Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Πρόταση διεξόδου θεμελιωμένη στην 90χρονη πείρα του Κόμματος

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην ημερίδα

Ο Νίκος Σοφιανός στο βήμα
Ο Νίκος Σοφιανός στο βήμα
Ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία στα πλαίσια της οποίας οι στρατηγικοί τομείς της ναυτιλίας, της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και τα λιμάνια θα λειτουργούν προς όφελος της εξυπηρέτησης των αναγκών των εργαζομένων και όλων των ανθρώπων του μόχθου, θα αναπτύσσονται για τη λαϊκή ευημερία. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με αφορμή το χρονιάτικο γιορτασμό των 90 χρόνων του ΚΚΕ, το Κόμμα μας ενισχύει το συστηματικό διάλογο με το λαό μας για την κεντρική πολιτική του πρόταση». Πρόταση που δίνει την απάντηση και τη συνολική θέση του ΚΚΕ απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, «θέλουμε να επιταχύνουμε τις θετικές διεργασίες - όπως φάνηκαν με τα εκλογικά αποτελέσματα - από τα κάτω. Να ενισχύσουμε τάσεις που φαίνονται σε εργασιακούς χώρους και κλάδους».

Με όπλο την επιστημονική επεξεργασία και έρευνα

Επισήμανε ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι «γερά γειωμένη στην 90χρονη πείρα του» επεξεργασμένη «στα συνέδριά του και υπόκειται σε συνεχείς επεξεργασίες, χωρίς να αλλάζει ο κορμός της, με βάση τις εξελίξεις, την πιο βαθιά και πιο στενή σύνδεση του Κόμματος με τα λαϊκά προβλήματα, αλλά και με τη βοήθεια της επιστημονικής επεξεργασίας και της έρευνας», «σημαντικό εργαλείο και μεθοδολογία στην πολιτική μας». Είναι μια πολιτική πρόταση που «"προσγειώνεται" στην επίλυση του προβλήματος της διακυβέρνησης, στην επίλυση του προβλήματος εξουσίας, για τη λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή οικονομία».

«Ο κρίκος που συνδέει το σήμερα και το αύριο στη συνολική πολιτική πρόταση του Κόμματος είναι η ανασύνταξη και η αναγέννηση ενός ισχυρού, εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, και η δράση για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης, της λαϊκής συμμαχίας», «ένα κίνημα με δυναμικό παρόν στα μέτωπα της καθημερινής πάλης», που «στοχεύει στην αλλαγή και ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας». Στην εξουσία, είπε, περνάει ο λαός, δηλαδή η εργατική τάξη και οι κοινωνικοί της σύμμαχοι, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει

Αποψη από τη χτεσινή ημερίδα στον Πειραιά
Αποψη από τη χτεσινή ημερίδα στον Πειραιά
Αναφερόμενος στο σκοπό της λαϊκής οικονομίας, τόνισε: «Είναι η αδιάκοπη ανάπτυξη της παραγωγής με βάση τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, με τρόπο που σε λιγότερο χρόνο, με λιγότερη ζωντανή ανθρώπινη εργασία και ταυτόχρονα με την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού να παράγονται περισσότερα προϊόντα, καλύτερης ποιότητας και πιο φτηνά, σε συνθήκες κοινωνικής ισότητας, ώστε να διασφαλίζεται η ανώτατη ικανοποίηση των ανθρώπινων υλικών και πολιτιστικών αναγκών που αναπτύσσονται συνεχώς». «Βάθρο της λαϊκής οικονομίας - συνέχισε σε άλλο σημείο - είναι η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, δηλαδή στους τομείς που παράγουν τα μέσα παραγωγής και τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης».

«Σε αυτά τα πλαίσια της κοινωνικοποίησης συγκροτούνται ενιαίοι - εθνικοί φορείς στη ναυπηγοεπισκευή, στην ακτοπλοΐα, στα λιμάνια. Φορείς που αξιοποιούν την τεχνογνωσία που υπάρχει, την υψηλή ειδίκευση της εργατικής τάξης σε αυτούς τους κλάδους», είπε το στέλεχος του Κόμματος και κατέληξε, μεταξύ άλλων: «Δρούμε σήμερα προετοιμάζοντας το αύριο μέσα από κάθε βήμα, κάθε δυνατότητα που παρέχεται», για την «προοπτική της εξουσίας που θα κάνει το λαό αφέντη του πλούτου που ο ίδιος παράγει».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ