Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ
Με στόχο Ιράν και... Ρωσία

Στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού η Ρωσία «δείχνει τα δόντια της»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στη συνέχιση της πολιτικής των κυρώσεων απέναντι στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας, Κάρελ ντε Γκουχτ.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε χτες την ελπίδα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των Εξι - στους οποίους περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα τέσσερα μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) και η Γερμανία - με το Ιράν.

Σχετικά με την πρόσφατη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, στην οποία σημειώνεται ότι το Ιράν σταμάτησε το πυρηνικό του πρόγραμμα το 2003, ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι η έκθεση «επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που έχουμε: ότι δεν υπάρχει στρατιωτικό στοιχείο στο πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναγνώρισαν χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασής τους, τις διογκούμενες δυσκολίες στις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία, αλλά σημείωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν «τον εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο» για ζητήματα «στα οποία διαφωνούμε».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιταρ-Τας» ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, τόνισε ότι οι πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας πρέπει να γίνουν ισότιμες με αυτές των ΗΠΑ «αν θέλουμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι». Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αναστέλλει στις 12 Δεκέμβρη τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (FCE), εξαιτίας της μη επικύρωσης των χωρών μελών του ΝΑΤΟ του τροποποιημένου κειμένου του 1999 αλλά και της επέκταση της αμερικανο-ΝΑΤΟικής παρουσίας κοντά στα σύνορά της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ