Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς παραίτηση ο Πρόντι

Εχασε την ψηφοφορία στη Γερουσία

ΡΩΜΗ.--

Εχασε τελικά αργά χτες το βράδυ - όπως εξάλλου αναμενόταν - την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ιταλίας η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι. Συγκεκριμένα, θετική ψήφο έριξαν 156 γερουσιαστές, ενώ ενάντια ψήφισαν 161 και ένας γερουσιαστής απείχε.

Αργότερα τη νύχτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, αναμενόταν να παραδώσει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος με τη σειρά του έχει την επιλογή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να ζητήσει από άλλους πολιτικούς το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Πρόντι έκανε έκκληση στους γερουσιαστές να στηρίξουν την κυβέρνησή του, ώστε «να ξαναρχίσουμε, με ανανεωμένη δύναμη... τη διαδικασία πλατύτερων μεταρρυθμίσεων που έχει η χώρα μας ανάγκη». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που αναγκαστεί να παραιτηθεί θα υπάρξει κενό εξουσίας και ότι η «Ιταλία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να κυβερνηθεί», σημειώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική αστάθεια θα ζημιώσει την ιταλική οικονομία, ιδιαίτερα τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις. Φυσικά, η πολιτική Πρόντι κάθε άλλο παρά ωφέλησε τα λαϊκά στρώματα, ενώ η πολιτική της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» έχει φθαρεί και αρχίζουν να διαλύονται αυταπάτες και σε πολλές σύμμαχες δυνάμεις, όπως η «Κομμουνιστική Επανίδρυση».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας προκλήθηκε αναστάτωση, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο, τη στιγμή που ο γερουσιαστής των Χριστιανοδημοκρατών, Νούτσιο Κουσουμάνο, ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την κυβέρνηση, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση του από το κόμμα. Η ανακοίνωσή του προκάλεσε σημαντική φασαρία στην αίθουσα με ύβρεις από τους υπόλοιπους γερουσιαστές του κόμματός του σε σημείο που ο ίδιος λιποθύμησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ