Κυριακή 18 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «μνηστήρες» της ΔΕΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μύρισε... χρήμα και οι «μνηστήρες» της ΔΕΗ εμφανίζονται ένας ένας, με αφορμή τις επαφές της με τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE. Ο Ε. Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, που συνεργάζεται στον ενεργειακό τομέα με την «Endesa», εκδήλωσε χτες το ενδιαφέρον του για συνεργασία με τη ΔΕΗ εάν αυτή αναζητά στρατηγικό συνέταιρο. Σχολίασε μάλιστα ότι υπάρχουν και μεγαλύτεροι όμιλοι από τη γερμανική εταιρεία, όπως αυτός με τον οποίο συνεργάζεται, ενώ εξέφρασε την αμφιβολία του εάν θα προχωρήσει τελικά η συμφωνία των Γερμανών με τη ΔΕΗ. Φαίνεται πως συμφέρει η είσοδος στη ΔΕΗ μέσα από κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, αντί για την εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου. Είναι ο νέος, πιο ευέλικτος τρόπος να ελέγχονται τα πράγματα, η εξέλιξη της «παραδοσιακής» μετοχοποίησης. Αλλά είναι και ο μονόδρομος που επιλέγεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε τελικά μικρή σημασία να έχει με ποιους ή και με πόσους θα γίνει ο... γάμος. Καθώς στις μπίζνες η πολυγαμία δεν αποτελεί ταμπού. Μόνο που η ΔΕΗ έγινε με τα λεφτά του ελληνικού λαού και θα έπρεπε να υπηρετεί αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα.

Μεθοδεύουν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας...

Πλάτες στις μεθοδεύσεις των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών για την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας βάζει συστηματικά η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Ετσι, μετά την αποτυχημένη της προσπάθεια να αποσπάσει τη συναίνεση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας έβαλε τα ...«μεγάλα μέσα»: Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως μάθαμε, η γνωστή πλειοψηφία ζήτησε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο να προωθήσει τη λειτουργία των καταστημάτων ακόμα μια Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη, εκτός από αυτή πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός εμφανίζεται πανέτοιμος να κάνει «εφόσον του εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εμποροϋπαλλήλων». Εντάξει, είναι αυτονόητο ότι θα διευκόλυνε πολύ την κυβέρνηση να είχε και τη συναίνεση των εργαζομένων στα αντεργατικά της σχέδια.

... αλλά «έχουσι γνώσιν οι φύλακες»

Είναι, όμως, εξίσου φανερό ότι από το μυαλό της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών ηγεσιών των εμπόρων δε φεύγει ο στόχος της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Κι αν αυτό δεν καταφέρουν να το πετύχουν με τη συναίνεση των εργαζομένων, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το μεθοδεύσουν ροκανίζοντας σιγά - σιγά την αργία. Μια Κυριακή σήμερα, άλλες δυο αύριο και πάει λέγοντας. Να είναι σίγουροι, όμως, ότι θα δυσκολευτούν πολύ να πετύχουν τα σχέδιά τους, γιατί «έχουσι γνώσιν οι φύλακες».

Η ασυδοσία των τραπεζιτών

«Σας ενημερώνουμε ότι η λίστα ΤΑΝ θα ισχύει μέχρι 31/1/2008. Ως εκ τούτου παρακαλούμε να προμηθευτείτε μία συσκευή e-Code από οποιοδήποτε κατάστημά μας, για τις συναλλαγές στο Internet & Phone Banking». Την παραπάνω «λακωνική» ανακοίνωση διαβάζουν τις τελευταίες μέρες οι πελάτες (καταθέτες ή δανειολήπτες) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) που κάνουν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους.

Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να φαίνεται «αθώα». Ομως, δεν είναι. Πίσω της κρύβεται η ακόρεστη κερδοσκοπική ασυδοσία των τραπεζιτών. Στην προκειμένη περίπτωση, κρύβεται η πρόθεση των διοικούντων την ΕΤΕ να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη προς όφελος των μεγαλομετόχων της τράπεζας, επιβάλλοντας ένα ακόμη χαράτσι στους μικροκαταθέτες. Κι αυτό, γιατί - όπως πληροφορηθήκαμε - η ΕΤΕ θα χρεώνει κάθε συσκευή «e-Code» (δηλαδή, η ηλεκτρονική λίστα ΤΑΝ με τους κωδικούς αριθμούς) με το ποσό των 7 ευρώ. Με δεδομένο ότι η - μέχρι τώρα - χειρόγραφη λίστα ΤΑΝ ήταν δωρεάν, αυτό σημαίνει πως τα κέρδη της ΕΤΕ θα αυξηθούν κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνο από την πώληση της συγκεκριμένης συσκευής!

Είναι ολοφάνερο πως η πολιτική απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος - που οι κυβερνώντες διαφήμιζαν σαν μέτρο προς όφελος των συναλλασσόμενων - αποδείχτηκε εργαλείο ενίσχυσης της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των τραπεζιτών. Στην πράξη, δηλαδή, οι τραπεζίτες αξιοποίησαν το καθεστώς «απελευθέρωσης» για να εντείνουν την καταλήστευση των οικονομικά ασθενέστερων πελατών τους. Οπως πάμε, σε λίγο θα πληρώνουμε και εισιτήριο για την είσοδο στις τράπεζες...

Η ΑΦΙΣΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Ο αυθεντικός πίνακας του Β. Σερόφ

Ο αυθεντικός πίνακας
Ο αυθεντικός πίνακας
Ο «Ριζοσπάστης» κάνει σήμερα προσφορά στους αναγνώστες του την αφίσα, βασισμένη στον αυθεντικό πίνακα του Β. Σερόφ, που έχει σαν θέμα την ανακήρυξη από τον Λένιν της μπολσεβίκικης εξουσίας στο Δεύτερο Συνέδριο των Σοβιέτ. Οπως μπορούν να διακρίνουν οι αναγνώστες, οι δύο πίνακες δεν είναι ακριβώς οι ίδιοι. Στον αυθεντικό πίνακα, πίσω από τον Λένιν, διακρίνονται οι επαναστάτες Στάλιν, Σβερντλόφ, Ντζερζίνσκι. Μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, και τη λεγόμενη «αποσταλινοποίηση», δημιουργήθηκε άλλος πίνακας, με «εξαφανισμένους» τους τρεις επαναστάτες που συνόδευαν τον Β. Ι. Λένιν...


...και ο παραποιημένος
...και ο παραποιημένος
ΒΙΒΛΙΟ
Στην αγκαλιά της εργατικής τάξης

Ιστορική διαδρομή

Μια ιστορική αναδρομή και ταυτόχρονα διαδρομή του Στρατή Τσαμπή. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου ξεδιπλώνονται τα πρώτα βήματα του Στράτου στην Ικαρία σαν ναυτικού, την Κατοχή, τη διαφυγή στη Μέση Ανατολή, την ένταξή του στο ΚΚΕ και τη δράση του μέσα από την Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και την ΟΕΝΟ. Η ένταξη στο ΔΣΕ Σάμου - Ικαρίας, η περίοδος των ανταρτοομάδων, η παρανομία και η πολιτική δράση στην Ικαρία μέχρι την απαγκίστρωση από το νησί και την πολιτική προσφυγιά είναι ιστορικές περίοδοι που παρατίθενται. Ακολουθούν η δράση στο Κομματικό Γραφείο Ναυτεργατών, η νέα παρανομία την περίοδο της εφτάχρονης δικτατορίας στην Αθήνα, η σύλληψή του, η δράση του στις φυλακές, η αποφυλάκισή του τον Αύγουστο του 1973. Ξανά στην παρανομία, τα γεγονότα του Πoλυτεχνείου, η επανεκλογή του στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ ως μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και μέλους του Πολιτικού Γραφείου, και η δράση του. Ο Στράτος παρέμεινε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 15ο Συνέδριο. Εκλεισε πάνω από 30 χρόνια μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου. Η τελευταία δημόσια ομιλία του έγινε στα αποκαλυπτήρια της πλάκας του κτιρίου όπου έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μαχμούντ Αμπάς

Ζητώντας την «ανατροπή της κλίκας που ελέγχει με τα όπλα τη Λωρίδα της Γάζας», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος «τράβηξε» περαιτέρω, το ήδη τεντωμένο σχοινί των σχέσεων μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ». Η, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά άσχημη κατάσταση ανάμεσα στις δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την αιματηρή κατάληξη της ογκώδους συγκέντρωσης των οπαδών της «Φατάχ», την περασμένη Δευτέρα, στην πόλη της Γάζας με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της «Χαμάς», όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της, προκάλεσαν το αιματοκύλισμα.

Η «κόντρα» ανάμεσα στην εκλεγμένη, απολύτως δημοκρατικά, «Χαμάς» και στον, επίσης, εκλεγμένο Πρόεδρο εκ μέρους της «Φατάχ», κατέληξε σε ανοιχτή ρήξη, με τα παλαιστινιακά εδάφη διαιρεμένα μετά από σωρεία εκατέρωθεν «αστοχιών» τακτικής και ανωριμότητα. Από την κατάσταση αυτή το βέβαιο είναι ότι επωφελείται μόνο η ισραηλινή αδιαλλαξία και κατοχή, καθώς και όλοι όσοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους αξιοποιούν το Παλαιστινιακό ως «χαρτί» για την προώθηση των σχεδίων τους. ΗΠΑ και ΕΕ διαγκωνίζονται για την «ευρεία Μέση Ανατολή» και οι αραβικές ηγεσίες «διαιωνίζουν» τη βιωσιμότητά τους. Μόνο ο παλαιστινιακός λαός καταλήγει χαμένος, με το όραμά του για ελεύθερη βιώσιμη ανεξάρτητη πατρίδα, να παραμένει σύνθημα.


Ε.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ