Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Επιλογές
ένα ΒΙΒΛΙΟ

Ο Νίκος Πηγαδάς, δημοσιογράφος, που με τη μαχητική του πένα επί σαράντα χρόνια έμεινε σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό των ναυτεργατών και όλων των ανθρώπων του μόχθου, και με τα αποκαλυπτικά του ρεπορτάζ, κυρίως, στα λιμάνια, χτύπησε τα μεγάλα συμφέροντα, υπηρετώντας πιστά την αλήθεια, τη δεοντολογία και την εντιμότητα, κάνει μια ακόμα σημαντική «κατάθεση». Στο βιβλίο του «Εθελοντές στο κονβόι του θανάτου» (εκδόσεις Ποντίκι) ζωντανεύει, με το γλαφυρό του ύφος, τις πιο λαμπρές στιγμές που έγραψαν στο παγκόσμιο βιβλίο της ιστορίας οι Ελληνες ναυτεργάτες στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Κάθε σελίδα του βιβλίου είναι και μία προσφορά σε εκείνη την εποποιία. Είναι ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, για την απόβαση στη Νορμανδία, για το βρώμικο ρόλο των εφοπλιστών και των τότε πολιτικών τους «υπαλλήλων». Ειδική είναι η αναφορά στη θρυλική ΟΕΝΟ, την Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της οποίας η καρδιά ήταν στελέχη του ΚΚΕ. Το σύνθημα της ΟΕΝΟ «Κρατάτε τα πλοία εν κινήσει» έδωσε ώθηση στον ηρωικό αγώνα των ναυτεργατών.

«Ναύτες, μηχανικοί, καπεταναίοι - γράφει στον πρόλογό του ο συγγραφέας - επανδρώνοντας τα "ξύλινα τείχη" βροντοφώναξαν το "ΟΧΙ" στο φασισμό. Πολέμησαν χωρίς ντουφέκια. Οπλα τους, η ψυχή και η πίστη σε πανανθρώπινα ιδανικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ