Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΓΔΜ
Εμπορευόμενοι το όνομα

Με τα χρήματα που έχουν «επενδυθεί» από ελληνικής πλευράς στα Σκόπια, αλλά και τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επιχειρεί η Αθήνα να πιέσει το γειτονικό κρατίδιο, ώστε να αλλάξει τη συνταγματική του ονομασία.

Κατ' αρχάς από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη, συμμετέχοντας στη 15η υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και στην παρέμβασή της εκεί, έδωσε «ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της παρουσίας του ΟΑΣΕ στο Κόσσοβο, προκειμένου να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» (το Κόσσοβο ήταν κεντρικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου). Εσπευσε να συμπληρώσει για τα Βαλκάνια ότι «η ευελιξία και οι αρχές της καλής γειτονίας καθίστανται περισσότερο σημαντικές, όταν αντιμετωπίζουμε ευαίσθητες καταστάσεις. Η χώρα μου εξακολουθεί να υποστηρίζει ακλόνητα τις αρχές αυτές και παροτρύνει όλα τα κράτη στην περιοχή να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους σε αυτήν την κατεύθυνση».

Επιπλέον, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» είπε ότι «στο θέμα της ονομασίας κατά τη γνώμη μου είναι λάθος η λογική που λέει ότι θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Η κοινά αποδεκτή ονομασία θα μας κάνει όλους νικητές. Θα αποδείξουμε και οι δύο, σαν καλοί φίλοι, ότι κανένας δεν υποβλέπει τον άλλο. Η απλή και ξεκάθαρη αυτή στάση και των δύο μας θα απελευθερώσει όλες εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τους λαούς μας σε ακόμα στενότερη σχέση για την ανάπτυξη και την ευημερία. Η στιγμή είναι τώρα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «οι φίλοι μιλούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Οι δε σχέσεις καλής γειτνίασης ήταν για όλες τις χώρες που μπήκαν στο ΝΑΤΟ ένα σημαντικό κριτήριο, το οποίο αναδείκνυε την πολιτική βούλησή τους να ενστερνιστούν τις αρχές και τις αξίες του οργανισμού».

Θυμίζουμε ότι προχτές μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» είπε ότι «με την ΠΓΔΜ δε θέλουμε προβλήματα. Είμαστε οι σημαντικότεροι επενδυτές σε αυτή τη χώρα, τους βοηθάμε με την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Αλλά η περιοχή της Μακεδονίας είναι μια γεωγραφική ζώνη τεράστια, ένα μέρος της οποίας ανήκει στην Ελλάδα, ένα άλλο μέρος στη Βουλγαρία και ένα άλλο μέρος στην ΠΓΔΜ (...) Τους ζητήσαμε να αλλάξουν την ονομασία για να μη δημιουργήσουν σύγχυση στις άλλες χώρες. Πρέπει να καταστήσουν σαφές ποιο μέρος της Μακεδονίας αντιστοιχεί στην κάθε χώρα. Αυτοί πρέπει να οριοθετήσουνε την περιοχή τους και να επιλέξουν ένα όνομα που να τους ξεχωρίζει. Εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε, αλλά ήρθε η ώρα να καταλάβουν ότι, εάν θέλουν να είμαστε σύμμαχοί τους, πρέπει να αλλάξουν την ονομασία τους».

Στο μεταξύ, χτες η σκοπιανή κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή της να επαναφέρει τον κωδικό «ΜΚ» στις πινακίδες των οχημάτων και να προσθέσει τον όρο «Macedonia» σε κάθετη λωρίδα.

Η εξέλιξη προκάλεσε άμεσα τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και ΜΜΕ. Βεβαίως, η ανησυχία τους πηγάζει από το γεγονός ότι το ζήτημα μπορεί να βάλει εμπόδια στην «ευρωατλαντική πορεία» της ΠΓΔΜ. Ετσι αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει τις αρνητικές αντιδράσεις της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει τη διαφαινόμενη αδυναμία της να ανταποκριθεί στις «δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» που της έχουν αναθέσει τα «μεγάλα αφεντικά» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

Πάντως, εξίσου προκλητικά η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα που κλήθηκε να απαντήσει σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «πώς η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους φοιτητές, εάν η Ελλάδα τους δημιουργήσει προβλήματα κατά την είσοδό τους στη χώρα;» απάντησε ότι εκείνη δεν επισκέπτεται την Ελλάδα και δε σκοπεύει να την επισκεφθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ