Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ενα καλό εργαλείο για την πολιτική χειραγώγησης

Στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και στην εκτόνωση των κοινωνικών αντιδράσεων, μεγάλος σύμμαχος των καπιταλιστικών κρατών είναι οι ΜΚΟ
Στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και στην εκτόνωση των κοινωνικών αντιδράσεων, μεγάλος σύμμαχος των καπιταλιστικών κρατών είναι οι ΜΚΟ
Στήριγμα του καπιταλιστικού συστήματος, της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης στην προσπάθεια διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, του κουκουλώματος των κοινωνικών ανισοτήτων. Στήριγμα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, που εναλλάσσονται στην εξουσία, ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτα να εφαρμόζουν πολιτικές «ξεζουμίσματος» των λαϊκών στρωμάτων. Στήριγμα των κυβερνήσεων που δημιουργούν στρατιές ανέργων, που ευθύνονται για την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και του φυσικού πλούτου, που εφαρμόζουν περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές και ψηφίζουν αντιμεταναστευτικούς νόμους. Στήριγμα, τέλος, και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που σφάζουν λαούς και ισοπεδώνουν ολόκληρες χώρες.

Ονομάζονται μη κυβερνητικές, τη στιγμή που επιζητούν στενότερη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, μεγαλύτερη χρηματοδότηση από αυτές και κατοχύρωση της ύπαρξης και δράσης τους μέσα από το Σύνταγμα.

Ας αφήσουμε, όμως, τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, να εκφράσουν όλα τα παραπάνω με δικά τους λόγια, όπως αποτυπώθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας τον περασμένο Ιούνη με θέμα «Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο ρόλος τους στη σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα».

Χίλια «ευχαριστώ»!

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλων των ειδών οι ΜΚΟ εμφανίζονται, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ως διεκδικητές, υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων. Ισχυρίζονται ότι πιέζουν τις κυβερνήσεις και αποσπούν ...κατακτήσεις.

Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα εκ μέρους της κυβέρνησης, μάλλον «υπόχρεος» προς αυτές τις οργανώσεις εμφανίστηκε:

«Είμαι εδώ για να σας πω ένα "ευχαριστώ" εκ μέρους της πολιτείας, διότι συμπληρώνετε πολλά από τα κενά που κανονικά θα έπρεπε να τα καλύψει η ίδια η πολιτεία. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έρχονται πραγματικά να καλύψουν αυτό το κενό, να δώσουν ένα σύνθημα στην ίδια την κοινωνία: Οτι είναι πολλά πράγματα τα οποία μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας και πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας».

Εθελοντισμός, το ζητούμενο

Στην τοποθέτηση του υπουργού της κυβέρνησης, μπαίνει η ουσία του ζητήματος. Η αλήθεια είναι ότι οι ΜΚΟ δεν καλύπτουν ακριβώς τα κενά που θα έπρεπε να καλύψει η πολιτεία, απλώς κάνουν ορισμένα «πασαλείμματα», προσφέρουν κάποια «μπαλώματα», ίσα ίσα για να εκτονώνονται κάπως οι κοινωνικές αντιθέσεις και αντιδράσεις. Η μεγάλη προσφορά των ΜΚΟ στις αστικές κυβερνήσεις είναι η ιδεολογικοπολιτική τους παρέμβαση.

Οι ΜΚΟ «εκπαιδεύουν» τους εργαζόμενους και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, να δέχονται ως φυσική και αμετάκλητη την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Ως εκ τούτου, εκπαιδεύουν τα λαϊκά στρώματα με τα ιδεώδη του εθελοντισμού, προωθούν ένα δίκτυο «αυτοεξυπηρέτησης» των πολιτών, τους εκπαιδεύουν στις χαμηλές προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι δυνατότητες και πλούτος υπάρχουν για να λυθούν μια σειρά προβλήματα. Προωθούν τη λογική: «Αφού δεν το κάνει το κράτος, ας το κάνουμε μόνοι μας», χωρίς καμιά ερμηνεία των αιτιών, αφού οι ΜΚΟ είναι «μακριά από την πολιτική και τα κόμματα».

Για παράδειγμα, η ΑΡΣΙΣ είναι μια ΜΚΟ εξειδικευμένη στην «κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων». Μπορεί να είναι «πέρα και μακριά» από την πολιτική και τα κόμματα, όπως όλες οι ΜΚΟ, ωστόσο προτείνει την προώθηση της «κοινωνικής συνεργασίας», «δημιουργεί και συμμετέχει σε δίκτυα εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης», συνεργάζεται με το κράτος και μια σειρά επιχειρήσεις. Λειτουργεί, επίσης, τις λεγόμενες «κοινωνικές επιχειρήσεις».

Τέτοιου είδους «υπηρεσίες» αποπροσανατολισμού και προώθησης του εθελοντισμού, προσφέρουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ΜΚΟ. Αλλο ένα παράδειγμα είναι η καμπάνια της WWF, με κεντρικό σύνθημα «Το κλίμα είναι στο χέρι σου». Πώς να μην ευχαριστούν οι αστικές κυβερνήσεις μια περιβαλλοντική ΜΚΟ, που όχι απλά δεν καταδεικνύει τον ένοχο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά, επιπλέον, φορτώνει και τις ευθύνες στο σύνολο των εργαζόμενων;

«Εγώ κι εσύ μαζί...»

Δε σταμάτησαν σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων να εκθειάζουν την προσφορά των ΜΚΟ στην αναζωογόνηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Δε σταμάτησαν να τονίζουν τη συμβολή των ΜΚΟ στην «αφύπνιση» των κυβερνήσεων, όταν η εξαθλίωση οξύνει επικίνδυνα τις ταξικές αντιθέσεις.

Ας δούμε, λοιπόν, πόσο πολύ «πιέζουν» ή «απειλούν» τις αστικές κυβερνήσεις οι ΜΚΟ, όπως ισχυρίζονται. Ας δούμε, σε τελευταία ανάλυση αν είναι απέναντι ή δίπλα στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Ο Κωστής Χατζιδάκης, τότε ευρωβουλευτής της ΝΔ και σημερινός υπουργός Μεταφορών, τόνισε ότι οι ΜΚΟ δεν είναι απέναντι από την κυβέρνηση, αλλά έχουν μια ανεξαρτησία δράσης. «Παίζουν έναν ξεκάθαρα θετικό ρόλο στο δημοκρατικό πολίτευμα», κατέληξε.

«Ολοι οι παράγοντες που συμμετέχουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια, δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις, οι κοινωνικοί φορείς, τα συνδικάτα, οι τοπικοί φορείς, οι ΜΚΟ,πρέπει να εργάζονται στη βάση ενός συνολικού προγράμματος με μακροπρόθεσμους στόχους και προοπτική», είπε στην τοποθέτησή του ο Φώτης Κουβέλης, βουλευτής του ΣΥΝ.

Σε διατεταγμένη υπηρεσία

Στην ημερίδα, αναδείχτηκαν, για ακόμα μια φορά, οι πολύτιμες υπηρεσίες της λεγόμενης «Κοινωνίας των Πολιτών» (ΚτΠ), στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών χωρίς σφοδρές ταξικές συγκρούσεις. Αναδείχτηκε από τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ο ρόλος της ΚτΠ ως ενός ακόμα μηχανισμού ενσωμάτωσης του λαϊκού παράγοντα, με «ανθρωπιστικό» περιτύλιγμα.

Ο Κωστής Χατζιδάκης απαρίθμησε μια σειρά «υπηρεσίες» που προσφέρουν οι ΜΚΟ και ο εθελοντισμός στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων:«Εθελοντική εργασία. Επίσης αποτελούν έναν συναγερμό, που μπορεί να χτυπήσει στο πολιτικό σύστημα μια δική σας παρέμβαση». Με άλλα λόγια, προειδοποιούν ότι η εξαθλίωση, η αγανάκτηση των νέων, των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων έχει φτάσει σε επικίνδυνα για την ισορροπία του καπιταλιστικού συστήματος επίπεδα. Και τότε εμφανίζονται οι ΜΚΟ και οι εθελοντές και εκτονώνουν την κατάσταση...

Αυτό προκύπτει και από την ξεκάθαρη τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτη: «Ολο και περισσότερο, ο ρόλος των ΜΚΟ, της ΚτΠ θα είναι πρωταγωνιστικός, γιατί οι παγκόσμιες ανισότητες θα εντείνονται και οι πολίτες θα ευαισθητοποιούνται και θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Επομένως, οι ΜΚΟ θα έχουν πεδίο δόξης λαμπρό. Γιατί έρχονται να απαντήσουν στα προβλήματα της μεταβιομηχανικής κοινωνίας, που δεν μπορεί να τα απαντήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ούτε το σύστημα ασφαλείας, πρόληψης και πρόνοιας, ούτε το εσωτερικό πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας».

ΣΥΝ: Τα συνδικάτα να έχουν τις δικές τους ΜΚΟ

Ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η ΚτΠ και οι ΜΚΟ δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν το κράτος. Η δράση τους, όμως, εμπλουτίζει το κοινωνικό μοντέλο και ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου».

Για να μη μιλήσουμε για τη θέση που διατύπωσε σχετικά με τη σύνδεση του συνδικαλιστικού κινήματος (προφανώς είχε στο μυαλό του τις συμβιβασμένες, εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις) και των ΜΚΟ:«Πολλές είναι οι περιπτώσεις, όπου οι εργατικές ενώσεις, τα λεγόμενα γιούνιονς του εξωτερικού, δημιουργούν τις δικές τους ΜΚΟ για την καλύτερη επαφή με τη νέα πραγματικότητα»! Και εξήγησε ότι οι συλλογικές δράσεις, έτσι, εμπλουτίζονται με προγράμματα απασχόλησης και εξειδίκευσης. Δηλαδή, οι ΜΚΟ των συνδικάτων «τρέχουν» προγράμματα ψευτοκατάρτισης και ψευτοαπασχόλησης για να εκτονώνουν τη λαϊκή οργή, να συγκαλύπτουν την καλπάζουσα ανεργία και τις αντεργατικές πολιτικές.

Ετοιμάζεται η συνταγματική κατοχύρωση των ΜΚΟ

Στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει κατατεθεί σχετική πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση των ΜΚΟ και του ρόλου αυτών.

«Δε γνωρίζω αν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για τη συνταγματική κατοχύρωση. Εγώ ως εισηγητής στην αναθεωρητική διαδικασία στήριξα εκ μέρους του κόμματός μου και στηρίζω τη συνταγματική κατοχύρωση, η οποία είναι αναγκαία», επισήμανε ο Φ. Κουβέλης.

Ο Κ. Χατζιδάκης, διατυπώνοντας τη θέση της κυβέρνησης, επισήμανε: «Τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση να υπάρχει μια αναφορά στο Σύνταγμα και στην αναθεώρηση η ΝΔ τοποθετήθηκε σαφώς. Οι βουλευτές μας ψήφισαν ότι στο άρθρο 16 πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά στον εθελοντισμό».

Συμπλήρωσε ακόμα πως ανεξάρτητα από το τι λέει το Σύνταγμα σημασία έχει να ενισχύεται η συνεργασία ΜΚΟ - κράτους. Δεν έχουμε να χάσουμε, μόνο να κερδίσουμε έχουμε - όπως και κάθε κυβέρνηση, άλλωστε - από τη δική σας δραστηριότητα και τη δική σας συμμετοχή. Ταυτίζεται και το ΠΑΣΟΚ με τους παραπάνω, θεωρώντας πως «όλοι οφείλουμε να είμαστε κοντά, να συμμετέχουμε στη δράση και την ανάπτυξη των ΜΚΟ. Ο πυλώνας αυτός των φορέων τα επόμενα χρόνια θα είναι ο πιο δυναμικός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ