Η αναγκαιότητα της συντονισμένης αντεπίθεσης στην πολιτική που υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί την Παιδεία επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα το ΔΣ της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Α. Λυκουρέντζο. Με την κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική, επιβεβαιώνεται η θέση του ΠΑΜΕ, που τονίζει την ανάγκη για αναμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου, ώστε να συγκρούεται με αυτήν την πολιτική και να θέτει στόχους πάλης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.
Τη στιγμή που η εκπαίδευση ασφυκτιά κάτω από το βάρος των προβλημάτων και των ελλείψεων, ο υφυπουργός δήλωνε στους εκπροσώπους των δασκάλων ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινηθεί πέρα από το πλαίσιο του προϋπολογισμού, επιλέγοντας το δρόμο της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης για την Παιδεία. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των κενών σε εκπαιδευτικούς, επικαλέστηκε στενότητα πιστώσεων, ενώ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης συνεχίζονται, όπως μαρτυρούν και τα κονδύλια που προβλέπονται για ωρομισθίους και αναπληρωτές από το νέο προϋπολογισμό.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν με την καθιέρωση του ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, με την οποία έχει ανοίξει ο δρόμος της «αποκέντρωσης» της εκπαίδευσης, ύστερα από τη δυνατότητα που δόθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να φτιάχνει τμήματα νηπιαγωγείων. Ερωτώμενος από τον εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ ΔΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέων και την «αποκέντρωση», ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα αξιοποιηθεί οποιοδήποτε εργαλείο είναι χρήσιμο για να υλοποιήσει η κυβέρνηση το στόχο της, εκφράζοντας τις προθέσεις για προώθηση των μέτρων αυτών.
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο υφυπουργός επανέλαβε στους εκπαιδευτικούς ότι δε θα θιχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη στιγμή βέβαια που η αντιασφαλιστική επίθεση δεν αφήνει τίποτα όρθιο, ενώ άγνοια δήλωσε για το ζήτημα της εισβολής των επιχειρήσεων στα σχολεία την ίδια ώρα που μια σειρά μεγάλες εταιρείες μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, διαφημίζοντας τα προϊόντα τους και διαμορφώνοντας συνειδήσεις.