Αλλαγές στη μελέτη αποκατάστασης του μαυσωλείου του Γαζή Εβρενός Μπέη στα Γιαννιτσά, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), λόγω των νέων ευρημάτων που ανακάλυψαν οι εργασίες. Συγκεκριμένα βρέθηκε ο τάφος του Εβρενός και άλλα στοιχεία επιστημονικού ενδιαφέροντος (πηγάδι, διάκοσμος κλπ), τα οποία, ορθώς κρίθηκε, να διατηρηθούν και αναδειχτούν.
Ετσι, δε θα γίνει στο σημείο εκείνο η έξοδος κινδύνου, όπως πρόβλεπε η αρχική μελέτη. Ο τάφος θα προστατευτεί με κιγκλίδωμα και θα είναι ορατός. Λόγω της θρησκευτικής σημασίας του μνημείου για τους μουσουλμάνους, οι πολιτιστικές δραστηριότητες που θα γίνονται σε αυτό θα πρέπει να είναι συμβατές με το χαρακτήρα του.
Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών. Αναγέρθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα πάνω στον τάφο του Γαζή Εβρενός, ο οποίος πέθανε το 1417. Το μνημείο χρησιμοποιήθηκε για χρόνια ως εκκοκκιστήριο βάμβακος, με αποτέλεσμα να υποστεί αλλοιώσεις.
Ο Οθωμανός στρατηγός Γαζή Εβρενός κατέκτησε τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Ρούμελη και τα Βαλκάνια. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός διοικητής τέσσερις σουλτάνους (Ορχάν, Μουράτ Α', Βαγιαζήτ Α', Μωάμεθ Α'). Το 1385 εγκατέστησε το στρατό του στην πόλη των Γιαννιτσών, ώστε να εξορμά κατά των Βυζαντινών και άλλων ηγεμόνων στη Βλαχία και την Πελοπόννησο. Ουσιαστικά, η τουρκική φάση των Γιαννιτσών «σφραγίζεται» με την εκεί παρουσία του Εβρενός.