Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
«Καρκίνωμα» η φιλανθρωπία στην Υγεία

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. υποκλίθηκαν στη δωρεά - μέσω του Συλλόγου «Ελπίδα» - του Ογκολογικού Τμήματος προς το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Η ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας δεν μπορεί να καλύπτεται από δωρεές, πολύ περισσότερο από την «καπιταλιστική φιλανθρωπία», επισήμανε χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους καταψηφίζοντας νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που περιέχει τη σύμβαση δωρεάς του επιχειρηματικού ομίλου Βαρδινογιάννη, μέσω του Συλλόγου «Ελπίδα», για την κατασκευή ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

Με τη σύμβαση αυτή «συγκαλύπτεται η πηγή του πλούτου των μεγαλοεπιχειρηματιών που είναι ουσιαστικά η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο», επισήμανε στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι, μέσα από τις δωρεές, η ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση παροχής δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και αποθεραπείας - αποκατάστασης». Μάλιστα, αναφερόμενος στις δωρεές τόνισε ότι «τις περισσότερες φορές δεν είναι ανιδιοτελείς, αλλά σχετίζονται με επιχειρηματικά παιχνίδια, την εκμετάλλευση της εθελοντικής προσφοράς εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση εταιρειών στην Υγεία - Πρόνοια», ενώ «διεθνώς καλλιεργείται η εταιρική κοινωνική ευθύνη αυτών που εμείς λέμε φιλανθρωπία των καπιταλιστών».

Ο Χ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ λέγοντας ότι «είναι υπέρ ενός συστήματος Υγείας αποκλειστικά δημόσιου, που θα έχει δημόσιες παροχές. Ενα σύστημα σύγχρονο που σημαίνει ότι όλα τα επιτεύγματα και η τελευταία λέξη της ιατρικής επιστήμης και της ιατρικής τεχνολογίας θα είναι προσιτά σε όλους». Επισήμανε δε ότι «στον αντίποδα αυτής της αντίληψης βρίσκονται οι πολιτικές της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, στις οποίες χρόνια τώρα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ μεθοδικά προχωρούν».

Την υπερψήφιση της σύμβασης ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ, Ι. Κοσμίδης, λέγοντας ότι «είναι επωφελής για το δημόσιο, τη δημόσια υγεία και υπηρετεί τους σκοπούς του ΕΣΥ». Υπέρ τάχθηκε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Α. Περλεπέ, σημειώνοντας πως «η προσπάθεια του Σωματείου "ΕΛΠΙΔΑ" στηρίχτηκε και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», ενώ τη σύμβαση υπερψήφισε και ο ΛΑ.Ο.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ