Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αργός θάνατος

Η είδηση από τις ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον μεταδόθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, είναι αποκαλυπτική. Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ιατρική περίθαλψη. Αν πάρει κανείς υπόψη του ότι με επίσημους υπολογισμούς οι ανασφάλιστοι στη χώρα αυτή υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που στερούνται ιατρικής φροντίδας.

Ετσι στη χώρα με τον τεράστιο πλούτο όποιος δεν έχει πορτοφόλι πρέπει να ξεχάσει και τις πιο στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες. Τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης, που προαναφέραμε, «μιλάνε» από μόνα τους: «Το 2005 πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έτυχαν των απαραίτητων υπηρεσιών, διότι δεν είχαν τα οικονομικά μέσα. Σχεδόν 15 εκατομμύρια ενήλικοι δεν μπόρεσαν ν' αγοράσουν γυαλιά οράσεως, 25 εκατ. δεν είχαν οδοντιατρική φροντίδα, 19 εκατ. δεν είχαν τα μέσα να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα. Το ένα τρίτο των παιδιών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας δεν επισκέφθηκαν τον οδοντίατρο το 2005, έναντι ποσοστού μικρότερου του ενός πέμπτου των παιδιών από πιο εύρωστες οικονομικά οικογένειες».

Ολα αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, χώρα με τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, όπου, όμως, οι λαϊκοί άνθρωποι δεν έχουν ζωή. Ως η ηγετική δύναμη στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα ξοδεύει αμύθητα ποσά για να σφάζει λαούς κάνοντας πολεμικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, μόνο στο Ιράκ 4 δισ. δολάρια το μήνα, αλλά για κοινωνικές δαπάνες δε δίνει φράγκο. Ετσι, πρακτικά, μόνο όσοι έχουν την οικονομική άνεση μπορούν να απολαμβάνουν και υπηρεσίες υγείας. Αλλιώς αν δεν έχεις να πληρώσεις είσαι καταδικασμένος να νοσήσεις ή και να πεθάνεις. Αυτή είναι η χώρα της «ελευθερίας». Της ελευθερίας, ουσιαστικά, στο θάνατο. Για το πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, είναι πολύ αποκαλυπτική και η τελευταία ταινία του γνωστού Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ «Σίσκο», που αναφέρεται στην παντελή έλλειψη φροντίδας που γνώρισαν οι διασώστες και πυροσβέστες των Δίδυμων Πύργων, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη του 2001, που βρήκαν κατανόηση και φροντίδα στο προωθημένο ιατρικό σύστημα της σοσιαλιστικής Κούβας.

Αυτή η πραγματικότητα δείχνει την ουσία του καπιταλισμού, που έχει μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και στον τομέα της Υγείας. Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων τους και σκορπάνε το θάνατο σε όλο τον κόσμο, η μικρή αλλά σοσιαλιστική Κούβα προσφέρει σήμερα πάνω από 20.000 γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό σε δεκάδες χώρες. Μόνο το πρόγραμμα «Αποστολή Θαύμα», για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης, έχει θεραπεύσει πάνω από 3 εκατομμύρια ασθενείς σε 23 χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής που αναπτύσσει συνεργασία η Κούβα. Το Νησί της Επανάστασης εξασφαλίζει στο λαό του δωρεάν υγεία σε πολύ υψηλό επίπεδο και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει και λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού.

Τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι εικόνες από το μέλλον στην πατρίδα μας; Η απάντηση είναι ναι, αν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν αντιδράσουν. Και με αφορμή το αρνητικό παράδειγμα των ΗΠΑ, πρέπει να βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα. Η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία πρέπει να γίνει παλλαϊκή υπόθεση, μέρος της συνολικά διαφορετικής πορείας και ζωής, που αξίζουν και πρέπει να διεκδικήσουν οι παραγωγοί όλου του πλούτου, και στη χώρα μας.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ