Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προκρούστειες επεμβάσεις στα πλαίσια της «ενοποίησης»

Μείωση των συντάξεων των γιατρών προοιωνίζονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο το σχετικό νομοσχέδιο

Η ΝΔ «πατάει» στους νόμους του ΠΑΣΟΚ για να οξύνει την επίθεση. Η καταδίκη και των δύο, η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Η ΝΔ «πατάει» στους νόμους του ΠΑΣΟΚ για να οξύνει την επίθεση. Η καταδίκη και των δύο, η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Στην προκρούστεια κλίνη των άγριων περικοπών για τις συντάξεις, το εφάπαξ και τις υγειονομικές-προνοιακές παροχές των γιατρών, των οδοντιάτρων, των φαρμακοποιών και των κτηνιάτρων οδηγούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την ενοποίηση του Ταμείου τους (ΤΣΑΥ) με τα Ταμεία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο, των Νομικών - και των συμβολαιογράφων - και των μηχανικών.

Αποκαλυπτικός για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας στη χτεσινή συνάντησή του με το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στην οποία τους μετέφερε την ειλημμένη - κατά την έκφρασή του - απόφαση του πρωθυπουργού για την ενοποίηση των παραπάνω ταμείων. Μάλιστα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου εντός τριμήνου, δηλαδή μέχρι και τις αρχές του χρόνου.

Ο υπουργός Απασχόλησης αποκάλυψε ότι:

  • Θα ενοποιηθούν οι κλάδοι κύριας σύνταξης των παραπάνω κατηγοριών των εργαζομένων και ασφαλισμένων που θα αποτελέσουν το περίφημο Ταμείο των επιστημόνων.
  • Θα ενοποιηθούν τα Επικουρικά Ταμεία.
  • Θα δημιουργηθεί το Ενιαίο Ταμείο Υγείας.
  • Θα δημιουργηθεί ενιαίος λογαριασμός για τα αποθεματικά που θα διαχειρίζεται το κράτος, ενώ δε θα συμμετέχουν πια εκπρόσωποι των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΑΥ. Πρόκειται δηλαδή για μια επιλογή που με τα πλεονάσματα κάποιων ταμείων θα καλύπτονται τα ελλείμματα κάποιων άλλων, όπως έγινε με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που για να ανταποκριθεί πια στις τρέχουσες ανάγκες, η διοίκησή του εκποιεί περιουσιακά στοιχεία.
  • Οι συντάξιμες αποδοχές δε θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το μισθό.
  • Θα υπάρξουν ενιαίοι κανόνες για το εφάπαξ, που σημαίνει ότι θα έχουμε μείωσή του.
Σε πλήρη ισχύ οι νόμοι Σιούφα - Ρέππα

Ο Βασίλης Μαγγίνας προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι «η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος θα είναι ήπια και χωρίς ρήξεις και ανατροπές» και ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν κυρίως τους μελλοντικά ασφαλισμένους. Δηλαδή δημιουργείται μια ακόμα κατηγορία - μετά από εκείνη του 1993 - νεοασφαλισμένων που στην ουσία δε θα έχει κανένα δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης.

Τούτο προκύπτει ευθέως απ' τον ισχυρισμό του Βασίλη Μαγγίνα ότι θα ισχύσουν οι νόμοι των Σιούφα και Ρέππα. Αυτό, για το γιατρό που ασφαλίστηκε στο ΤΣΑΥ μετά την 1.1.1993 σημαίνει το εξής: Μετά από 37 χρόνια δουλιάς οι γιατροί που θα ασφαλίζονται στο κατώτερο κλιμάκιο, θα παίρνουν 480 ευρώ σύνταξη και οι γιατροί που ασφαλίζονται στο ανώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 2.000 ευρώ, όταν σήμερα οι συντάξεις των μονοσυνταξιούχων (με 39 χρόνια εργασίας) είναι 2.144 ευρώ.

Οταν τέθηκε αυτό το θέμα απ' τους εκπροσώπους του ΠΙΣ, ο υπουργός Απασχόλησης το αντιπαρήλθε με την έκφραση «Θα το δούμε» αλλά στη συνέχεια δε δίστασε να πει ότι σε καμιά περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές δε θα είναι μεγαλύτερες απ' το μισθό. Ενα μέτρο σύγκρισης αυτής της δήλωσης μπορεί να αποτελέσει το εξής στοιχείο: Σήμερα η σύνταξη ενός Επιμελητή Α΄ του ΕΣΥ είναι 1.554 ευρώ όταν ο μισθός του είναι 1.250 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 304 ευρώ!

Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου Υγείας θα οδηγήσει στην κατάργηση της Στέγης των Υγειονομικών που προσφέρει υπηρεσίες πρόνοιας σε άπορους του κλάδου.

Τέλος απ' τη χτεσινή συνάντηση προκύπτουν ακόμα τα εξής:

  • Θα διατηρηθεί ο άδικος χαρακτήρας της διαδοχικής ασφάλισης.
  • Δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για την εξαγορά του χρόνου της ανεργίας των ειδικευόμενων γιατρών με αποτέλεσμα να χάνονται - με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων - μέχρι και δέκα χρόνια ασφαλιστικού βίου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ