Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΟΜΕΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»
Αναγκαιότητα η ένταξη στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Εκρηκτικές καταστάσεις για τους ψυχικά πάσχοντες και τους εργαζόμενους δημιουργεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και υποχρηματοδότησης της Ψυχικής Υγείας

Η προσήλωση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Ψυχικής Υγείας, που δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις με θύματα τους ψυχικά πάσχοντες και τους εργαζόμενους, αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά χτες.

Εργαζόμενοι των δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των ΝΠΙΔ, που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν και μίλησαν στους εργαζόμενους η πρόεδρος του Σωματείου Αγγελική Σουλτανιά και ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για να περάσουν όλες οι δομές στην ευθύνη του κράτους, με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία - Πρόνοια, καμία δράση μη κυβερνητικών, εθελοντικών ή φιλανθρωπικών οργανισμών, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από τους εργοδότες κ.ά.

«Η αποασυλοποίηση είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί!», «Ζούμε την εξαθλίωση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Με εργαζόμενους απλήρωτους έως και έξι μήνες, μισθούς πείνας και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους πάσχοντες», κατήγγειλαν εργαζόμενοι.

Αλλά ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, σε συνάντηση που είχαν με κάποια σωματεία εργαζομένων - που πήγαν στην κινητοποίηση και στη συνάντηση με τους εργοδότες τους (!) και πρόβαλαν αιτήματα που συντηρούν τα σημερινά αδιέξοδα - επιβεβαίωσαν τη διαιώνιση της κρατικής υποχρηματοδότησης, προτρέποντας τους εργοδότες να εισπράττουν νοσήλια απ' τα ασφαλιστικά ταμεία των πασχόντων!

Για το 2007, υποσχέθηκαν άμεση έκτακτη επιχορήγηση 10 εκατομμύρια ευρώ. Μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με το 2007 (δόθηκαν συνολικά 55 εκατ. ευρώ) για το 2008 υποσχέθηκαν 38 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας για τα υπόλοιπα αναγκαία ποσά σε πόρους απ' το «τέλος κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης» ποσοστού 2% του Νόμου Προμηθειών - όταν αυτός υλοποιηθεί - και στα νοσήλια των Ταμείων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και εργαζομένων των δομών, μετέφεραν στην ηγεσία του υπουργείου εκπρόσωποί τους, σε συνάντηση που ακολούθησε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ