Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λαθροχειρίες του «Εθνους»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κουκούλωμα με... πλάτη ΚΚΕ» τιτλοφορείται ρεπορτάζ στο χτεσινό «Εθνος» το οποίο «είδε» σύμπραξη του ΚΚΕ στις μεθοδεύσεις της ΝΔ να μην κληθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Πολιτισμού, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για διερεύνηση της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Στην πραγματικότητα, το «Εθνος» δεν μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το ΚΚΕ αρνείται να συμπράξει στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων για στείρα αντιπολίτευση, που αφήνει εκτός του πεδίου βολής την ουσία και αυτού του σκανδάλου, οξύνοντας την αντιπαράθεση στη διαδικασία, αλλά αφήνει εκτός πεδίου και τη «μήτρα» αυτού και πολλών άλλων σκανδάλων: Την αντιλαϊκή πολιτική από και για το μεγάλο κεφάλαιο, στην οποία το ΠΑΣΟΚ συγκλίνει απολύτως με τη ΝΔ, και στόχο έχει να αποπροσανατολίσει το λαό και να θολώσει τα νερά. Η θέση του ΚΚΕ είναι ακριβώς αυτή που δε βοηθά στην καλλιέργεια της εντυπωσιοθηρίας που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, που ως φαίνεται ενόχλησε το «Εθνος».

Τώρα, τι πραγματικά έγινε στην Επιτροπή; Διευκρινίζεται καταρχήν ότι δεν έγινε καμία ψηφοφορία. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε να γίνει ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσει η επιτροπή αν θα κληθεί ο πρωθυπουργός και με ποια διαδικασία θα εξετάσει τους υπουργούς Πολιτισμού, προτείνοντας να κληθεί πρώτος ο Μ. Λιάπης και στη συνέχεια κατά σειρά όλοι όσοι προηγήθηκαν αυτού, συμπεριλαμβανομένων και του πρωθυπουργού και 3 υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Εχοντας επίσης καθαρό πως οι αστοί πολιτικοί είναι μανούλες στο κουκούλωμα σκανδάλων που δημιουργεί η πολιτική τους, και οι της ΝΔ και οι του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε δε, την ανάγκη να αναδειχτούν οι πολιτικές ευθύνες και να καταλογιστούν οι ποινικές, αν υπάρχουν ακόμα κι αν αυτές αφορούν στον πρωθυπουργό. Αυτά για το «Εθνος» συνιστούν «κουκούλωμα» και «σύμπραξη». Ο καθείς εφ ω ετάχθη...

«Ατιμη» μνήμη...

«Επειδή δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συμβασιούχοι δύο ταχυτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και σε οποιοδήποτε υπουργείο, και επειδή είναι απαράδεκτες οι διακρίσεις υπέρ κάποιων συμβασιούχων, ερωτάστε Κύριοι Υπουργοί:

Τι ακριβώς συμβαίνει στο υπουργείο Πολιτισμού με τους συμβασιούχους; (...) Πότε προτίθεστε να μονιμοποιήσετε τους συμβασιούχους, για τους οποίους θα αποδειχθεί ότι αδίκως εξαιρέθηκαν από τις μονιμοποιήσεις;».

Ετσι καταλήγει η Ερώτηση 49 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών. Αν και μεταξύ των ερωτώντων υπάρχει και το όνομα ενός πρώην υπουργού Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, του Θ. Πάγκαλου - οπότε κάτι θα μπορούσε να πει και αυτός ως προς το πρώτο ερώτημα στους συντρόφους του - η στήλη, θέλοντας να βοηθήσει τη «μνήμη» των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το τι γινόταν πάντα στο ΥΠΠΟ και πως αντιμετώπιζε το ΠΑΣΟΚ τους συμβασιούχους, τους χαρίζουμε το παρακάτω απόσπασμα από τα παλιά:

«Θέλω να καταγγείλω την κατάληψη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, την κατάληψη που γίνεται στο χώρο της Ακρόπολης και την προσπάθεια κατάληψης και άλλων χώρων. Δείχνουν ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο. Ενα σχέδιο που έχει ως στόχο να δημιουργήσει εικόνες. Είναι μια παράσταση, ένα θέατρο που θέλει να συγκαλύψει τη δική μας προσπάθεια, την προσπάθεια για κοινωνική συνοχή»!

Τάδε έφη... ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις 5/4/2001. Ηταν η μέρα που οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας της εισόδου προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και κατόπιν άφησαν τους επισκέπτες να συνεχίσουν την περιήγησή τους. Αυτή ήταν η... «κατάληψη» της Ακρόπολης. Α, «παρεμπιπτόντως»: Απαιτούσαν μόνιμη και σταθερή δουλιά και λήξη της εργασιακής τους ομηρίας...

Οπορτουνισμός

Σε επαγρύπνηση και αντίσταση, για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, καλεί η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών», δηλαδή η - επίσημη; - παράταξη του ΣΥΝ στους πανεπιστημιακούς, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την πανελλαδική της συνδιάσκεψη και σχεδιάζει κι άλλες πρωτοβουλίες. Η «Συσπείρωση» φαίνεται να μιλάει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται.

Την ίδια στιγμή, άλλοι πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ (κάποιοι από αυτούς μάλιστα, κατέβηκαν στο τελευταίο συνέδριο της ομοσπονδίας τους σε άλλη παράταξη, την «Αριστερή Μεταρρύθμιση») υπογράφουν στις κινήσεις πανεπιστημιακών που ζητούν την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων («ΑΡΣΗ», κίνηση των 1.000, «μεταρρύθμιση... με πυξίδα την κοινή λογική»).

Και οι μεν και οι δε, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι. Αλλά φαίνεται να λένε εντελώς αντίθετα πράγματα. Ετσι είναι ο οπορτουνισμός, «πότε άσπρα, πότε μαύρα, πότε κόκκινα»... φτάνει να «παίζουμε» πάντα μέσα στα όρια του συστήματος.

Διαστροφή της τεχνολογίας

Τα εργαλεία, που εξελίχθηκαν σε μηχανές επέκτασης της σωματικής δύναμης του ανθρώπου (και πιο πρόσφατα επέκτασης και της πνευματικής του δύναμης), βρίσκονται στη βάση της εμφάνισης και εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού. Στη μακραίωνη πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας από τον καταναγκασμό των φυσικών νόμων προς την ελευθερία, που δίνει η γνώση των νόμων αυτών και η εφαρμογή τους για την προσαρμογή του φυσικού κόσμου στις ανάγκες του ανθρώπου, η τεχνολογία πάντα βοηθούσε να ελαφρύνει η βαριά σωματική εργασία και θεωρούνταν στοιχείο προόδου, φίλος και όχι εχθρός του ανθρώπου. Ολα αυτά μέχρι την εμφάνιση του καπιταλισμού.

Ο καπιταλισμός, αποξενώνοντας τον εργαζόμενο από το αντικείμενο της εργασίας του, στερώντας απ' αυτή τα δημιουργικά στοιχεία, αλλά κυρίως χρησιμοποιώντας την τεχνολογική πρόοδο για την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του ενός καπιταλιστή σε βάρος του άλλου και αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις, έκανε και κάνει την τεχνολογία να φαίνεται αν όχι εχθρός του ανθρώπου, τουλάχιστον δίκοπο μαχαίρι. Οι απολύσεις των εργατών όταν εισάγεται νέα τεχνολογία εμφανίζονται ως αναπόφευκτες. Η δουλιά των ανθρώπων στο ρυθμό των μηχανών, και όχι αντίστροφα, επίσης θεωρείται φυσική και αναπόφευκτη. Και, βέβαια, για ζητήματα όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος ο καπιταλισμός ενοχοποιεί ολόκληρη την κοινωνία, μοιράζοντας την ευθύνη εξίσου σε όλους.

Σ' αυτό τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας από το κεφάλαιο δεν υπάρχουν όρια. Σαν εφιαλτικό σενάριο από τις πιο μαύρες σελίδες της επιστημονικής φαντασίας ήρθε προχτές η είδηση ότι η «Μάικροσοφτ», το αμερικανικό μονοπώλιο της Πληροφορικής, σχεδιάζει σύστημα παρακολούθησης των εργαζομένων, που θα καταγράφει και αναλύει πληροφορίες, όπως οι καρδιακοί παλμοί, η εφίδρωση, τα εγκεφαλικά σήματα, ο ρυθμός αναπνοής, η θερμοκρασία, η αρτηριακή πίεση, η κίνηση του σώματος, ακόμα και οι μορφασμοί του προσώπου. Το σύστημα θα ειδοποιεί την εργοδοσία για κάθε αξιόλογη μεταβολή ώστε να πάρει μέτρα. Οι εργαζόμενοι δε θα μπορούν ούτε να μορφάσουν χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Αλίμονο σε όποιον καρδιοχτυπήσει για συνάδελφο. Ο εργοδότης δε θέλει εργαζόμενους που θα αποσπάται η προσοχή τους από τη δουλιά. «Είμαι το νούμερο 8, με ξέρουν όλοι με αυτό», που λέει και το τραγούδι. Και, βέβαια, ιατρικό απόρρητο τέλος. Να, πού διοχετεύεται σήμερα η εφευρετικότητα μέρους του επιστημονικού δυναμικού της ανθρωπότητας.

Η λύση δε βρισκόταν ούτε την εποχή των Χαρτιστών, ούτε βρίσκεται σήμερα στην καταστροφή των μηχανών ή στη δαιμονοποίηση της τεχνολογίας. Βρισκόταν και βρίσκεται στην κατάργηση των ιδιοκτητών των μηχανών και ολόκληρης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, γιατί αυτή ευθύνεται για την απάνθρωπη χρήση της τεχνολογίας, που γίνεται στο όνομα της αύξησης των κερδών και της διαιώνισης του καπιταλιστικού συστήματος. Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή εκ θεμελίων που χρειάζεται για να ανοίξει ο δρόμος αξιοποίησης της επιστημονικοτεχνικής προόδου για την οικοδόμηση της κοινωνίας πλήρους ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών, πολύπλευρης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης της προσωπικότητας του καθενός. Εκείνης της κοινωνίας, όπου, μεταξύ άλλων, οι άνθρωποι δε θα ανησυχούν όταν μαθαίνουν για ένα νέο επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνικής, αλλά θα προσβλέπουν στη γρήγορη και πλατιά εφαρμογή του, γιατί θα το έχουν σχεδιάσει και επιδιώξει οι ίδιοι με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.


Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

«Μάγοι» και θεσμολάτρες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ο πρωθυπουργός, όταν λέει ότι η διαφθορά δεν εξαφανίζεται «διά μαγείας». Δεν εξαφανίζεται, όμως, ούτε όταν κάνεις ότι δεν τη βλέπεις, ούτε όταν την παραπέμπεις σε ...εξεταστικές επιτροπές, ούτε όταν νομοθετείς έτσι ώστε το κρατικό χρήμα να πηγαίνει στους μεγαλοκαρχαρίες.

Οπως, λοιπόν, δεν πιστεύουμε στη ...μαγεία, έτσι ακριβώς δεν πιστεύουμε τις μεγαλοστομίες όλων όσοι μιλάνε για «ισχυρούς θεσμούς» που θα μας λύσουν όλα τα προβλήματα, κι αυτοί δε βρίσκονται μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι «θεσμολάτρες» θα μπορούσαμε να πούμε, μάλιστα, ότι μοιάζουν με τους «μάγους». Βγάζουν κουνέλια από καπέλα. Μόνο που οι «μάγοι» σού λένε - τίμια - ότι όλα αυτά είναι μια απάτη. Οι θεσμολάτρες προσπαθούν να σε πείσουν ότι είναι πραγματικότητα αυτά που υπόσχονται.

Ούτε «διά μαγείας» λοιπόν, ούτε «διά των θεσμών» μπορεί να εξαφανιστεί η διαφθορά. Διά της ...ανατροπής μπορεί και ειδικότερα της ανατροπής του συγκεκριμένου συστήματος.

Οσο υπάρχει ένα κράτος που η μόνη του δουλιά είναι να διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο, ενισχύοντάς το με όσα εισπράττει από τον κοσμάκη, πάντα θα υπάρχει αυτός που έχει λόγο να διαφθείρει κι αυτός που θέλει να διαφθαρεί.

(Γιατί, παρεμπιπτόντως, διαφθορά ...κατά λάθος, ή από παρεξήγηση δεν υπάρχει).

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει αγανακτισμένος από τον ...κατήφορο που έχει πάρει η δημόσια ζωή. Δεν μπορεί να ανεχθεί το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και ζητά άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της «αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

Περίεργο που νιώθει έτσι. Λογικά, θα έπρεπε σε αυτό το κλίμα να νιώθει εξαιρετικά άνετα. Και γιατί θα 'πρεπε να του θυμίζει τον καιρό που το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση κι αυτός υπουργός, και γιατί ...έχει κάτι να λέει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Προφανώς, είναι πολύ πιο βολικό για το ΠΑΣΟΚ να ασχολείται με DVD, σκάνδαλα και «ροζ ιστορίες», από το να ψάχνει εναγωνίως τρόπους να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της ΝΔ στο Ασφαλιστικό.

Διακηρύξεις για συγκάλυψη

Τις γενικόλογες διακηρύξεις («όλα στο φως», «η δικαιοσύνη θα βρει τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση»), καθώς και τις προσωπικές διαβεβαιώσεις («είμαι αποφασισμένος να προστατεύσω την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια της πολιτικής ζωής») που μοίρασε χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ο ελληνικός λαός τα έχει ακούσει δεκάδες φορές, τόσο από τα δικά του χείλη όσο και των προκατόχων του. Τα ίδια ακριβώς λόγια είχε ακούσει στην υπόθεση των υποκλοπών, που μόλις προχτές πήγε «στο αρχείο», στην υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών, των ομολόγων, του καρτέλ γάλακτος κ.ο.κ. Αντικειμενικά, αν όχι συνειδητά, τέτοιες διακηρύξεις αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επιχείρησης κουκουλώματος που στήνει η κυβέρνηση κάθε φορά που «σκάει» κάποιο σκάνδαλο, με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες και τα αίτια που γεννούν τα σκάνδαλα. Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την «περίεργη» ανικανότητα του αστικού κράτους να διαλευκάνει «σκάνδαλα διαφθοράς», ενώ την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ικανότατο να γκρεμίζει εργασιακά δικαιώματα και να κατασκευάζει σιδηρόφρακτους μηχανισμούς καταστολής των λαϊκών αγώνων... Το ελπιδοφόρο είναι ότι ολοένα και περισσότεροι τους παίρνουν χαμπάρι.

Ανοιχτός ο φάκελος των υποκλοπών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η Δικαιοσύνη να έστειλε στο αρχείο την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά σίγουρα στη συνείδηση του λαού παραμένει ανοιχτή. Η κυβέρνηση είναι παντελώς έκθετη και υπόλογη για τον τρόπο που τη χειρίστηκε, γιατί ενώ αρχικά είχε «δείξει» δειλά προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, στη συνέχεια έστειλε στη Δικαιοσύνη να «δικάσει» ένα καθαρά πολιτικό θέμα. Η δικαστική έκβαση της υπόθεσης ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού είχαν φροντίσει να σβήσουν «τα ίχνη» των δραστών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι υποκλοπές γίνονται καθ' όλα νομότυπα κάτω από την ομπρέλα των τρομοσυμφωνιών ΗΠΑ-ΕΕ. Γνωρίζει επίσης ότι κυβέρνηση και εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται στενά για την παρακολούθηση των «υπόπτων», όσων δηλαδή επιμένουν να μη σκύβουν το κεφάλι στο σύστημα. Πάνω απ' όλα, δηλαδή, γνωρίζει ότι με τις υποκλοπές δε θα «καθαρίσει», αν δεν τσακίσει τους μηχανισμούς που τις κάνουν και δεν ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, που εφαρμόζει τέτοιες πρακτικές με το γράμμα των νόμων τους.

Πολλαπλές συνέπειες

«Θετικό παράδειγμα» χαρακτήρισε ο Κ. Καραμανλής τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, με το μήνυμα που μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας στην πολυεθνική «παρέα» που υπέγραψε χτες στη Σόφια τη συμφωνία των μετόχων του έργου. Ο δρόμος για το «διά ταύτα» του αγωγού άνοιξε και τα επόμενα βήματα αναμένεται να είναι πρακτικής φύσεως, ώστε ο αγωγός να λειτουργήσει το 2011.

Και εν μέρει έχει δίκιο ο πρωθυπουργός. Είναι πολύ θετικό παράδειγμα για το μεγάλο κεφάλαιο μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα υπερεθνικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας. Είναι θετικό παράδειγμα για τους πλουτοκράτες μια συμφωνία που εντάσσεται στο συνολικότερο στόχο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Αρνητικό παράδειγμα είναι μόνο για τους λαούς της περιοχής που βρίσκονται στη δίνη των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και λόγω των αγωγών.

Ο Κ. Καραμανλής έκανε επίσης λόγο για «αγωγό ανάπτυξης, σύγκλισης συμφερόντων». Μόνο που οι δρόμοι της ενέργειας, όπως λέγονται, είθισται εδώ και δεκαετίες να είναι και δρόμοι απόκλισης συμφερόντων. Και με δραματικές συνέπειες επίσης για τους λαούς...

Απέναντι από τον «κόσμο τους»

«Τα κόμματα της Αριστεράς, για μένα ο ΣΥΝ, γιατί το ΚΚΕ θεωρώ ότι είναι ένα κόμμα που ζει σε ένα δικό του απομονωμένο από την πραγματικότητα κόσμο, ο ΣΥΝ έχει την ευθύνη, πέρα από τη διαμαρτυρία του και την παρουσία του στη δημόσια ζωή, να προσδιορίσει και τη σχέση του με τη διακυβέρνηση της χώρας».

Ασφαλώς και αποτελεί τίτλο τιμής για το ΚΚΕ η παραπάνω «διαπίστωση» όταν προέρχεται από την Αννα Διαμαντοπούλου και τον κόσμο που εκφράζει. Απ' αυτόν τον «σάπιο» κόσμο, τον οποίο το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει υπηρετήσει με αξιοθαύμαστη στοχοπροσήλωση, το ΚΚΕ έχει ξεκόψει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και βρίσκεται σε ανειρήνευτο πόλεμο με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του. Οσο για τον ΣΥΝ, οι ελπίδες της φαίνεται πως δεν είναι αβάσιμες. Ισως κάποια μέρα «θα αναλάβει την ευθύνη να αναλάβει εξουσία», όπως ζητά...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μετρηθούμε ακόμα περισσότεροι

Τρεις μόλις μέρες απέμειναν μέχρι την Τρίτη 22 Γενάρη και τα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Τρεις μέρες κρίσιμες και καθοριστικές για την έκβαση μιας μάχης που σήκωσε εξ ολοκλήρου στις πλάτες του το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης για να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση των εργαζομένων στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Η επιτυχία των συλλαλητηρίων θα δώσει ώθηση στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας στις 13 Φλεβάρη. Θα βοηθήσει, ώστε νέες δυνάμεις, ακόμα πιο θαρρετά, να βρεθούν στην όχθη των ταξικών αγώνων, να αντιληφθούν το μέγεθος και το χαρακτήρα της επίθεσης, να απεργήσουν και να διαδηλώσουν μαζικά με το ΠΑΜΕ.

Την αναγκαιότητα την Τρίτη να γεμίσουν οι δρόμοι και οι πλατείες σε όλη τη χώρα κάνει ακόμα πιο επιτακτική η κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες με την ακατάσχετη σκανδαλολογία. Τα όσα ελεγχόμενα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δυσωδία που αναδίνει μια πολιτική, η οποία στη μια όψη της έχει την οικονομική διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του και στην άλλη την από κοινού επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα εργατών και υπαλλήλων. Αυτή η δυσωδία δεν έχει καμιά σχέση με τις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Είναι χαρακτηριστικό μιας τάξης και ενός συστήματος σαπισμένου και ξεπερασμένου, που ζει και αναπαράγεται απομυζώντας τον ιδρώτα των εργαζομένων και μόνο.

Σκάνδαλο ήταν, είναι και θα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας. Σκάνδαλο είναι τα σχέδια να μετατραπεί το ΙΚΑ σε Ταμείο - Τράπεζα, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία στη διοίκησή του καθ' υπόδειξη της κυβέρνησης. Σκάνδαλο είναι το γεγονός ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους για υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Σκάνδαλο είναι η τεράστια ανεργία, οι χιλιάδες θάνατοι από τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, το σακάτεμα, ακόμα και ο θάνατος, πάνω στη σκαλωσιά εργατών που εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα 70 και πλέον χρόνια, σ' ένα εκμεταλλευτικό περιβάλλον, που γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τους εργαζόμενους.

Για όλα τα παραπάνω, η σχεδιασμένη, μεθοδική, μαζική δουλιά τις επόμενες μέρες αναδεικνύεται σε καθήκον πρώτης γραμμής. Για κάθε εργάτη και υπάλληλο που βλέπει τον εαυτό του με τα μάτια της τάξης του και όχι με τα γυαλιά της διαστρέβλωσης και του αποπροσανατολισμού, που επιχειρούν να του φορέσουν το κεφάλαιο, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί του εκπρόσωποι. Μέχρι την Τρίτη, μπορούμε και πρέπει να μετρηθούμε ακόμα περισσότεροι στον αγώνα. Είναι η καλύτερη εγγύηση για την εξέλιξη του αγώνα, η μεγαλύτερη συνεισφορά στην πάλη να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να βρεθούν στο προσκήνιο της πάλης αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ