Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο Δ. Κοντός και ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από λίγες μέρες, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), σε συνεργασία με την Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ, διοργάνωσε στη Λισαβόνα ένα τριήμερο φόρουμ με θέμα «Αξιοπρεπής Εργασία για μια Δίκαιη Παγκοσμιοποίηση». Ο τίτλος και μόνο προδιαθέτει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο της συζήτησης που αναπτύχθηκε. Περιεχόμενο που υπονοείται και από τη λίστα όσων πήραν μέρος στο φόρουμ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: Κυβερνητικοί εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου, εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτικών οργανώσεων, στελέχη και εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Δ. Κοντός.

«

Στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας - είπε ο Δ. Κοντός στην παρέμβασή του - η παγκοσμιοποίηση έχει δώσει ευκαιρίες σε πολλούς, αλλά έχει αφήσει και αρκετούς στο περιθώριο των εξελίξεων. Γι' αυτό είναι ανάγκη επιτακτική να ενισχυθεί η κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης με στόχο την πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους». Για όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς γίνεται και η «παγκοσμιοποίηση» - δηλαδή, η διεθνική δράση του κεφαλαίου, που εξυπηρετεί αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας του - να πηγαίνει καλά και, ταυτόχρονα, να ικανοποιούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων, το κυβερνητικό στέλεχος έσπευσε να δώσει εξηγήσεις.

Είπε ο Δ. Κοντός: «Δίκαιη παγκοσμιοποίηση είναι αυτή που βάζει τους ανθρώπους πάνω απ' όλα. Σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υπηρετεί τις διεθνείς αρχές και αξίες. Παράγει πραγματικές ευκαιρίες για περισσότερους ανθρώπους και περισσότερες χώρες. Για να γίνει αυτό, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι πιο ισορροπημένη, χωρίς αποκλεισμούς και με σύγχρονη δημοκρατική διακυβέρνηση. Δηλαδή, μια παγκοσμιοποίηση που δημιουργεί αξιοπρεπή εργασία».

Δεν ξέρουμε αν ο Δ. Κοντός προσχώρησε στο Ευρωπαϊκό ή στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ώστε να αναπαράγει και να αναλύει - και μάλιστα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης - το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», προπαγανδίζοντας έτσι την «ειρηνική συνύπαρξη» των εργαζομένων με τους εκμεταλλευτές τους. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτά που μετέφερε στη συνάντηση της Λισαβόνας θα μπορούσαν να ακουστούν από το στόμα οποιουδήποτε στελέχους του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και όσων άλλων καυχιούνται για την παρουσία τους στους «κοινωνικούς αγώνες» μέσα από τα διάφορα «κοινωνικά φόρα», εντός και εκτός Ελλάδας.

Τι αποδεικνύεται; Οτι η στρατηγική και τα συνθήματα όλων αυτών που προπαγανδίζουν έναν δίκαιο καπιταλισμό, όπως ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυάδες του, κάθε άλλο παρά τα δικαιώματα των εργαζομένων εξυπηρετούν. Στην καλύτερη περίπτωση, δημιουργούν και αναπαράγουν την αυταπάτη ότι μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού στο πιο αντιδραστικό στάδιο της ανάπτυξής του μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για τους εργαζόμενους. Αρκεί να δείξουν καλή διάθεση εργοδότες και εργαζόμενοι, να βρουν δηλαδή τη χρυσή τομή οι θύτες και τα θύματα! Τα συνθήματα και η λογική τους είναι τόσο ανώδυνα για το κεφάλαιο, ώστε ακόμα και το στέλεχος μιας κυβέρνησης όπως αυτή της ΝΔ να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε μια διεθνή συνάντηση. Για τέτοια σύμπτωση απόψεων μιλάμε...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ