Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Παλεύουμε για διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Στη συζήτηση Επερώτησης για το Ασφαλιστικό παρενέβη χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

Η επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι διαχρονική και οργανώνεται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με κύριο στόχο τη συνολική κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και την παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή στη συζήτηση Επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για τη γνωστή Επερώτηση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αθωώσει το ΠΑΣΟΚ από τις αντιασφαλιστικές ευθύνες του, καλώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την προσυπογράψουν, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης «κοινής δράσης» για το Ασφαλιστικό.

Στη σημερινή φάση της επίθεσης, είπε ο Γ. Μαυρίκος, στοχοποιούνται η νεολαία, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι γυναίκες, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ πολλά ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται «με το πιστόλι στον κρόταφο». Ολη αυτή η εκστρατεία, συνέχισε, πατάει πάνω στους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ το 1990-1992 και στη συνέχεια στους νόμους του ΠΑΣΟΚ, όπως ο γνωστός νόμος Ρέππα. Αποτέλεσμα θα είναι οι ηλικιωμένοι να δουλεύουν μέχρι τα 68 ή 70 χρόνια και οι νέοι να μη βρίσκουν δουλιά.

Να διευρυνθούν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Αναφερόμενος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είπε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπούν, αλλά να προστεθούν σε αυτά και νέα επαγγέλματα. Ο «διάλογος», τόνισε, της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό ήταν ψευδεπίγραφος - όπως γινόταν και επί ΠΑΣΟΚ - με μοναδικό στόχο να διευκολυνθεί το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων.

Το θέμα των αποθεματικών των ταμείων, είπε ο Γ. Μαυρίκος, είναι μέρος του ασφαλιστικού ζητήματος και επανέλαβε την απαίτηση του ΚΚΕ να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα που από το 1950 υπολογίζονται σε πάνω από 61 δισ. ευρώ και να καταργηθούν οι διάφορες εισφοροαπαλλαγές προς τους μεγαλοεργοδότες. Ζήτησε να αποδώσει το κράτος όλες του τις οφειλές στα ταμεία, να αποσυρθούν τα αποθεματικά από τον χρηματιστηριακό τζόγο και η αξιοποίησή τους να γίνεται κυρίως με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Εμείς, κατέληξε ο Γ. Μαυρίκος, δεν είμαστε όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που κινείται ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Σταθερά αντιπαλεύουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές και έτσι η απεργία στις 12 Δεκέμβρη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ θα αποτελέσει την αγωνιστική διέξοδο των εργαζομένων και θα στείλει το κατάλληλο μήνυμα σε κυβέρνηση, βιομήχανους και ΕΕ.

Προκλητική δημαγωγία

Ο υπουργός Εργασίας Β. Μαγγίνας επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις και τα βασικά όρια συνταξιοδότησης. Ισχυρίστηκε ότι η «χαώδης κατάσταση» που επικρατεί στα ταμεία είναι υπεύθυνη και για τις χαμηλές συντάξεις και είπε ότι η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού δεν είναι το κύριο πρόβλημα, αφού όπως ανέφερε «όσα χρήματα και αν δώσουμε» θα πάνε χαμένα εάν δεν προωθηθούν οι αλλαγές της κυβέρνησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την αποπληρωμή των χρεών προς τα ταμεία σε «βάθος χρόνου» - χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν αυτόν το χρόνο - και την απόδοση του 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ (προβλέπεται από το νόμο Ρέππα).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας(2019-12-11 00:00:00.0)
Επανένταξη στα ΒΑΕ διεκδικούν οι Λιθογράφοι(2014-03-13 00:00:00.0)
Στρατηγική ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην απόρριψή της(2009-01-15 00:00:00.0)
Στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ασφαλιστικά δικαιώματα(2007-11-03 00:00:00.0)
Επιστροφή των κλεμμένων από το '50 στα Ταμεία(2007-06-19 00:00:00.0)
Τι δε λένε αυτοί που πάνε στο διάλογο - απάτη(2002-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ