Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Θέμα ... πολυεθνικών

Οι χώρες του ΟΠΕΚ πριν από λίγες μέρες αποφάσισαν την αύξηση της καθημερινής άντλησης πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια. Ωστόσο, οι πάντες δηλώνουν ότι η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών δε φαίνεται στον ορίζοντα. Για του λόγου το αληθές, οι τάσεις ανατίμησης συνεχίστηκαν και τη βδομάδα που ακολούθησε της σχετικής απόφασης και το πετρέλαιο εξακολουθεί να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Αυξήθηκε τόσο πολύ η παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο; Μήπως εντοπίστηκαν προβλήματα με τα γνωστά αποθέματα; Μήπως ενέσκηψαν δυσκολίες και αδυναμίες μεγαλύτερης εξόρυξης; `Η μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Κάτι, δηλαδή, που είναι εντελώς μακριά και σχεδόν πλήρως αποδεσμευμένο από τους περιβόητους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, που υποτίθεται πως διαμορφώνουν τις τιμές στις αγορές;

Τα δεδομένα που αφορούν στην προσφορά και τη ζήτηση, λένε περίπου όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, δεν έχουν αλλάξει σχεδόν στο παραμικρό. Η αυξανόμενη ζήτηση σε πετρέλαιο καλύπτεται πλήρως και καμιά από τις χώρες-παραγωγούς δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες άντλησης. Με δυο λόγια, η καθημερινή παγκόσμια κατανάλωση, που υπολογίζεται σε 70 εκατομμύρια βαρέλια, καλύπτεται και ικανοποιείται κανονικά.

Αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας στις αγορές πετρελαίου είναι γνωστό σε κάθε αρμόδιο και στο σύνολο των ανά τη Γη κρατούντων, μόνο που κανείς τους δε θέλει και δεν μπορεί να τα βάλει με τους υπεύθυνους της κρίσης. Τις τέσσερις-πέντε πολυεθνικές (τις άλλοτε γνωστές ως «εφτά αδελφές»), που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πετρελαιοειδών και λυμαίνονται, ταυτόχρονα, τόσο τους λαούς των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, όσο και τις χώρες και τους λαούς-καταναλωτές. Οι συγκεκριμένοι στόχοι άμεσης αύξησης των υπερκερδών τους είναι και ο κύριος - αν όχι μοναδικός - λόγος για την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές τους τελευταίους μήνες.

«Κλειδί» για την κατανόηση του προβλήματος, υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι παρατηρητές της κρίσης, είναι οι επερχόμενες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένονται δύο σημαντικές εξελίξεις: Η πρώτη συνδέεται με την είσοδο στη διεθνή αγορά πετρελαίου από τα νέα κοιτάσματα της Κασπίας, των οποίων τα αποθέματα υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια βαρέλια. Η δεύτερη αναφέρεται στη δρομολογημένη αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, που προωθείται με γρήγορους ρυθμούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πρόκειται για δύο σημαντικές εξελίξεις, που, όπως εκτιμάται, θα θέσουν σε αμφισβήτηση τα τρομακτικά περιθώρια κερδοφορίας τα οποία έχουν οι πολυεθνικές του κλάδου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εκπρόσωποί τους φαίνεται πως αποφάσισαν τώρα, που η συγκυρία τούς ευνοεί, να επιβάλουν διεθνείς τιμές σε επίπεδα περίπου διπλάσια από τα αντίστοιχα της προηγούμενης διετίας.

Στο παιχνίδι των πολυεθνικών παίζουν και οι διάφορες κυβερνήσεις των δυτικών χωρών. Μαζί τους, βέβαια, στο ρυθμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου χορεύει και η κυβέρνηση Σημίτη. Αλλωστε, αν εξαιρέσει κανείς την υπόθεση του πληθωρισμού, για την εξέλιξη του οποίου κόπτεται μια και λογοδοτεί προς τους εταίρους της, το «μάρμαρο» το πληρώνει ο εργαζόμενος λαός. Είτε πληρώνοντας την ανατιμημένη βενζίνη, είτε αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης σε διπλάσιες από πέρσι τιμές, είτε καλούμενος να πληρώσει ακριβότερα διάφορα είδη πρώτης ανάγκης που οσονούπω θα ανατιμηθούν με άλλοθι τις τιμές των καυσίμων.

Ηκατάσταση είναι φανερό πως δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Τα περιθώρια των εργαζομένων να χρηματοδοτήσουν την κερδοφορία των πολυεθνικών και των ντόπιων μονοπωλίων στον τομέα των πετρελαιοειδών είναι ανύπαρκτα. Η πολυετής λιτότητα που κλιμακώνεται, οι συνεχείς επιθέσεις στο λαϊκό εισόδημα, η νέα αφαίμαξη, που σηματοδοτείται με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, πρέπει να πάρουν τέλος. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για κάθε 100 δραχμές που πληρώνουμε στις βενζίνες και το πετρέλαιο, πάνω από 55 πάνε στα δημόσια ταμεία που διαχειρίζονται οι κυβερνώντες...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ