Πέμπτη 3 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΛΕΒΕΝΤΗ»
Θέλουμε δουλιά!

Ο «Ρ» βρέθηκε παραμονές της Πρωτοχρονιάς στο κατάστημα της Εθνικής Οδού που ετοιμάζεται να κλείσει μετά τη μετατόπιση του δρόμου στο «Πέταλο» του Μαλιακού

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στου «Λεβέντη»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στου «Λεβέντη»
Με το μαχαίρι στο λαιμό, σε μια κατάσταση που είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, πέρασαν την Πρωτοχρονιά οι εργαζόμενοι στου «Λεβέντη» (το γνωστό καφε-εστιατόριο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Αγ. Κωνσταντίνου). Για τους 50 που έχουν απομείνει (από τους 70 που δούλευαν εκεί πριν αρχίσουν οι απολύσεις) η παραμονή της Πρωτοχρονιάς σήμανε συναγερμό, καθώς πήραν ειδοποίηση ότι το μαγαζί δε θα ανοίξει την Πρωτοχρονιά. Σε άλλη περίοδο, θα σήμαινε απλά ένα ρεπό. Τώρα ήταν σα να τους έλεγαν πως «ως εδώ είχατε δουλιά»...

Το κατάστημα, τελικά, άνοιξε κανονικά προχτές, αλλά η ένταση παραμένει καθώς με μια σειρά πρακτικές η επιχείρηση κάνει καθαρό πως έχει στόχο να ξεμπερδεύει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο φτηνά με το προσωπικό. Οι πρώτες απολύσεις - το τελευταίο τρίμηνο - αφορούσαν όσους είχαν μικρό χρόνο υπηρεσίας άρα και μικρότερες αποζημιώσεις. Παραμονές Πρωτοχρονιάς δύο από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου ζήτησαν τη διαγραφή τους, δηλώνοντας στη διοίκηση του σωματείου ότι «έτσι μας είπε το αφεντικό». Το οποίο - αφεντικό - πάντα σύμφωνα με τη μαρτυρία των συνδικαλιστών - ζήτησε να του πάνε και τις αιτήσεις διαγραφής όχι μόνο σφραγισμένες από τη διοίκηση του σωματείου, αλλά και επικυρωμένες από την Αστυνομία!

Είναι προφανές πως η κίνηση αποσκοπεί στο να βγάλει από τη μέση το εμπόδιο με τη συνδικαλιστική προστασία που προβλέπεται από το νόμο 1264/82 όχι μόνο για τα μέλη της διοίκησης, αλλά και για τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου. Ηδη, ανεπίσημα, έχει διοχετευτεί στους εργαζόμενους η «καλή θέληση της εταιρείας να διευκολύνει όσους επιθυμούν» να απολυθούν με τα μισά από όσα δικαιούνται.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στο σωματείο λένε πως η εταιρεία διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της σε ένα σταθμό τύπου «Σείριος», που πρόκειται να κατασκευαστεί στο νέο τμήμα της Εθνικής Οδού στην περιοχή και θέλει να ανοίξει το νέο κατάστημα απαλλαγμένη από το κόστος μισθοδοσίας των παλιών εργαζομένων. Δεν πρέπει να θεωρείται εκτός πραγματικότητας η πιθανότητα η εταιρεία να θέλει να χρησιμοποιήσει και το πρόβλημα με τους εργαζόμενους για να διαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής της στο νέο σταθμό.

Πληρώνουν τα σπασμένα μιας αντιλαϊκής «ανάπτυξης»

Ο «Ρ» επισκέφθηκε το κατάστημα παραμονές Πρωτοχρονιάς, μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΟ του ΚΚΕ στην περιοχή. Στη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε με τους εργαζόμενους η πρόεδρος του σωματείου Αθηνά Ζέρβα σημείωσε σχετικά: «Ολοι θέλουν το νέο δρόμο, αλλά δε θα έπρεπε να υπάρχει και μία μέριμνα για όσους δουλεύουν στα μαγαζιά στον παλιό δρόμο; Μας λένε ότι θα κλείσουν, αλλά δε μας λένε πού να πάμε να βρούμε δουλιά. Στα Καμένα Βούρλα δεν υπάρχει μεροκάματο, στη Λαμία επίσης. Εμείς ζητάμε δουλιά. Ο δρόμος που άνοιξε δεν πρέπει να μας κλείσει τα σπίτια».

Τυπικά, το πρόβλημα εμφανίστηκε με την κατασκευή του νέου τμήματος της Εθνικής Οδού που περνά πλέον ψηλά από το βουνό. Επί της ουσίας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που ισχυρίζεται πως μπορεί να υπάρχει τοπική ανάπτυξη στηριγμένη σ' έναν κλάδο, στην προκειμένη περίπτωση, στον Τουρισμό. Για πολλές δεκαετίες αυτή ήταν η «μονοκαλλιέργεια» σε όλη αυτή τη ζώνη που στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στο πέρασμα του δρόμου. Το μόνο που αναπτύχθηκε ήταν τα κέρδη των επιχειρηματιών, οι οποίοι μεταφέροντας σε άλλο γεωγραφικό στίγμα τη δραστηριότητά τους θα συνεχίσουν να κερδίζουν.

Για τους εργαζόμενους στου «Λεβέντη», όπως και για τους εκατοντάδες άλλους που έχουν ήδη απολυθεί από δεκάδες μικρότερα μαγαζιά στα Καμένα Βούρλα, η συζήτηση για έναν άλλο τύπο οικονομίας στα πλαίσια της οποίας ο κεντρικός σχεδιασμός θα είναι κυρίαρχος, μόλις άρχισε. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ήδη απολυμένους, ούτε μόνο αυτούς που θα απολυθούν αύριο. Είναι πολιτικό και η σήμανσή του ξεπερνά τα όρια της περιοχής Αγ. Κωνσταντίνος - Καμένα Βούρλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ