Κυριακή 18 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα

Οταν έφτασαν οι Ενετοί στην Τήνο, το 1207, έφεραν μαζί τους και τα περιστέρια, τα οποία έπρεπε κάπου να τα στεγάσουν. Βρήκαν, λοιπόν, τους περίφημους λαϊκούς χτιστάδες και έκτισαν αυτά τα ανεπανάληπτα λαϊκά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Οι περιστεριώνες είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο το νησί, οι περισσότεροι βέβαια βρίσκονται στα Μέσα Μέρη και Κάτω Μέρη και λιγότεροι στα Εξω Μέρη. Είναι περίπου χίλιοι, κτισμένοι από πέτρα και διακοσμημένοι από σχιστόλιθο. Δε μοιάζουν καθόλου, μα καθόλου μεταξύ τους, γιατί και ο μάστορας και ο ιδιοκτήτης ήθελαν να ξεπεράσουν τους άλλους, δίνοντας άλλο όγκο και άλλο διάκοσμο...

Από τον «ταγμένο» στη γενέτειρά του, Στρατή Γ. Φιλιππότη, έφτασε στα χέρια μας το νέο βιβλίο για τους περιστεριώνες της Τήνου. Ενα εκπληκτικό λεύκωμα με φωτογραφίες που συνοδεύονται από ποιητικές λεζάντες, αφιερωμένο στο παραδοσιακό περιβάλλον του νησιού. Οι «Τηνιακοί Περιστεριώνες» λουσμένοι στο πυρακτωμένο φως, κόντρα στον άνεμο, αγέρωχοι. «Κεντημένοι» από τον Τηνιακό λιθοξόο, με όλα τα αρχέτυπα και πάντα ζωντανά στοιχεία, που δίνουν νόημα και περιεχόμενο.

Το λεύκωμα είναι τετράχρωμο, τρίγλωσσο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΡΙΝΝΗ - ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ». Τη μετάφραση στα Αγγλικά και Γαλλικά έκανε η Ζωή Ρωπαΐτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ