Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Κατεδαφιστέα τα αυθαίρετα μετά το 1983

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την εξαίρεση από την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων εντός και εκτός σχεδίου πόλης που κτίστηκαν μετά το 1983. Από την κατεδάφιση γλιτώνουν τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν το 1983, εφόσον δηλώθηκαν στις Πολεοδομίες, μια και το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε ως συνταγματικά ανεκτές τις ρυθμίσεις του νόμου 1337/1983. Πάντως, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ υπό την προεδρία του Κ. Μενουδάκου παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια για οριστική και αμετάκλητη κρίση. Αν τελικά η κρίση της Ολομέλειας είναι η ίδια δεν αποκλείεται να κατεδαφιστούν πολλά από τα 500.000 αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά το 1983.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 1337/1983 αναστέλλονταν η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων που είχαν ανεγερθεί μέχρι 31 Σεπτέμβρη 1983 και βρίσκονταν σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου πόλης, υπό την προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες τους να υποβάλλουν την προβλεπόμενη δήλωση με το γνωστό «αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις».

Οι δικαστές έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που εξαιρούν από την κατεδάφιση τα αυθαίρετα τα οποία κτίστηκαν μετά το 1983, με αφορμή προσφυγή της Κοινότητας Εκάλης, η οποία ζητούσε να ανακληθεί η άδεια της Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής που επέτρεπε την αποπεράτωση και τις επισκευές παλαιού ξενοδοχείου. Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές και «φωτογραφικές» τις διατάξεις του νόμου 3207/2003 για τη διατήρηση και ανακατασκευή του αυθαίρετου κτίσματος μέσα σε περιοχή αμιγούς κατοικίας. Η νομοθετική παρέμβαση δικαιολογήθηκε τότε ότι έγινε στα πλαίσια των αναγκών «της ολυμπιακής φιλοξενίας». Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με το παράνομο της Εκάλης είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης».

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται ρητά ότι «απαγορεύεται οποιαδήποτε εξαίρεση από την κατεδάφιση νέων αυθαίρετων». Επίσης, σημειώνεται ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει εξαιρέσεις από την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που κατασκευάστηκαν μετά το 1983.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ