Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι αλβανόφωνοι κατέληξαν σε κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου («Δημοκρατική Λίγκα Κοσσόβου» - LDK και «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου» - PDK) κατέληξαν χτες σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο 39χρονος αρχηγός του PDK, Χασίμ Θάτσι, και πρόεδρος ο αρχηγός του LDK, Φατμίρ Σεϊντίου (και οι δύο πρώην στελέχη του διαβόητου «Ουτσεκά»). Στελέχη του PDK θα αναλάβουν επτά υπουργεία και του LDK πέντε και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, ολοκληρώνοντας περιοδεία στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας και πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ (μεταξύ αυτών η Ν. Αφρική και η Ινδονησία). Η δήλωση Γέρεμιτς γίνεται ενόψει της προγραμματισμένης για τις 16η του μήνα νέας συνεδρίασης του ΣΑ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Τέλος, ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spigel», επικαλούμενο στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ, ανέφερε χτες ότι το Βερολίνο θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και εάν αυτή ανακηρυχτεί μονομερώς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ