Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί «πελατειακού καπιταλισμού»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εναγώνια προσπάθειά του από τη μια να στηρίξει, για λόγους στρατηγικής, τις βασικές αρχές του καπιταλιστικού συστήματος και από την άλλη, για λόγους τρέχουσας πολιτικής, να εμφανίσει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με την ασκούμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ πολιτική, η ουσία της οποίας βρίσκεται και στον πυρήνα της πολιτικής που άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την κυβέρνηση για «πελατειακό καπιταλισμό». Σε συνέντευξή του, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δίνει στον όρο αυτό το περιεχόμενο της «συνεργασίας του κράτους της δεξιάς με επιχειρηματίες που αλληλοεξαρτώνται για την επιβίωσή τους και τις δουλιές τους» και κάνει λόγο για «σχέσεις που μοιάζουν με εκείνες της "μαφίας"».

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με όλα αυτά εμφανίζεται σαν ν' ανακάλυψε την ...Αμερική. Δηλαδή, σαν η ΝΔ να είναι μόνο αυτή που εφαρμόζει πολιτική που υπηρετεί τη σύμφυση επιχειρήσεων και κράτους και προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει και καπιταλισμός, κατά τον οποίο δε θα υπηρετούνται οι επιχειρηματίες. Λες και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν υπηρετούσαν τον ίδιο «πελατειακό καπιταλισμό», με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις χρηματοδοτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων, την παράδοση των μεγάλων έργων στους μεγαλοκατασκευαστές κλπ.

Μήπως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, η ΝΔ δεν το κατηγορούσε για σκάνδαλα και αδιαφάνεια, για πολιτική πελατειακής εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών; Τα ίδια, δηλαδή, που κάνει τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι η «αντιπολιτευτική» διέξοδος των αστικών κομμάτων που ταυτίζονται στρατηγικά, αλλά πρέπει να φαίνονται ότι δεν είναι ίδια. Και επειδή επί της ουσίας δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αφού υπηρετούν το κεφάλαιο, πασχίζουν να ξεχωρίζουν με αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα και «πελατειακό καπιταλισμό». Ετσι νομίζουν πως θα αποπροσανατολίσουν τις λαϊκές δυνάμεις στην αναζήτηση των αιτιών των προβλημάτων τους από το κύριο που είναι η πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου, την οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπηρετούν.

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πει ότι η πολιτική της ΝΔ με τα σκάνδαλα οφείλεται στο γεγονός ότι έχει υιοθετήσει ένα κακό μοντέλο καπιταλισμού, μια κακή διαχείρισή του. Που το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την κάνει καλή απαλλάσσοντάς την από την «πελατειακή σχέση» και αυτό θα είναι ωφέλιμο για τα λαϊκά στρώματα. Αλλά ακόμη και αν ποτέ μπορεί να υπάρξει τέτοια πολιτική, πράγμα αδύνατο, θα πάψει να είναι εκμεταλλευτική; Θα πάψει να είναι υπέρ των επιχειρηματιών και εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων; Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βγάλει λάδι το ίδιο το σύστημα και να χρεώσει τα κακώς κείμενα στους διαχειριστές του, αλλά και τα σκάνδαλα και οι «πελατειακές σχέσεις» είναι σύμφυτα της πολιτικής που υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ιστορικά αυτές οι απόψεις έχουν χρεοκοπήσει. Είναι η ίδια η πορεία της σοσιαλδημοκρατίας που στην προσπάθειά της να βάλει αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών, δηλαδή ν' ανακόψει τη στροφή τους προς λύσεις αμφισβήτησης και ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, υιοθέτησε διάφορες θεωρίες φτιασιδώματος του καπιταλισμού και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις στο όνομα του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Αυτό που μπορεί να αλλάξει τη θέση των λαϊκών στρωμάτων είναι ο αγώνας τους με ταξικά χαρακτηριστικά, ο αγώνας που οδηγεί στην αμφισβήτηση και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ