Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καταδικάζει την επιχείρηση φίμωσης συνδικαλιστών δικαστών

Τις πρωτοφανείς ενέργειες να εγκαλούνται συνδικαλιστές δικαστές, στο πλαίσιο πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, γιατί αξίωσαν τον περασμένο Ιούνη να διερευνηθούν οι κατηγορίες για την περιουσιακή κατάσταση του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου και του γιου του, καταγγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ).

Πρόκειται για τους δικαστές Ν. Σαλάτα, Δ. Βλάχο και τη Μ. Στενιώτη, οι οποίοι είχαν στείλει επιστολή στους αρμόδιους για την κάθαρση της Δικαιοσύνης εισαγγελείς, όπου τους επέκριναν για την αδράνειά τους για την υπόθεση του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου. Την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, που θέτει σε δοκιμασία την έκφραση γνώμης και την άσκηση κριτικής, παρήγγειλε ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των δικαστών Χ. Μπαλντάς, λίγες μέρες πριν τη συνταξιοδότησή του.

Ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιχείρηση φίμωσης της φωνής των τριών συνδικαλιστών» και προσθέτει ότι η δίωξη αυτή στοχεύει στον εκφοβισμό του ελεύθερου φρονήματος που πρέπει να διαπνέει τους δικαστές, παραβιάζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό την περασμένη βδομάδα βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν Ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, όπου ανέφεραν ότι αυτές οι διώξεις «πλήττουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, σε έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα είναι περιορισμένα και καλλιεργούν ένα κλίμα εκφοβισμού στους δικαστές», Παράλληλα, ρωτούσαν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να σταματήσουν οι διώξεις που βάζουν περιορισμούς στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών.

Στο μεταξύ, ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει και τις πρόσφατες αγωγές του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου κατά δημοσιογράφων για δημοσιεύματα σχετικά με την περιουσία του γιου του. «Οι αγωγές υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, αναφέρει ο ΔΣΑ, και αποβλέπουν εν τέλει στην παρεμπόδιση της ελεύθερης έκφρασης και κριτικής, όπως αυτές ασκήθηκαν στο έργο του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ύπατο δικαστικό αξίωμα». Σημειώνεται ότι ο Ρ. Κεδίκογλου με τις αγωγές του κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων ζητάει 2.500.000 ευρώ από το «Θέμα», 1.600.000 ευρώ από το «Εθνος» και 600.000 ευρώ από το «Mega».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ