Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζητούν «Καποδίστρια» και στην Αττική

«Να μη μεταφερθούν αρμοδιότητες - όπως Υγεία, Παιδεία Πρόνοια - στην ΤΑ, που σημαίνει ιδιωτικοποίηση και νέες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενους», ζήτησε με ψήφισμα η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση»

Νέους, λιγότερους δήμους, με φορολογική εξουσία, ώστε να μπορούν να ασκήσουν κρατικές αρμοδιότητες, όπως στην Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, ζητούν οι αιρετοί του Λεκανοπεδίου Αττικής, επικυρώνοντας έτσι τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον «Καποδίστρια 2».

Το συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, επιβεβαίωσε τη συναινετική πολιτική του οργάνου στην προώθηση αντιλαϊκών επιλογών, αλλά και τον εξευτελισμό των συνεδριακών διαδικασιών, καθώς ελάχιστοι ήταν οι αιρετοί που παρέμειναν στην αίθουσα μέχρι την ψηφοφορία.

Στον αντίποδα των θέσεων της ΤΕΔΚΝΑ, όπως εκφράζονται στο ψήφισμα και που ζητούν, ανάμεσα στα άλλα, την προώθηση «Καποδίστρια» και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, βρέθηκαν οι δυνάμεις της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης». Οι εκπρόσωποί της, στις παρεμβάσεις τους, αποκάλυψαν τις κυβερνητικές προθέσεις, να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωση της χρηματοδότησης βασικών κοινωνικών τομέων και να τις παραδώσει στους δήμους. Κατέδειξαν τις ευθύνες της ΤΕΔΚΝΑ για τη μη διεκδίκηση λύσεων σε ζητήματα όπως η μειωμένη χρηματοδότηση των δήμων, η μη απόδοση των παρακρατημένων, η διαιώνιση του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Νίκαιας, Στ. Μπενετάτου, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχουν όλοι οι αιρετοί τις ίδιες ευθύνες. Θύμισε πως οι ηγεσίες της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ πάντα τα έβρισκαν με τις κυβερνήσεις στην εφαρμογή πολιτικών που εμπορευματοποιούν τα πάντα. Πως αντί να διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ζητούν φορολογική εξουσία, που σημαίνει «να γίνει η ΤΑ ένας ακόμα φοροεισπράκτορας στο πλευρό των κυβερνήσεων». Πως, με την ανοχή των ηγεσιών των οργάνων της Αυτοδιοίκησης «το κράτος απαλλάχτηκε από την ανάγκη για ένα δίκτυο πραγματικής προσχολικής αγωγής».

Και συμπλήρωσε πως η μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στην ΤΑ σημαίνει μεταφορά του κόστους στους δήμους και τους εργαζόμενους. Παραδειγματικά ο Στ. Μπενετάτος ανέφερε τους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι, μετά τη μεταφορά τους στους δήμους, λειτουργούν επιβάλλοντας τροφεία, σε ύψη που ξεπερνούν και τους ιδιωτικούς! «Πρέπει να αποκαλυφθεί η υποκρισία ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί σ' ένα κράτος εμπορευματοποίησης να είναι κάτι άλλο. Θεραπαινίδα τη θέλουν την Αυτοδιοίκηση. Κι εμείς πρέπει με νύχια και με δόντια ν' αντισταθούμε», κατέληξε ο δήμαρχος Νίκαιας.

Ψήφισμα συναίνεσης

Ως επιβεβαίωση της κριτικής που ανέπτυξε η ΔΑΣ, «ήρθε» το ψήφισμά της ΤΕΔΚΝΑ, το οποίο ζητά «Καποδίστρια» και στην Αττική, με τη μορφή μητροπολιτικών Συνδέσμων. Ως μεταβατικό στάδιο προτείνει τη μητροπολιτική οργάνωση του Λεκανοπεδίου. Ενώ ως «οριστική λύση του οικονομικού προβλήματος της ΤΑ» προτείνει τη φορολογική αποκέντρωση, δηλαδή τη δυνατότητα οι δήμοι να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους. Πρόκειται δηλαδή για ένα ψήφισμα που επιβεβαιώνει την κριτική της ΔΑΣ για τη νέα δομή ότι δηλαδή «επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του κεφαλαίου».

Στη διάρκεια του συνεδρίου, η ΔΑΣ κατέθεσε πέντε ψηφίσματα, τα οποία στήριξαν και άλλες δυνάμεις. Με τα ψηφίσματα αυτά, η ΔΑΣ ζητά:

  • Να μη μεταφερθούν αρμοδιότητες, όπως Υγεία, Παιδεία Πρόνοια στην ΤΑ, που σημαίνει ιδιωτικοποίηση και νέες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενους.
  • Να παραμείνει η έκταση του Ελληνικού δημόσια περιουσία, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση.
  • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική με εκλογή του δημάρχου από τα δημοτικά συμβούλια.
  • Να προσλαμβάνεται μόνο μόνιμο προσωπικό στους δήμους και να μην απολυθεί κανείς.
  • Να αποτελούν δημόσια περιουσία τα ολυμπιακά έργα και εγκαταστάσεις, να προστατευτούν τα δάση και οι ορεινοί όγκοι.

Τις θέσεις αυτές, και άλλες, ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ στις παρεμβάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ