Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πιο θανατηφόρα τα μικρόβια σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας

Το βακτήριο της σαλμονέλας γίνεται τρεις φορές πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά μετά από ένα ταξίδι λίγων ημερών στο Διάστημα. Το γεγονός αυτό εντοπίστηκε αρχικά σε εργαστηριακές συνθήκες μικροβαρύτητας πάνω στη Γη και επιβεβαιώθηκε με αποστολή καλλιέργειας των μικροβίων σε πτήση του Διαστημικού Λεωφορείου των ΗΠΑ.

Δεν πρόκειται για μεταλλαγμένα μικρόβια από το Διάστημα, στο πρότυπο κάποιων ταινιών τρόμου δεύτερης διαλογής, με επίφαση επιστημονικής φαντασίας. Τα βακτήρια δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό στο Διάστημα, από αυτό που κάνουν συνέχεια όπου και να βρίσκονται: να προσαρμόζονται στο περιβάλλον. Η μικροβαρύτητα στη διαστημική πτήση άλλαξε μια σημαντική παράμετρο του περιβάλλοντος των μικροβίων και αυτή δεν ήταν η ένταση της βαρύτητας, που ελάχιστα επιδρά πάνω στα μικροσκοπικά όντα. Πολύ πιο έντονες και σημαντικές γι' αυτά είναι οι πιέσεις που δέχονται από το υδαρές περιβάλλον στο οποίο ζουν και το οποίο πάνω στη Γη σχεδόν ποτέ δεν είναι ιδιαίτερα ήρεμο. Στο Διάστημα, όμως, η απαλλαγή των μικροβίων από τη συνεχή πάλη με το κινούμενο νερό είχε ως αποτέλεσμα μετά από μερικές γενιές να τροποποιηθεί η εσωτερική τους λειτουργία έτσι που να αυξηθεί η ικανότητά τους να επιβιώνουν.

Οπως διαπιστώθηκε, στα μικρόβια που είχαν κάνει τη βόλτα τους στο Διάστημα, υπήρχε διαφορά στο ποσοστό έκφρασης 167 διαφορετικών γονιδίων, πολλά από τα οποία σχετίζονται και με το σχηματισμό βιοφίλμ. Τα βιοφίλμ είναι συμπλέγματα με μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και στο ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμπέρασμα ως προς τον κίνδυνο που αποτελεί για τους αστροναύτες αυτή η αυξημένη επιθετικότητα των μικροβίων στο Διάστημα. Επειδή συνθήκες χαμηλής ροής των υγρών εμφανίζονται και σε ορισμένα σημεία του πεπτικού και του αναπαραγωγικού συστήματος του ανθρώπου, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η γνώση από τη μελέτη της σαλμονέλας στις ακραίες συνθήκες του Διαστήματος, ίσως οδηγήσει και σε βελτιώσεις στις θεραπείες που δίνονται στη Γη, στους πάσχοντες από μικροβιακές λοιμώξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταδιακή απώλεια της ασπίδας των αντιβιοτικών(2011-07-17 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι φίλοι(2006-01-15 00:00:00.0)
Μεγαλύτερος κίνδυνος η κοινωνική αναστάτωση(2001-10-11 00:00:00.0)
Αιτία ανθεκτικότητας μικροβίων(2001-08-19 00:00:00.0)
Το κρέας στο μικροσκόπιο(2000-02-19 00:00:00.0)
Στον κόσμο των μικροβίων(1999-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ