Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποπτη ανοχή στον Ανθιμο

Επικίνδυνη και ύποπτη ανοχή στις εθνικιστικές θέσεις του μητροπολίτη Ανθιμου επιδεικνύει η κυβέρνηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τις επιδιώξεις και το «παιχνίδι» που παίζει με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Πεισματικά και επίμονα η κυβέρνηση απέφυγε να αποδοκιμάσει και να καταδικάσει τις επεκτατικές δηλώσεις του «μακεδονομάχου» ιεράρχη με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε διεκδίκηση εδαφών της ΠΓΔΜ ως «κομμάτια της ελληνικής Μακεδονίας». Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που προσποιήθηκε τον ανήξερο για τις δηλώσεις του Ανθιμου!: «Δε γνωρίζω τις δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε», ισχυρίστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, για να συμπληρώσει ότι «σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε ότι δε σχολιάζω αντίστοιχες δηλώσεις». Φυσικά η απάντηση του εκπροσώπου δεν ήταν τυχαία. Απόδειξη ότι την ίδια απάντηση έδωσε και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης δηλώνοντας (στον 9,84) ότι «κάθε Ελληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του ακόμη και αν εγώ διαφωνώ ή ακόμη και αν οι περισσότεροι διαφωνούν. Δεν μπορούμε να λογοκρίνουμε κανέναν». Ο Γ. Ζαγορίτης δεν υπέκυψε στις επίμονες πιέσεις των δημοσιογράφων να αποδοκιμάσει τις απόψεις του Ανθιμου στο όνομα ότι «δεν μπορώ να περιορίσω ή να στερήσω από κανέναν την ελευθερία έκφρασης της άποψής του».

Νέα προκλητική παρέμβαση

Στο μεταξύ, με ανιστόρητη και άκρως προκλητική επίθεση στο ΚΚΕ, χτες το βράδυ από τηλεοράσεως, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος επιβεβαίωσε απλά ότι πραγματικά είναι επικίνδυνος και υπηρετεί τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για διχασμό των λαών και νέες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.

Βήμα στον Μητροπολίτη Ανθιμο, για τη νέα σοβινιστική παρέμβασή του, έδωσε η ΕΤ3, στο χτεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Οσο κι αν προσπάθησε ο δημοσιογράφος να πείσει ότι παρερμηνεύθηκαν τα όσα είπε ο Ανθιμος σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας, ήρθε για άλλη μια φορά ο ίδιος ο Μητροπολίτης να επιβεβαιώσει τις αλυτρωτικές και σοβινιστικές του θέσεις, αφού παραδέχθηκε ότι προέτρεψε «να διεκδικήσουμε τα κομμάτια που λείπουν από τη Μακεδονία και παραχωρήθηκαν μέσω διάφορων συνθηκών σε άλλες χώρες».

Επιπλέον, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι η ανακοίνωση - αντίδραση που εξέδωσε, επιβεβαιώνει ότι «το ΚΚΕ έχει ερυνίες για τη Μακεδονία, για τα όσα έκαναν κάποιοι πρόγονοί του, την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου που στήριζαν το αίτημα των Σλάβων για τη δημιουργία της μεγάλης Μακεδονίας».

Οι τοποθετήσεις του Ανθιμου συνεχίζουν να σπέρνουν τη διχόνοια και το μίσος στους λαούς ενώ «ξεχνούν» να αναφερθούν στο ρόλο των ιμπεριαλιστών που ματοκυλούν τα Βαλκάνια. Διδάσκουν την υποταγή στους νέους μαθητές που αγωνίζονται και τους καλεί να σταματήσουν τις καταλήψεις, ενώ την ίδια ώρα κραδαίνουν το «ξίφος» και καλούν σε εφόρμηση για να πάρουμε πίσω «τα κομμάτια της Μακεδονίας που μας λείπουν». Πιο αντιδραστικές δε γίνεται...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ