Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αδιαπραγμάτευτοι οι αντιδραστικοί της στόχοι

Τα παζάρια σε επιμέρους πλευρές, στο χτεσινό Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης, σε τίποτα δεν αλλάζουν τη στρατηγική συμφωνία τους στο ζήτημα του χρόνου εργασίας

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες βράδυ τα παζάρια για πλευρές της αντεργατικής οδηγίας σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας, στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης στις Βρυξέλλες. Με δήλωσή του, αργά το απόγευμα, ο Ελληνας υπουργός Απασχόλησης επιβεβαίωσε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της συζήτησης στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η προωθούμενη οδηγία, ανεξάρτητα με την τελική μορφή της, θα συντελέσει στην αύξηση του απλήρωτου μέρους της εργασίας, θα βαθύνει την εκμετάλλευση μέσα από τη διευθέτηση, την πλήρη κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και την καθιέρωση εβδομαδιαίας εργασίας 65, ακόμα και 78 ωρών.

Ο Β. Μαγγίνας εμφανίστηκε αντίθετος με τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt out), η οποία επιτρέπει την - «εθελούσια» δήθεν - παράταση του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας πάνω από τις 48 ώρες και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε συζητά «ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 60 ωρών». Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει με νόημα ότι «σήμερα, το όριο (σ.σ. στην Ελλάδα) με κάποιες προσθήκες υπερωριών και συμφωνιών έχει ως μάξιμουμ καταλήξει να είναι 55 (...) Υπάρχει σε κάποιους χώρους εργασίας (σ.σ. οι 55 ώρες), αλλά σε καμία περίπτωση δε συζητάμε οτιδήποτε πέρα από αυτό».

Είναι φανερό ότι και η ελληνική κυβέρνηση, όπως από την πρώτη στιγμή έχει κάνει, τάσσεται υπέρ μιας οδηγίας που θα αυξάνει πολύμορφα τον απλήρωτο χρόνο εργασίας προς όφελος των εργοδοτών. Συγκυριακά και σε συνεργασία με χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο, έχει συγκροτηθεί ένα άτυπο «μπλοκ» που εμφανίζεται να αντιδρά σε πλευρές της οδηγίας, όπως είναι και η «ρήτρα αυτοεξαίρεσης».

Ο πραγματικός λόγος είναι ότι η αγορά εργασίας αυτών των χωρών είναι ακόμα ανέτοιμη να δεχτεί μια τέτοια ρύθμιση, σε αντίθεση με τη Μ. Βρετανία και άλλες χώρες, όπου η ρήτρα ισχύει και η χρήση της αποφέρει τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη - μέλη είναι αυτός που επιβάλλει τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και όχι βέβαια το ενδιαφέρον τους για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αλλωστε, ήδη σε προηγούμενο στάδιο συζήτησης της οδηγίας, στην πλειοψηφία των θεμάτων (όπως το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «ενεργή» και «ανενεργή» περίοδο) έχουν καταλήξει ομόφωνα τα κράτη - μέλη.

Στο τραπέζι «ευελφάλεια» και Μπολκεστάιν

Υπό το πρίσμα της αντιδραστικής οδηγίας, σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης, στο Συμβούλιο συζητιέται ακόμα το θέμα των εφημεριών των γιατρών, χωρίς μέχρι χτες να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Στα υπόλοιπα θέματα περιλαμβάνονται η Οδηγία «για τους όρους εργασίας των προσωρινά απασχολούμενων», καθώς και μια Οδηγία «για τις συμπληρωματικές συντάξεις», που στόχο έχει να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς και της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Αντικείμενο της συζήτησης είναι ακόμα η «ευελφάλεια» και ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα της αντιδραστικής αναθεώρησης του Εργατικού Δίκαιου. Τέλος, στο επίκεντρο βρίσκεται για μια ακόμη φορά η αντεργατική οδηγία Μπολκεστάιν και οι διατάξεις εκείνες μέσω των οποίων επιχειρείται να χαρακτηριστούν οι λεγόμενες «Κοινωνικές Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» σαν «οικονομικές δραστηριότητες» και να επιτευχθεί η πλήρης ένταξή τους στην οδηγία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο η θέση του ΚΚΕ που έλεγε ότι καμιά υπηρεσία δεν ξεφεύγει από την οδηγία που έχει καθολική ισχύ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ