Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σκόπιμη υποχρηματοδότηση των Ταμείων

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε συνεχίζει τη διαιώνιση της οικονομικής ασφυξίας σε βάρος των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με την αποστέρηση των αναγκαίων πόρων από το κράτος, τα Ταμεία οδηγούνται σε οργανικά ή αναλογιστικά ελλείμματα, πάνω στα οποία οι κυβερνήσεις θεμελίωσαν τις μέχρι τώρα αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Το παιχνίδι αυτό συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι με το νέο προϋπολογισμό ουσιαστικά νομιμοποιείται η διαχρονική κλεψιά. Αντί λοιπόν για την απόδοση πλέον των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ - σύμφωνα με ήπιους υπολογισμούς - που έχουν συσσωρευτεί μόνο τα τελευταία χρόνια προς το ΙΚΑ, η κυβέρνηση αναγράφει το ποσό των 2.450 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ. Το ποσό των 1.172 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στα υπόλοιπα του 1% για την πενταετία 2003-2007 και τα οποία δεν είχαν αποδοθεί, η κυβέρνηση θα τα αποδώσει στο μέλλον με τη μορφή έκδοσης ειδικών ομολόγων. Εδώ τελειώνουν για την κυβέρνηση οι «υποχρεώσεις του κράτους» σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό που καλύπτει 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και φέτος ο προϋπολογισμός δεν καταγράφει ούτε ένα ευρώ για τον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έπρεπε να αποδοθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζεται και το ενοποιημένο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ). Η κρατική επιχορήγηση περιορίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ από τα 177 του 2007. Συνολικά, η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, μαζί με τις αποδόσεις από άλλες πηγές ύψους 66 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή στην τριμερή χρηματοδότηση του κράτους ύψους 450 ευρώ, θα ανέλθει στα 716 εκατ. ευρώ. Και αυτά, αντί για γενναία χρηματοδότηση, την οποία είχε υποσχεθεί η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (το έτος 1999) για να γίνει αποδεκτή η «ενοποίηση». Η πολιτική αυτή και η άρνηση του κράτους οδήγησε σήμερα τον ΟΑΕΕ σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων για να πληρώσει τις συντάξεις. Μάλιστα, μόνο οι υποχρεώσεις του προς τρίτους ανέρχονται σήμερα στα 900 εκατομμύρια ευρώ..!


Γ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις «τρύπες» του ΟΑΕΕ η εισφορά υπέρ ανέργων(5/4/2014)
Ενα προμελετημένο έγκλημα(2/6/2013)
Θηλιά στα Ταμεία(21/11/2007)
Οι συνέπειες της «ενοποίησης» στον ΟΑΕΕ(20/11/2007)
Κανόνας η υποχρηματοδότηση(15/11/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org