «δίοδοι διαφυγής». Επίσης, είναι φανερό ότι δεν μπορεί ένα Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δικομματικής καθοδήγησης και εξάρτησης να βάλει φραγμό στη διαπλοκή και να εξασφαλίσει τη «διαφάνεια» στα ΜΜΕ. Αφήστε, που υπάρχει το προηγούμενο, να υπάρχουν νόμοι για τον έλεγχο των ΜΜΕ, οι οποίοι ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Αρα, βάσιμα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η όλη συζήτηση περί θεσμικής θωράκισης γίνεται για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Επιβεβαίωση

Θέλετε και μια έμμεση πλην σαφέστατη επιβεβαίωση των παραπάνω, από υπουργικά χείλη; Ορίστε τι δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οποια διάταξη κι αν υιοθετηθεί, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για τους συγγενείς των επιχειρηματιών, τελικά δεν μπορεί να υπάρξει διάταξη που απαγορεύει στους επιχειρηματίες να έχουν "φίλους" και άρα, μέσω αυτών να ελέγχουν ΜΜΕ, ενώ, ταυτοχρόνως, συνεργάζονται με το Δημόσιο», δήλωσε προχτές ο Ε. Βενιζέλος. Πώς το σχολιάζεται, ρωτήθηκε χτες ο Δ. Ρέππας. Και ιδού η απάντηση:

«Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος είναι λογικό, είναι αυτονόητο... Δυστυχώς, οι διαδικασίες ελέγχου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν οδηγούν πάντα στο αποτέλεσμα που κάποιοι εικάζουν ότι πρέπει να προκύψει. Αυτή είναι η αλήθεια...».

Επικίνδυνες «προβλέψεις»

Νέα κρίση στη Γιουγκοσλαβία «προβλέπουν» οι Αμερικανοί και Κοινοτικοί επίσημοι, λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες δημοσιεύονται τις μέρες αυτές σε εγχώρια και διεθνή έντυπα. Κρίση, την οποία «βλέπουν» να ξεδιπλώνεται αμέσως μετά τις γιουγκοσλαβικές εκλογές, στις 24 Σεπτέμβρη και με επίκεντρο είτε το Κόσσοβο, είτε το Μαυροβούνιο, είτε ακόμη και την ίδια τη Σερβία. Οι «προβλέψεις» αυτές - λένε οι ίδιες πληροφορίες - βρίσκονταν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με την Μ. Ολμπράιτ, όπως και του προγεύματος των «15» Κοινοτικών υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των χωρών - μελών της ΕΕ, από τη μια εκβιάζουν ανοιχτά το γιουγκοσλαβικό λαό, λίγες μέρες πριν την προσφυγή του στις κάλπες και από την άλλη προετοιμάζουν το έδαφος, για νέες, ωμές και απροκάλυπτες επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, ακόμη και για νέες πολεμικές περιπέτειες, αν δεν τους βολεύει το αποτέλεσμα των εκλογών. Αλλωστε, δε γίνονται τζάμπα οι απανωτές τελευταία ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη χώρα μας, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ εύγλωττη είναι και η πρόσφατη απόφαση για την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής του Κοσσυφοπεδίου με άλλους 2.000 στρατιώτες.

Αποκαλυπτική ομολογία

nato

Δε γνωρίζουμε τη χώρα, ούτε τη χρονική στιγμή, όπου συνέβη το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της φωτογραφίας. Και δεν έχει καθόλου σημασία. Σημασία έχει, όμως, ότι το πλακάτ γράφει «Δε σας έχουμε ανάγκη εδώ» και οι στρατιώτες, που αντιμετωπίζουν τους άοπλους διαδηλωτές, με εφ' όπλου λόγχη, είναι Αμερικανοί πεζοναύτες. Και ακόμη περισσότερη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός πως η φωτογραφία συνοδεύει το δελτίο Τύπου του ΝΑΤΟ, της 13ης Σεπτέμβρη, που έχει τίτλο «δύσκολοι καιροί» και αναφέρει ότι «οι σημερινοί στρατιώτες πρέπει να εκπαιδεύονται για ένα ευρύ πεδίο πιεστικών καταστάσεων».

Μπορούσε, άραγε, να υπάρξει περισσότερο επίσημη και αποκαλυπτική ομολογία του αντιλαϊκού, βάρβαρου και επικίνδυνου ρόλου που επιφυλάσσουν σήμερα στο ΝΑΤΟ οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεταίροι τους;

Τα πάνω κάτω...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΥ μάς... μπέρδεψε η χτεσινή μέρα, αγαπητοί αναγνώστες. Εμείς πιστεύαμε, αφ' ενός ότι τα θαύματα ήταν και είναι ένα προϊόν συνδυασμού αρκετής άγνοιας και έντονης φαντασίας και αφ' ετέρου, ότι όποια... θαύματα έχουν γίνει, έγιναν για το καλό των ανθρώπων.

Ε, λοιπόν, ο κ. Χριστόδουλος - κατά μερικούς ο εκπρόσωπος του Θεού στη Γη - μας τα αναποδογύρισε χτες όλα. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, παραλίγο θα γινόταν μοναχός στα Μετέωρα, αλλά υπακούοντας στις εντολές του Χριστού, δεν ακολούθησε τελικά το μοναχικό δρόμο κι έφτασε να γίνει αρχιεπίσκοπος.

Μ' άλλα λόγια, δηλαδή, έχουμε τα εξής: Πρώτον ένα θαύμα, αφού υπάρχει άνθρωπος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Χριστόδουλος, που μπορεί και συνομιλεί με το Χριστό. Και δεύτερο, το αποτέλεσμα του θαύματος αυτού, ήταν να έχουμε το Χριστόδουλο αρχιεπίσκοπο, μαζί με όλα όσα βασανίζουν τις αστυνομικές ταυτότητες και τους εργαζόμενους μαζί. Ε, μην πείτε, ότι είναι για καλό όλ' αυτά...

ΤΕΛΙΚΑ, θύμωσε ο Πάγκαλος με τη Γιάννα Αγγελοπούλου και την «Αθήνα 2004» και προκειμένου να εκφράσει τη δυσφορία του, ματαίωσε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ή όχι;

Αν πιστέψουμε, τα όσα διοχέτευαν μέχρι χτες οι στενοί του συνεργάτες, όλα τα περί θυμού, δυσφορίας και ακόμη περισσότερα, είναι σωστά και ακριβή. Αν πιστέψουμε, τα όσα είπε χτες ο υπουργός, όλ' αυτά είναι ψέματα και σκανδαλολογίες. Διαλέξτε και πάρτε, ό,τι θέλετε...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο,τι και να διαλέξετε, πάντως, μη ξεχάσετε, ότι προέχει η καλή προετοιμασία της Ολυμπιάδας του 2004, όπως είπε και ο υπουργός. Η τεράστια «πίτα» των τρισεκατομμυρίων να 'ναι καλά, δηλαδή και τη «μοιρασιά» θα τη βρούνε τελικά...

Λέμε τη μοιρασιά, γιατί ποιός θα πληρώσει το «μάρμαρο», το 'χουν βρεί απο καιρό...

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ειδήσεις είδατε χθες; Οχι; Είστε τυχεροί. Αυτά δεν είναι δελτία ειδήσεων. Κάτι μεταξύ σκανδαλοθηρικού περιοδικού, φυλλαδίου της «Φιλοζωϊκής Εταιρείας» και δελτίου, με... συνταγές αποχαύνωσης είναι. Κι ας λένε, ότι θέλουν οι ακριβοπληρωμένοι τηλεπαρουσιαστές...

Θέμα ... πολυεθνικών

Οι χώρες του ΟΠΕΚ πριν από λίγες μέρες αποφάσισαν την αύξηση της καθημερινής άντλησης πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια. Ωστόσο, οι πάντες δηλώνουν ότι η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών δε φαίνεται στον ορίζοντα. Για του λόγου το αληθές, οι τάσεις ανατίμησης συνεχίστηκαν και τη βδομάδα που ακολούθησε της σχετικής απόφασης και το πετρέλαιο εξακολουθεί να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Αυξήθηκε τόσο πολύ η παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο; Μήπως εντοπίστηκαν προβλήματα με τα γνωστά αποθέματα; Μήπως ενέσκηψαν δυσκολίες και αδυναμίες μεγαλύτερης εξόρυξης; `Η μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Κάτι, δηλαδή, που είναι εντελώς μακριά και σχεδόν πλήρως αποδεσμευμένο από τους περιβόητους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, που υποτίθεται πως διαμορφώνουν τις τιμές στις αγορές;

Τα δεδομένα που αφορούν στην προσφορά και τη ζήτηση, λένε περίπου όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, δεν έχουν αλλάξει σχεδόν στο παραμικρό. Η αυξανόμενη ζήτηση σε πετρέλαιο καλύπτεται πλήρως και καμιά από τις χώρες-παραγωγούς δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες άντλησης. Με δυο λόγια, η καθημερινή παγκόσμια κατανάλωση, που υπολογίζεται σε 70 εκατομμύρια βαρέλια, καλύπτεται και ικανοποιείται κανονικά.

Αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας στις αγορές πετρελαίου είναι γνωστό σε κάθε αρμόδιο και στο σύνολο των ανά τη Γη κρατούντων, μόνο που κανείς τους δε θέλει και δεν μπορεί να τα βάλει με τους υπεύθυνους της κρίσης. Τις τέσσερις-πέντε πολυεθνικές (τις άλλοτε γνωστές ως «εφτά αδελφές»), που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πετρελαιοειδών και λυμαίνονται, ταυτόχρονα, τόσο τους λαούς των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, όσο και τις χώρες και τους λαούς-καταναλωτές. Οι συγκεκριμένοι στόχοι άμεσης αύξησης των υπερκερδών τους είναι και ο κύριος - αν όχι μοναδικός - λόγος για την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές τους τελευταίους μήνες.

«Κλειδί» για την κατανόηση του προβλήματος, υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι παρατηρητές της κρίσης, είναι οι επερχόμενες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένονται δύο σημαντικές εξελίξεις: Η πρώτη συνδέεται με την είσοδο στη διεθνή αγορά πετρελαίου από τα νέα κοιτάσματα της Κασπίας, των οποίων τα αποθέματα υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια βαρέλια. Η δεύτερη αναφέρεται στη δρομολογημένη αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, που προωθείται με γρήγορους ρυθμούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πρόκειται για δύο σημαντικές εξελίξεις, που, όπως εκτιμάται, θα θέσουν σε αμφισβήτηση τα τρομακτικά περιθώρια κερδοφορίας τα οποία έχουν οι πολυεθνικές του κλάδου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εκπρόσωποί τους φαίνεται πως αποφάσισαν τώρα, που η συγκυρία τούς ευνοεί, να επιβάλουν διεθνείς τιμές σε επίπεδα περίπου διπλάσια από τα αντίστοιχα της προηγούμενης διετίας.

Στο παιχνίδι των πολυεθνικών παίζουν και οι διάφορες κυβερνήσεις των δυτικών χωρών. Μαζί τους, βέβαια, στο ρυθμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου χορεύει και η κυβέρνηση Σημίτη. Αλλωστε, αν εξαιρέσει κανείς την υπόθεση του πληθωρισμού, για την εξέλιξη του οποίου κόπτεται μια και λογοδοτεί προς τους εταίρους της, το «μάρμαρο» το πληρώνει ο εργαζόμενος λαός. Είτε πληρώνοντας την ανατιμημένη βενζίνη, είτε αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης σε διπλάσιες από πέρσι τιμές, είτε καλούμενος να πληρώσει ακριβότερα διάφορα είδη πρώτης ανάγκης που οσονούπω θα ανατιμηθούν με άλλοθι τις τιμές των καυσίμων.

Ηκατάσταση είναι φανερό πως δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Τα περιθώρια των εργαζομένων να χρηματοδοτήσουν την κερδοφορία των πολυεθνικών και των ντόπιων μονοπωλίων στον τομέα των πετρελαιοειδών είναι ανύπαρκτα. Η πολυετής λιτότητα που κλιμακώνεται, οι συνεχείς επιθέσεις στο λαϊκό εισόδημα, η νέα αφαίμαξη, που σηματοδοτείται με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, πρέπει να πάρουν τέλος. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για κάθε 100 δραχμές που πληρώνουμε στις βενζίνες και το πετρέλαιο, πάνω από 55 πάνε στα δημόσια ταμεία που διαχειρίζονται οι κυβερνώντες...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Ξεκάθαρη τοποθέτηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Επίκαιρη και ξεκάθαρη, για μια ακόμη φορά, η τοποθέτηση του ΚΚΕ, όπως εκφράστηκε με την προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. «... Η απόφαση της ηγεσίας Εκκλησίας, να προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δηλαδή για ένα θέμα που δεν εμπίπτει στις θρησκευτικές της αρμοδιότητες, αποτελεί μία ακόμη σοβαρή απόδειξη, ότι η ηγεσία της Εκκλησίας χρησιμοποιεί τη θρησκευτική πίστη του λαού, όπως και τα σύμβολα και τελετουργίες, ως μέσα για την κατοχύρωση των προνομίων που της παρέχει η σύμπλεξή της με το κράτος».

Και μπορεί, βέβαια, η ηγεσία της Εκκλησίας να μην ξεκίνησε χτες τη συλλογή υπογραφών, μαζί με το προσκύνημα του «Τίμιου Ξύλου», επιχειρώντας την τελευταία στιγμή να κρατήσει κάποια προσχήματα, αλλά κανέναν απολύτως δεν ξεγελά. Αυτή είναι η αλήθεια. Οπως αλήθεια είναι ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην ύπαρξη της πολύμορφης διαπλοκής κράτους και Εκκλησίας και τη διατήρησή της, με ευθύνη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, πρώτα και κύρια, της σημερινής κυβέρνησης.

Η... μοιρασιά

Μπορεί τα επίσημα κέρδη της ελληνικής βιομηχανίας, το 1998, να ξεπέρασαν τα 520 δισεκατομμύρια δραχμές. Μπορεί, το 1999, να σημείωσαν σοβαρή αύξηση - τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη. Μπορεί, η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή σε βάρος του ΙΚΑ, να ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο. Μπορεί, οι εργαζόμενοι να 'χουν χάσει το μέτρημα, για ποια χρονιά σκληρής μονόπλευρης λιτότητας περνάνε. Μπορεί... μπορεί... αλλά οι μεγαλοβιομήχανοι το χαβά τους. Νέες απαιτήσεις έθεσαν προχτές στην κυβέρνηση, στη διάρκεια της συνάντησης της ηγεσίας του ΣΕΒ, με τον υπουργό Εργασίας. Κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας κύριε υπουργέ, υπογράμμισαν όλο νόημα. Και ο Τ. Γιαννίτσης έσπευσε να τους εκφράσει την κατανόησή του, όπως και τη στήριξη της κυβέρνησης.

«Μπορούμε να αποτρέψουμε τη μείωση αυτής της ανταγωνιστικότητας, αναλαμβάνοντας ένα μέρος ή ίσως και όλο το βάρος που προκύπτει, ούτως ώστε το κοινωνικό σύνολο να στηρίξει τη δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης», δήλωσε ο υπουργός, μετά τη συνάντηση. Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι βιομήχανοι θα προσλαμβάνουν και θα απολύουν, όποτε θέλουν. Θα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, με τις παλιές και νέες μορφές υπερεκμετάλλευσης. Θα συσσωρεύουν τα κέρδη και τα υπερκέρδη. Αλλά η κοινωνία, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και ο λαός θα πληρώνει «τη δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης».

Δεν μπορείτε, να πείτε, η... μοιρασιά είναι άκρως «εκσυγχρονιστική».

Πάνω απ' όλα ο «σκληρός πυρήνας»

«Αρχισαν τα όργανα», θα μπορούσε να πει κανείς, αναφερόμενος στις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΣΕ και των κομίστρων των ταξί, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των υγρών καυσίμων. Κι όλα δείχνουν, πως βρισκόμαστε στην αρχή ακόμη. Αλλωστε, το μήνυμα που έστειλε προχτές ο πρωθυπουργός ήταν σαφές και ξεκάθαρο: Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές μάζες θα πληρώσουν και την τελευταία «πετρελαϊκή κρίση». Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από το προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε τα εξής: «Η πορεία της οικονομίας είναι καλή, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε ορισμένα φαινόμενα, όπως την αύξηση του πετρελαίου και την αύξηση του δολαρίου». Και τι θα κάνει η κυβέρνηση, για το ανηλεές γδάρσιμο των λαϊκών εισοδημάτων από την αύξηση των καυσίμων και την άνοδο του δολαρίου; «Θα ακολουθήσουμε μια πολιτική για να εξασφαλίσουμε στον τόπο μας, τη δυνατότητα να είναι στην πρώτη γραμμή».

Με απλά λόγια, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να διασωθούν και να ευημερούν οι δείκτες του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας της ευρωζώνης. Αν ο δρόμος προς την «πρώτη γραμμή» και το σκληρό πυρήνα της ΕΕ είναι στρωμένος με πτώματα εργαζομένων, με φτώχεια, ανεργία, αθλιότητα, αυτό καθόλου δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση Σημίτη και το έχει αποδείξει χρόνια τώρα. Το ζητούμενο είναι, να πάρει την απάντηση που χρειάζεται.

Χριστεμπόριο

Τ' «άγιο ξύλο»

για ένα μήνα

μετεφέρθη

στην Αθήνα,

τρέξε κόσμε

και προσκύνα,

του σταυρού

ζήτα τη χάρη

και κατόπιν

στο παγκάρι

ρίξε κάνα

κατοστάρι!

* * *

Τ' «άγιο ξύλο»

έχουν φέρει,

πλήθη ήδη

στο καρτέρι

και μετρούν

οι καλογέροι:

τόσα άτομα

επί τόσα,

ω, η πίστη

είναι ζώσα

και γεννάει

λεφτά σαν κλώσα!


Ο οίστρος

Χρέος τιμής

Την Κυριακή, μεθαύριο, στις 17 Σεπτέμβρη, η αυλαία της προσυνεδριακής περιόδου για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ «ανοίγει», με τη δημοσίευση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Στη συνέχεια και μέχρι τις 14 έως 17 Δεκέμβρη, που διεξάγεται το συνέδριο, θα ακολουθήσει δημόσιος διάλογος για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο στόχος, ασφαλώς, είναι να φωτιστούν τα προβλήματα, η ουσία τους, οι αιτίες και οι υπεύθυνοι γι' αυτά. Να αναδειχτεί και να αξιολογηθεί η πλούσια εμπειρία των κομμουνιστών και όλων των εργαζομένων, που έχει σωρευτεί στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με τους μικρούς και μεγάλους λαϊκούς αγώνες που έγιναν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να βγουν συμπεράσματα για την ιμπεριαλιστική επιθετική επεμβατική πολιτική του ευρω-αμερικανο-ΝΑΤΟικού πολεμικού συνασπισμού, για τους κινδύνους που προοιωνίζεται για τους λαούς το επιθετικό Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ.

Για τους κομμουνιστές, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος, για τους νεολαίους και τις νέες της ΚΝΕ, η αξία και η σημασία του 16ου Συνεδρίου είναι προφανής. Γιατί η επιτυχία του συνεδρίου, που αποφασίζει τις θέσεις και την πολιτική, τη δράση του Κόμματος για τα επόμενα χρόνια, είναι η αφετηρία για την παραπέρα ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος, για την αντιμετώπιση των κρίσιμων και οξύτατων λαϊκών προβλημάτων. Για να αντιμετωπιστεί η αντιδραστική -αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η φιλοδοξία, λοιπόν, των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του Κόμματος είναι, η πολιτική πρόταση διεξόδου, για τον άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που προβάλλει το ΚΚΕ, να προχωρήσει αποφασιστικά μέσα στο λαό. Να δημιουργηθεί το αγωνιστικό Μέτωπο συσπείρωσης και πάλης της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών δυνάμεων, που καταδυναστεύονται από τη φιλομονοπωλιακή, φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν αυτήν την πολιτική.

Τιμητικό χρέος για τους κομμουνιστές είναι, ακριβώς, να εξασφαλιστούν οι όροι εκείνοι για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Κι αν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», για τους κομμουνιστές, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, για τα νιάτα της ΚΝΕ, η απόφαση είναι να φθάσει ο «Ριζοσπάστης με τις Θέσεις της ΚΕ σε όλους τους εργαζόμενους. Για να μπορέσουν, έτσι, όσο το δυνατόν περισσότεροι, από την πρώτη μέρα κιόλας, να έχουν στη διάθεσή τους τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για τα λαϊκά προβλήματα και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Γιατί, πρώτα απ' όλους, αυτούς αφορούν και σ' αυτούς απευθύνεται το ΚΚΕ. Γι' αυτό και μεθαύριο θα είναι, πρέπει να είναι, καθολική η συμμετοχή στην πανεξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» σ' όλη τη χώρα. Μαζί με τους κομμουνιστές, είναι βέβαιο ότι πολλοί απλοί εργαζόμενοι θα συμμετέχουν, με το δικό τους τρόπο, στην πανεξόρμηση, για να μη μείνει κανένας γνωστός ή φίλος, που να μην πάρει τον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ