Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Το 53% των Ουκρανών τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, ενώ μόνο το 32% θα τη στήριζε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Νόβοστι». Στην ίδια δημοσκόπηση, το 51,9% των ερωτηθέντων σημείωσαν ότι το ΝΑΤΟ είναι μια επιθετική ιμπεριαλιστική συμμαχία που θα έριχνε την Ουκρανία σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

ΜΟΣΧΑ.-- Υπάλληλος της λετονικής πρεσβείας κηρύχτηκε «persona non grata» για δραστηριότητες ασύμβατες με τη θέση του και για υπονόμευση της ρωσικής ασφάλειας, ανακοινώθηκε χτες από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η πράξη αυτή θεωρείται ως αντίποινα στην απέλαση Ρώσου διπλωμάτη από τη Λετονία την περασμένη Δευτέρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΤΑΒΟΣ.-- Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, υποστήριξε ότι με την άφιξη των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων στη χώρα τα ζητήματα ασφαλείας χειροτέρεψαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τάιμς», το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του Καρζάι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Καρζάι ισχυρίστηκε πως εξαιτίας των ανεπαρκών δυνάμεων στη νότια περιφέρεια Χέλμαντ οι «Ταλιμπάν» ξανακέρδισαν τον έλεγχο.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η Εισαγγελία της Κολομβίας διέταξε τη σύλληψη ενός στρατηγού και δύο ακόμη αξιωματικών της δίωξης των ναρκωτικών για τις «διευκολύνσεις» προς τους εμπόρους ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή, επίσκεψη στην Κολομβία πραγματοποιεί η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, συνοδευόμενη από 10 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να υπάρξει η «αξιολόγηση» για την έγκριση της συμφωνίας διμερούς εμπορίου - TLC από το Κογκρέσο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπαράκ Ομπάμα, ενόψει της σημερινής αναμέτρησης για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στη Νότια Καρολίνα. Αμεση παρέμβαση όμως υπήρξε από την εφημερίδα «New York Times», που αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. Στο μεταξύ, ο υποψήφιος Ντένις Κουτσίνιτς ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.-- Κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε δύο ακόμη περιοχές της ανατολικής Ινδίας, κοντά στην πυκνοκατοικημένη Καλκούτα, ανέφεραν χτες οι αρχές του ινδικού κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης. Παράλληλα, νέο - το δεύτερο σε δύο μέρες - κρούσμα της νόσου αναφέρθηκε χτες και σε επαρχία της βόρειας Ταϊλάνδης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το γονιδίωμα ενός ημι-συνθετικού οργανισμού, που σχεδιάζεται να εισαχθεί εργαστηριακά σε ζωντανό βακτήριο, ανακοίνωσε χτες πως κατασκεύασε ερευνητική ομάδα από το ερευνητικό ίδρυμα του διάσημου Αμερικανού γενετιστή Δρ. Κρεγκ Βέντερ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ