Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»

Οπως ακριβώς έπρεπε, έτσι τιμήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου: Με δυναμική διαδήλωση που κατέληξε μέσα στο λιμάνι και συνθήματα που γράφτηκαν πάνω στα εργαλεία του θανάτου, στα πλοία του ΝΑΤΟ

Η διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Η διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Στο λιμάνι, εκεί που ήταν ελλιμενισμένη η αρμάδα ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, κορυφώθηκε η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες κομμουνιστές, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τους φοιτητές και τους μαθητές, βάδισαν με συνέπεια στο δρόμο του παλλαϊκού αντιιμπεριαλιστικού ξεσηκωμού που χάραξε με το αίμα του ο λαός και η νεολαία στα χρόνια της δικτατορίας, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και απαίτησαν έξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Απέδειξαν με μια συμβολική κίνηση πως μπορεί να γίνει πράξη το σύνθημα - οδηγός που καλεί «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή» και δηλώνει πως «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση έσπασε την κεντρική πύλη του Λιμανιού και κατάργησε στην πράξη για άλλη μια φορά το ιδιότυπο «κατοχικό» καθεστώς που έχει επιβληθεί από το 1999 με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά, πάνω στα πλοία, κάτω από το φωτισμένο έμβλημα του ΝΑΤΟ, το αίτημα του λαού μας «Εξω το ΝΑΤΟ», «Εξω οι φονιάδες» - «Κillers go home». Απάντησαν στην πρόκληση δηλώνοντας πως ο λαός στέκεται στον αντίποδα της πολιτικής υποταγής και ΝΑΤΟφροσύνης, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντας τη χώρα και την περιοχή μας σε πεδίο βολής, ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών δολοφονικών στρατών. Οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες πάνω στα πλοία πήραν θέση μάχης με τις μάνικες νερού στα χέρια και βρισιές στο στόμα. Στη συντεταγμένη πολιτική αντίδραση των κομμουνιστών, το έβαλαν στα πόδια και κρύφτηκαν στις κουκέτες τους.

Το ΝΑΤΟικό πλοίο σημαδεμένο με τα συνθήματα που έκαναν καθαρό ότι οι ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή
Το ΝΑΤΟικό πλοίο σημαδεμένο με τα συνθήματα που έκαναν καθαρό ότι οι ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή
Κι έμειναν στον ντόκο οι ασφαλίτες να προσπαθούν να εξηγήσουν στους ανωτέρους τους από τις «μοτορόλες» πως «μια ομάδα μπήκε από άλλη είσοδο, πέρασε τα μέτρα ασφαλείας και έφτασε στα πλοία»...

Τα πράγματα ήταν απλά: Η μεγάλη διαδήλωση, αφού έφτασε στην κεντρική πύλη, την οποία και «κατέβασε», έφτασε και έξω από τα συρματοπλέγματα που φρουρούσαν το ΝΑΤΟικό στρατό. Κι εκεί μια ομάδα κομμουνιστών έκανε δυναμική παρέμβαση στα ΝΑΤΟικά πλοία βάφοντάς τα με τα συνθήματα της διαδήλωσης. Οπως και στην περίπτωση των τρένων του ΝΑΤΟ, που οι διαδηλωτές τα είχαν στείλει πίσω στο λιμάνι, έτσι και τώρα όλοι μαζί απαίτησαν με συνθήματα «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Εγραψαν και με αυτόν τον τρόπο άλλη μια αράδα στη σύγχρονη ιστορία αντίστασης που άρχισε να αποτυπώνεται με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας. Το λιμάνι σείστηκε από τα συνθήματα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Ερχεται βροχή έρχεται και μπόρα, έρχεται του ΝΑΤΟ η τελευταία ώρα».

Ηρθε η βροχή, ήρθε και η μπόρα...

Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα από το Πολυτεχνείο, όπου λίγο νωρίτερα, εκπρόσωποι των φοιτητών και του ΣΦΕΑ σάλπιζαν από το βήμα, μπροστά από το μνημείο της εξέγερσης, το κάλεσμα συνέχισης του αγώνα. Κατευθύνθηκε προς το αμερικάνικο και το βρετανικό προξενείο, βάζοντας στο σημάδι τον ιμπεριαλισμό και διαδηλώνοντας «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία! Μόρφωση - δουλιά -ανεξαρτησία».

Μαχητικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, παρά τη βροχή, σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα και Πτολεμαΐδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ