Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ολοι για όλα

Οταν η Μ. έφτασε επιτέλους ο καιρός, κοντά στα 60 πλέον, να καταθέσει τα χαρτιά της για τη σύνταξη έβγαλε έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Περίμενε αυτή τη στιγμή χρόνια τώρα. Την πολυπόθητη σύνταξη, έστω και μειωμένη, για να χαρεί ξεκούραστα τα υπόλοιπα χρόνια με τα παιδιά και την εγγονή της. Μπορεί τα χέρια της να είναι «σκασμένα» πλέον και το κορμί κουρασμένο αλλά τουλάχιστον τα κατάφερε. Και πέρασαν από μπροστά της όλες οι εικόνες από πιτσιρίκα που ήρθε στην Αθήνα από το χωριό. Θυμήθηκε την πρώτη της δουλιά στις κλωστοϋφαντουργίες του Πειραιά, κοριτσάκι ακόμα, που στην αρχή επειδή ήταν ανήλικο το έκρυβαν όταν έρχονταν να ελέγξουν τον εργοδότη. Σταμάτησε στη συνέχεια να μεγαλώσει τα παιδιά της. Και μετά και πάλι για τα παιδιά της βρέθηκε σε έναν από τους πολλούς σύγχρονους τυχοδιώκτες εργολάβους να σφουγγαρίζει και να καθαρίζει γραφεία. Εσφιγγε τα δόντια από τους πόνους και καθάριζε. Είχε ανάγκη τον ψωρομισθό και τα ένσημα.

Και δεν ήταν μόνο αυτά. Ηταν τα χαμένα ένσημα από τις κλωστοϋφαντουργίες που αντί να της έχουν σε κάθε μήνα 24 ένσημα κολλημένα, σε άλλον είχε 15 ή 10 ή ακόμα και 5 και χωρίς σφραγίδα βαρέων ανθυγιεινών. Τα ίδια και με τους σύγχρονους εργολάβους. Αλλος κόλλαγε κανονικά ένσημα, άλλος ό,τι ήθελε. Ο ένας πλήρωνε σύμφωνα με τα χρόνια και άλλος με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γιατί έτσι ήθελε και απειλούσε με απόλυση. Και τι να πει, που έπρεπε να συμπληρώσει τα ελάχιστα τουλάχιστον ένσημα να πάρει έστω και μειωμένη σύνταξη...

Τα θυμήθηκε όλα αυτά εκείνες τις μέρες. Δείχνοντας και αυτή τη μεγαλοψυχία που επιδεικνύει όλος ο απλός λαός ο οποίος επιμένει να δίνει συγχωροχάρτι για το ξεζούμισμά του, είπε το γνωστό «δε βαριέσαι, την υγειά μας να έχουμε». Κατέθεσε τα χαρτιά και περίμενε, περίμενε, περίμενε. Κοντά στους 14 μήνες πέρασαν όταν ήρθε πλέον το χαρτί από το ΙΚΑ. Πήγε, λοιπόν, στο ταμείο για να πάρει όλα κι όλα περίπου 400 ευρώ!!! Αυτά ήταν για τους κόπους μιας ζωής και μετά τις κλεψιές των αφεντικών της.

Ιστορία σαν της Μ., με μικρές παραλλαγές αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα, θα βρει κανείς χιλιάδες. Θα σου πουν όλοι για τα χρόνια δουλιάς, για τα ένσημα που τους έκλεψαν για να πάρουν τελικά ψίχουλα για σύνταξη.

Θυμήθηκα την ιστορία της Μ. - που αγανακτισμένη μου είπε πριν λίγο καιρό όταν με κέρναγε ένα ποτήρι κρασί για να «γιορτάσει» αυτά τα 400 ευρώ - την περασμένη Τρίτη στην απεργία του κλάδου των δημοσιογράφων. Γιατί ναι μεν σωστός ο αγώνας, για να μπορέσουμε ίσως να έχουμε και εμείς κάποια στιγμή μια αξιοπρεπή σύνταξη. Ξέρετε, θα είναι όμως υποκριτικό αν ικανοποιηθώ με την περιορισμένη αγωνιστικότητα στο δικό μου κλάδο έστω και αν πετύχει. Γιατί αν γύρω μου συνεχίσουν να υπάρχουν συνταξιούχοι των 300, 400 ευρώ, τότε κι εγώ και οι υπόλοιποι έχουμε πραγματικά αποτύχει. Αν δούμε μόνο το «μαγαζάκι μας» και δεν παλέψουμε όλοι, για όλα όσα μας ανήκουν!

ΥΓ: Μ., θεώρησα το να πω την ιστορία σου το ελάχιστο σαν ευχαριστώ σε σένα και όλες τις υπόλοιπες μανάδες εργάτριες για τον αγώνα που δώσατε για να μας μεγαλώσετε.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ