Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι οι δημιουργοί - καλλιτέχνες «εμπίπτουν από το 1973 στο θεσμό των "τιμητικών συντάξεων"», που «προσπαθεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα ασφάλισης και σύνταξης». Αυτός ο νόμος τροποποιήθηκε με το νόμο 2435/1996, «σαν μεταβατική ρύθμιση, έως ότου λυθεί το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό για τους ανασφάλιστους δημιουργούς - καλλιτέχνες» και «προέβλεπε τιμητική σύνταξη για "διακεκριμένες" υπηρεσίες με βάση το έργο τους, μετά από κρίση ειδικών επιτροπών του ΥΠΠΟ, σε 100 καλλιτέχνες - όλων των κλάδων - το χρόνο, αριθμός που, αν δεν εξαντλούνταν τη μία χρονιά, μεταφερόταν αθροιστικά στην επομένη».
Με το Ν. 3075 (2002) τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο αφού «ελάχιστοι δημιουργοί - καλλιτέχνες μπορούν να στοιχειοθετήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφού οι προϋποθέσεις του νόμου ήταν εκτός πραγματικότητας: Ο νόμος 3075/2002 στέρησε το δικαίωμα της σύνταξης σε πολλούς δημιουργούς καλλιτέχνες, γιατί έθετε τις εξής προϋποθέσεις: Να έχουν διακριθεί για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στο κοινωνικό σύνολο. Να είναι άποροι. Να έχουν ασφάλιση για κύρια σύνταξη (αυτασφάλιση) για ένα τουλάχιστον χρόνο σε φορέα κύριας ασφάλισης (ΤΕΒΕ ή ΙΚΑ) έως το 60ό έτος της ηλικίας τους, με την ιδιότητα με την οποία ζητούν τιμητική σύνταξη. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν την περίοδο 2000-2002 και έπρεπε να κριθούν με τον ισχύοντα τότε νόμο 2435/1996, κρατήθηκαν παράνομα στα συρτάρια του ΥΠΠΟ και κρίθηκαν με το νόμο 3075/2002».
«Οσοι κρίθηκαν άξιοι από τη (διορισμένη από το ΥΠΠΟ) επιτροπή να συνταξιοδοτηθούν για τις "διακεκριμένες υπηρεσίες" που έχουν προσφέρει με το έργο τους, δεν είχαν τις προϋποθέσεις του Ν. 3075/2002, με αποτέλεσμα να απορριφθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι λεγόμενες "τιμητικές συντάξεις", που το 2002 ονομάστηκαν "διά βίου συντάξεις", αποτελούν το μόνο πόρο ζωής για τους ηλικιωμένους δημιουργούς, που παραμένουν για το καλλιτεχνικό τους έργο ανασφάλιστοι. Μάλιστα, η μη καταβολή τους από το 2000 έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί καλλιτέχνες "έφυγαν" από τη ζωή, λόγω προχωρημένης ηλικίας, έχοντας λάβει την "τιμή" από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΠΟ, χωρίς όμως να μπορούν να πάρουν τη σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς: «Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποκατάσταση της παρατυπίας αυτής, που αφήνει χρόνια ακάλυπτους τους ηλικιωμένους δημιουργούς που έχουν προσφέρει αναγνωρισμένα στο κοινωνικό σύνολο, ώστε οι δικαιούχοι αυτοί να αποζημιωθούν ουσιαστικά, ηθικά και υλικά, για τη ζημιά που υπέστησαν από την παράτυπη διαδικασία που ακολούθησε το ΥΠΠΟ την περίοδο 2000-2002;».