Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Απολύουν, εκβιάζουν και ξυλοκοπούν εργαζόμενους

Πληθαίνουν τα κρούσματα ενόψει και της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη

Λίγες μέρες πριν την πανελλαδική απεργία, στις 12 Δεκέμβρη, και στη Λάρισα βρίσκεται σε εξέλιξη μια τρομοκρατική επιχείρηση εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να καμφθεί το αγωνιστικό τους φρόνημα και να επιβάλουν οι εργοδότες την υποταγή και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η επιχείρηση «Ιντρακάτ» προχώρησε, χωρίς καμιά προειδοποίηση, στην απόλυση 9 εργαζομένων από το εργοστάσιό της στη Λάρισα, απειλώντας και με νέες απολύσεις. Ταυτόχρονα, προωθώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, κάνει νέες προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δίνει τη δουλιά στο βαφείο της επιχείρησης σε εργολάβους. Η «Ιντρακάτ» συνηθίζει να προχωράει σε αναίτιες και απροειδοποίητες απολύσεις - το ίδιο έκανε και τον Απρίλη του 2005, όταν «σχόλασε» 98 εργαζόμενους - ενώ δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, καθώς οι δουλιές της «πάνε καλά» και έχει εξασφαλισμένες παραγγελίες από τον ΟΣΕ.

«Οι απολύσεις είναι ομαδικές γιατί ασκούνται πιέσεις σε εργαζόμενους, στους οποίους προτείνουν τη λεγόμενη παραίτηση με κάποια ψίχουλα παραπάνω», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και ζητά την ανάκληση όλων των απολύσεων, καλώντας τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Χτες, μετά από απόφαση της διοίκησης του σωματείου, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας. Ενώ το πρωί στην Επιθεώρηση Εργασίας έγινε τριμερής συνάντηση, κατά την οποία η εργοδοσία δέχτηκε ν' ανακαλέσει μόνο μια απόλυση.

Στη «Ραπτέξ»

Τη μέθοδο των τρομοκρατικών πιέσεων και εκβιασμών ακολουθεί και η εργοδοσία της «Ραπτέξ», επιχειρώντας να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν σύμβαση ορισμένου χρόνου και ν' αποδεχτούν να δουλεύουν σε «συνθήκες Μεσαίωνα». Κι όταν η γραμματέας και άλλα μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος κάλεσαν τους συναδέλφους τους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, η εργοδοσία τους επιτέθηκε βρίζοντάς τους και με πρόθεση να χειροδικήσει εναντίον τους.

«Θεωρούμε κατάπτυστη την επίθεση σε εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εργοδοσία «επιδιώκει να εφαρμόσει καθεστώς πλήρους ασυδοσίας και τρομοκρατίας, να επιβάλει όρους "γαλέρας" στο χώρο δουλιάς».

Στη «Βιοκεράλ»

Στην ίδια τρομοκρατική κατεύθυνση κινήθηκε, πριν λίγες μέρες και η εργοδοσία της κεραμοποιίας «Βιοκεράλ», με τον άγριο ξυλοδαρμό του συνδικαλιστή Βαγγέλη Αλεξίου, από τον ιδιοκτήτη Φιλ. Σαπουνά και τον προϊστάμενο της επιχείρησης, Θεοφ. Παπαϊωάννου. Οπως κατήγγειλε, με ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Σωματείου Κεραμοποιών Λάρισας, η αιματηρή επίθεση σε βάρος του συνδικαλιστή, που είναι εκπρόσωπος στην προσωρινή διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Β. Αλεξίου πρωτοστατεί στην προσπάθεια των εργαζομένων της επιχείρησης για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ