Πέμπτη 3 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Βιομηχανία διώξεων σε βάρος αγωνιστών

Δώδεκα (!) στελέχη του ΠΑΜΕ και του λαϊκού κινήματος βρίσκονται αντιμέτωποι με μηνύσεις και άλλες διώξεις από την εργοδοσία και φορείς της Δημόσιας Διοίκησης στο νησί

Από την κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο «Ζάντε Μπιτς»
Από την κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο «Ζάντε Μπιτς»
Κύμα διώξεων σε βάρος 12 συνδικαλιστικών στελεχών και λαϊκών αγωνιστών έχει εξαπολύσει τον τελευταίο χρόνο, στήνοντας βιομηχανία μηνύσεων, η μεγαλοεργοδοσία και διοικητές δημόσιων οργανισμών στη Ζάκυνθο, γιατί έπραξαν το αυτονόητο: Υπερασπίστηκαν εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, απαίτησαν δεδουλευμένα και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, διακίνησαν τις ιδέες τους.

Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές και οι λαϊκοί αγωνιστές που διώκονται είναι: Τάκης Στρούζας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ), Διονύσιος Σιγούρος, πρώην πρόεδρος του ΕΚΖ, Διονύσιος Κόμης, γραμματέας του ΕΚΖ, Διονύσιος Κλάδης, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΖ και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θεόδωρος Σαρακίνης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Βούλα Καρακώστα, ταμίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Γιώργος Σταθόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Τάκης Κεφαλληνός, Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ, Γιάννης Κορφιάτης, Δημοτικός Σύμβουλος Ζακύνθου, Διονύσιος Στεριώτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, Διονύσιος Καλαμαράς, μέλος της Διοίκησης των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Νίκος Αρβανίτης, οικοδόμος.

Το «παζλ» των διώξεων

Σταχυολογούμε ορισμένα από τα «αδικήματα» που διέπραξαν οι αγωνιστές:

-- Ο Τ. Στρούζας και ο Θ. Σαρακίνης διώκονται από την εργοδοσία του «Ζάντε Παρκ» και την πρόεδρο των Ξενοδόχων του Λαγανά και μέλος της Διοίκησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τετράδη, επειδή απαίτησαν καλύτερες συνθήκες δουλιάς στο «Ζάντε Παρκ» και επαναπρόσληψη παράνομα απολυμένης εργαζόμενης.

-- Ο Τ. Στρούζας, ο Δ. Κόμης, ο Δ. Κλάδης, ο Γιώργος Σταθόπουλος, διώκονται μετά από μήνυση της διευθύντριας του ΙΚΑ Ζακύνθου, Κουνέλη, στέλεχος της ΝΔ, γιατί μαζί με άλλους εργάτες και συνδικαλιστές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ στη Ζάκυνθο, όταν η Διεύθυνση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ αρνιόταν να αναγνωρίσει σαν εργατικό ατύχημα το έγκλημα που έγινε στις Μαρυές τον Μάρτη του 2007 με θύματα ένα νεκρό και έναν άλλο σακατεμένο.

-- Ο Δ. Σιγούρος, ο Δ. Κόμης, ο Δ. Στεριώτης, διώκονται μετά από μήνυση της πολυεθνικής «Μεντιτερανέ», γιατί μαζί με εργαζόμενους και συνδικαλιστικά στελέχη την Πρωτομαγιά του 2005, αφαίρεσαν συμβολικά καγκελόπορτα που αυθαίρετα και παράνομα είχε τοποθετήσει η εν λόγω εταιρεία φράζοντας δασική έκταση και δημόσιο δρόμο, εμποδίζοντας και απαγορεύοντας ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία Πόρτο Μπανάνα στο Βασιλικό.

-- Ο Τ. Στρούζας και ο Δ. Κλάδης κρατήθηκαν παράνομα στο Αστυνομικό Τμήμα Λαγανά στις 29 Ιούλη του 2007, γιατί είχαν πάει να διαμαρτυρηθούν για την προκλητική στάση αστυνομικών, που κατά παράβαση ακόμα και των διατάξεων του Ν. 1264 παρενέβησαν σε συνδικαλιστική δράση, παίρνοντας ανοιχτά το μέρος της εργοδοσίας.

-- Το Νοέμβρη του 2006, ο επιχειρηματίας Φιλίππου χειροδίκησε σε βάρος της Β. Καρακώστα, επειδή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα εργαζομένων στην επιχείρησή του. Μάλιστα, δε δίστασε να την απειλήσει και μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου, λέγοντάς της: «Να προσέχεις από δω και πέρα».

-- Ο Τ. Κεφαλληνός και ο Γ. Κορφιάτης διώκονται από το Λιμεναρχείο για σύνθημα που γράφτηκε στο μόλο προεκλογικά στις τοπικές εκλογές του 2006.

-- Ο Τ. Στρούζας, ο Δ. Καλαμαράς και ο Ν. Αρβανιτάκης, έμειναν κρατούμενοι μια νύχτα, το Σεπτέμβρη του 2006, στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου για αναγραφή συνθήματος στο μόλο του λιμανιού.

Στο πλευρό της εργοδοσίας ο κρατικός μηχανισμός

Είναι φανερό πως η ισχυρή οικονομική εργοδοσία του νησιού, κυρίως οι μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής, έχουν ανησυχήσει τα μέγιστα από τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη δύναμή του και την ικανότητά του να αποσπά κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν για σύμμαχό τους, εκτός από τη συνολική αντεργατική πολιτική, τον κρατικό μηχανισμό, τα τοπικά του στηρίγματα, τις αστυνομικές, λιμενικές και λοιπές αρχές.

Μάλιστα, παρουσιάζεται «υπερβάλλων ζήλος» από τις Αρχές στην αντιμετώπιση λαϊκών αγωνιστών που διώκονται, γιατί υλοποίησαν αποφάσεις των φορέων τους, ασκώντας συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα. Ενώ, αντίθετα, υπάρχει «ολιγωρία» απέναντι στην εντεινόμενη εργοδοτική τρομοκρατία. Υπάρχει κάλυψη εργοδοτών από αστυνομικά όργανα όταν απειλούν εργάτες και συνδικαλιστές ακόμα και μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα, όπως στην περίπτωση της Β. Καρακώστα.

Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει πως «γελιούνται όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες το ταξικό εργατικό κίνημα θα τρομοκρατηθεί, θα φιμωθεί, θα καμφθεί, θα σταματήσει να παλεύει και να διεκδικεί το δίκιο του εργάτη» και υπογραμμίζει: «Το χρωστάμε στην τάξη μας. Το χρωστάμε στους αγώνες και στο αίμα που έδωσαν οι πριν από εμάς. Το χρωστάμε στους νεκρούς εργάτες, στους σακατεμένους και στα ορφανά που άφησαν πίσω όσοι "έφυγαν". Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι απευθύνονται για το δίκιο τους στο Εργατικό Κέντρο, στα ταξικά συνδικάτα. Διεκδικούν και έχουν καθημερινά μικρές κατακτήσεις. Γράφονται μαζικά στα σωματεία, παίρνουν όλο και περισσότεροι μέρος στις αρχαιρεσίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ