Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «λουκέτο» στην Παιδεία

Είναι πράγματι επίτευγμα του επίμονου αγώνα των μαθητών και των φοιτητών το γεγονός ότι τα προβλήματα της Παιδείας έχουν βγει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, ξεμπροστιάζοντας όλους αυτούς που μιλάνε στο όνομα της Παιδείας, τους συκοφάντες του μαθητικού και του φοιτητικού κινήματος. Ο μακροχρόνιος αγώνας του πανεκπαιδευτικού κινήματος έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη των βασικών πολιτικών αιτίων για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης, όπως έχει προβάλει και σαφή δείγματα της διεξόδου που προτείνεται.

Σήμερα, όλο και περισσότερο, γίνεται φανερό ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης η διαρκής υποβάθμιση της Παιδείας για τα παιδιά του λαού, με την εμπορευματοποίησή της. Αυτό ως μέρος των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, σε συνδυασμό με την εκπλήρωση επιδιώξεων των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων και ως αποτέλεσμα της πολιτικής του ευρωμονόδρομου. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάσταση στους εκπαιδευτικούς χώρους έχει έναν κοινό παρονομαστή, την κυβερνητική πολιτική παραίτησης από την αντιμετώπιση ακόμα και των αυτονόητων, όπως η έγκαιρη στελέχωση με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό. Η στάση αυτή επενδύεται και ιδεολογικά με τα περί «ανταγωνιστικότητας» και την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων σαν να πρόκειται για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Από κει και πέρα, ακολουθεί η προπαγάνδα όλων των απολογητών της ταξικής, αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο των κυβερνήσεων και των διαφόρων οργάνων τους. Ετσι η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, μιλάει για τα «λουκέτα» στα σχολεία που βάζουν οι μαθητές, ενώ ο πρωθυπουργός ξεπερνώντας τα εσκαμμένα έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις καταλήψεις «ένα ιδιότυπο "λοκ άουτ" εναντίον της γνώσης». Ταυτόχρονα, δίνουν και παίρνουν τα περί «δυναμικών μειοψηφιών» και «υποκινούμενων» κινητοποιήσεων. Το γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προπαγάνδα τους αυτή δεν μπορεί να πείσει όλους εκείνους, που βιώνουν τα αδιέξοδα της σημερινής Παιδείας.

Δεν μπορούν να πείθουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους πάνω στα «λουκέτα» των σχολείων, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο φανερό ότι στα σχολεία και στα πανεπιστήμια έχουν βάλει λουκέτο διαρκείας οι πολιτικές, που με την ίδια συνέπεια έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αυτές τις πολιτικές αντιπαλεύουν οι αγωνιζόμενοι μαθητές, γιατί θέλουν πραγματικά ανοιχτά σχολεία στη γνώση και στο μέλλον. Το ίδιο δεν πείθουν όταν μιλάνε για «μειοψηφίες», όταν ο καθένας καταλαβαίνει ότι μειοψηφική είναι η σημερινή πολιτική που ορθώνει τείχη στο μέλλον της νέας γενιάς, η πολιτική που εμπορευματοποιεί, υποβαθμίζει και κλείνει το δρόμο στη μόρφωση για τα παιδιά των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Επίσης δεν πείθουν και όταν λένε ότι οι μαθητές δεν έχουν αιτήματα ή δεν ξέρουν τι θέλουν, γιατί θέλουν σχολειό να τους μορφώνει.

Αντίθετα, πλειοψηφική είναι η αγανάκτηση μαθητών, φοιτητών, γονιών, η διάθεσή τους για αγωνιστική διεκδίκηση μέσα από συλλογικές διαδικασίες, η ωριμότητα που δείχνουν στην απόκρουση των συκοφαντιών, των απειλών και της τρομοκρατίας που πηγάζει από κυβέρνηση, διευθυντές και εισαγγελείς. Ο αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος είναι αγώνας όλου του λαού ενάντια στις στρατηγικές επιλογές που θέλουν τη ζωή των εργαζομένων διαρκώς να υποβαθμίζεται υπέρ της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου. Είναι αγώνας να ανοίξει το λουκέτο που έχει μπει στην Παιδεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ