ΜΠΑΛΙ.--
Κινέζοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις χτεσινές εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί της Ινδονησίας απέρριψαν την πρόταση για υποχρεωτικές μειώσεις στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υποστήριξαν έτσι ότι οι ΗΠΑ και άλλες βιομηχανικές χώρες της Δύσης θα πρέπει να ηγηθούν του αγώνα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, «ξεκινώντας απ' τον περιορισμό του σπάταλου τρόπου ζωής τους»...
«H Κίνα είναι στη διαδικασία εκβιομηχάνισης και πρέπει η ανάγκη για την οικονομική ανάπτυξη να συναντήσει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων και τη μάχη κατά της φτώχειας», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Σου Γουέι, Κινέζος κλιματολόγος στο Μπαλί και αναρωτήθηκε: «Είναι δίκαιο να ζητάς απ' τις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα να υιοθετήσουν τέτοιους δεσμευτικούς στόχους;»
Στο μεταξύ, το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο «Τζέρμαν-γουότς» δημοσιοποίησε χτες λίστα σχετικά με τις εκπομπές ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου σε 56 βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες. Τις δύο τελευταίες χειρότερες θέσεις κατέλαβαν οι ΗΠΑ (55η) και η Σαουδική Αραβία (56η). Η ίδια οργάνωση εξήρε, αντίθετα, τις πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης για την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική κ.ά.), που όπως υπολόγισε θα παράγουν το 10% της ενέργειας που χρειάζεται η Κίνα ως το 2010, αλλά και την εντολή που έχει δώσει σε βιομηχανίες - κλειδιά για κατά 20% μείωση της ενέργειας που καταναλίσκουν.