Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
Φαρμακερός «εμβολισμός» ταμείων και ασφαλισμένων

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εθνικών Εμβολιασμών εντάσσονται δύο εμβόλια για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, που το κόστος τους θα το επωμιστούν τα ταμεία και οι ασφαλισμένοι

Με μια εξισορροπητική κίνηση, ανάμεσα στο «φαρμακερό» ανταγωνισμό των πολυεθνικών του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλοςς ανακοίνωσε χτες την ένταξη δύο εμβολίων κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών(ΕΠΕ). Η απόφαση αυτή, πέρα απ' την επιμερισμένη ικανοποίηση των φαρμακευτικών εταιρειών, θα σημάνει τη «φαρμακερή» επιβάρυνση, εν τω συνόλω ή εν μέρει, των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων με το κόστος των εμβολίων.

Μιλώντας χτες στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, που γίνεται στην Αθήνα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την ένταξη δύο εμβολίων στο ΕΠΕ για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε και τον εμβολιασμό των κοριτσιών και νεαρών γυναικών από 15-26 ετών. «Οι λεπτομέρειες για την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποφασιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμοδίων υπουργών Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται «παράλληλα με τις κλασικές μορφές εξετάσεων και ειδικότερα με τη διάγνωση του Τεστ Παπ».

Στο ΕΠΕ είναι ενταγμένα 11 εμβόλια που σημαίνει 0% συμμετοχή των ασφαλισμένων, ειδάλλως αν συνταγογραφηθούν ως φάρμακα ο ασφαλισμένος πληρώνει 25% συμμετοχή. Αλλά ακόμα και σε αυτά τα 11 εμβόλια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από ταμείο σε ταμείο.

Το πρώτο εμβόλιο που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς είναι το Gardasil, που το παρασκευάζει και το εμπορεύεται στην Ευρώπη η φαρμακοβιομηχανία Sanofi Pαsteur, για λογαριασμό του φαρμακευτικού κολοσσού Merck. Ακολούθησε το εμβόλιο Cervarix της πολυεθνικής GlaxoSmithKline, που πήρε έγκριση απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24.9.2007.

Αφόρητες πιέσεις

Το Gardasil - γίνεται σε τρεις δόσεις - βρίσκεται στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων απ' τις 11.1.2007 στην τιμή των 555 ευρώ. Το Cervarix - θα γίνεται και αυτό σε τρεις δόσεις - ενώ η τιμή του για την Ελλάδα θα είναι ο μέσος όρος των φτηνότερων τιμών από τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει ότι - μάλλον - θα είναι φτηνότερο απ' το προηγούμενο.

Εκτός απ' τις τιμές ο «φαρμακερός» ανταγωνισμός των πολυεθνικών, που εκδηλώνεται στο κυνήγι του κέρδους, εκφράζεται και με διάφορους άλλους τρόπους. Οπως αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτη η εφημερίδα «The Guardian», η «εκστρατεία προώθησης» του Gardasil, «που στοχεύει στο να πειστούν και να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να εμβολιάσουν υποχρεωτικά όλα τα νεαρά κορίτσια», χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου απ' τη Sanofi Pαsteur, που «δαπάνησε ως φαίνεται εκατομμύρια» για εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι και την οποία η φαρμακοβιομηχανία βάφτισε «Πρώτη παγκόσμια διάσκεψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Αυτές οι παρενέργειες της χρησιμοποίησης του φαρμάκου ως εμπορεύματος για την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών καταδεικνύουν την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα παράγει, θα εισάγει και θα διαθέτει τα φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Στα πλαίσια αυτού του φορέα θα χορηγούνται δωρεάν, και με κάλυψη απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, όλα εκείνα τα εμβόλια που, με επιστημονικές αποδείξεις, είναι αποτελεσματικά και προσφέρονται στην πρόληψη ασθενειών του γενικού πληθυσμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυσβάσταχτο χαράτσι για τα ταμεία(2009-01-20 00:00:00.0)
Σε «εθελοντές» και επιχειρηματίες η πρόληψη(2008-01-22 00:00:00.0)
Αποποιείται την υποχρέωση για καθολική κάλυψη(2007-04-19 00:00:00.0)
Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται(2007-01-27 00:00:00.0)
«Φαρμακεροί » διαγκωνισμοί στο κυνήγι του κέρδους(2007-01-23 00:00:00.0)
Πανάκριβο το εμβόλιο κατά του καρκίνου(2007-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ