Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
34 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Συνεχίζουμε αντιιμπεριαλιστικά

Δυναμική, μαζική και με παλμό η αντιιμπεριαλιστική πορεία του Σαββάτου στην Αθήνα

«Μόρφωση - δουλιά - ανεξαρτησία. Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στα χνάρια της εξέγερσης του Νοέμβρη. Με τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό να πέφτουνε βροχή. Με τα πανό να δηλώνουν ότι «το μήνυμα δε σβήνει, είναι ζωντανό». Στους αγώνες του σήμερα. Για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Για το δικαίωμα στη δουλιά και την ασφάλιση. Για την ειρήνη. Χιλιάδες νέοι και νέες, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργάτες του χεριού και του πνεύματος, απόμαχοι της δουλιάς πορεύτηκαν το Σάββατο σε ένα μαζικό, δυναμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην αμερικάνικη πρεσβεία. Αποφασισμένοι να διατηρήσουν άσβεστο το μήνυμα του Πολυτεχνείου. Ούτε η δυνατή βροχή που ξεχείλισε τους δρόμους της Αθήνας μέχρι την έναρξη της πορείας, ούτε οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε κάθε στενό δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη μαζική συμμετοχή.

Τα μηνύματα της εξέγερσης παρόντα: Με τα πανό που έχουν ζωγραφισμένη τη ματοβαμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή. Για το τότε και το τώρα. Σε κάθε τους βήμα οι χιλιάδες διαδηλωτές ξεκαθαρίζουν ότι «Στων καιρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί», σιγοτραγουδούν «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και βροντοφωνάζουν: «Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή. Ητανε εξέγερση και πάλη λαϊκή», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». «Ζωντανεύουν» το μήνυμα του Πολυτεχνείου, κάνουν δική τους την εξέγερση με τα συνθήματα για τις ανάγκες του σήμερα: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».


Φοιτητές και σπουδαστές, σε πυκνά μαζικά μπλοκ των συλλόγων τους, συνεχίζουν στο δρόμο του Νοέμβρη. «Δε θα γίνουμε εμείς η γενιά της ανασφάλιστης εργασίας. Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα», γράφει το πανό των συλλόγων ΣΕΜΦΕ και Μηχανολόγων του ΕΜΠ. «Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης», δίνει τον τόνο το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ. Μαζί και οι Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα, στο πανό της Προoδευτικής, που τονίζει: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη. Αμερικάνος δε θα μείνει».

«Το Πολυτεχνείο τιμάμε ταξικά, αγωνιστικά» ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ και ακολουθούν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων. Οι μαθητές πορεύονται με τα τύμπανα να δίνουν τον τόνο και το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας να οδηγεί: «Σαν τους συμμαθητές μας το '73 παλεύουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία».

Μαζικά στη διαδήλωση οι κομμουνιστές

«Το Πολυτεχνείο ζει στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό». «90 χρόνια Οχτωβριανή Επανάσταση. 90 χρόνια ΚΚΕ. Πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση». Πλημμυρισμένα κόσμο τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με μπροστάρη τα πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κόκκινες σημαίες, το σφυροδρέπανο ψηλά και τα συνθήματα δίνουν προοπτική στον αγώνα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Μαζί με χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών, διαδήλωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Γιάννη Πρωτούλη.


Με τη μαζική και με παλμό παρουσία τους στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, όπως και σε κάθε αγώνα, σε κάθε μάχη, με κάθε τους σύνθημα, οι κομμουνιστές επιβεβαιώνουν ότι είναι στην πρώτη τη γραμμή, 9 δεκαετίες τώρα και το βλέμμα είναι στραμμένο στο μέλλον: «Το Πολυτεχνείο ζει. Με το ΚΚΕ συνεχίζουμε αντιιμπεριαλιστικά».

Η πορεία φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία. Οι φωνές δυναμώνουν, πυκνώνουν. Οι σημαίες ψηλά και όλες οι φωνές ενώνονται σε μια: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».



Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org