Οι υποσχέσεις του υπουργού Υγείας για τα νοσοκομεία της περιοχής αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει, αταλάντευτα, την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σ' αυτά
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας οι ασθενείς αντιμετωπίζουν -όπως και στα υπόλοιπα- δυσκολίες στην πρόσβαση των υπηρεσιών (Στη φωτογραφία ράντζα απ' το νοσοκομείο Λάρισας) |
Συνοδευόμενος από «κουστωδία» τοπικών παραγόντων, ο υπουργός επισκέφτηκε το νέο Νοσοκομείο Τρικάλων, το οποίο εγκαινιάστηκε για ...τέταρτη φορά! - και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου εγκαινίασε δυο κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το Τμήμα Αιμοδοσίας, υποσχόμενος ότι, οσονούπω, θα γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και θα λειτουργήσουν νέες μονάδες.
Ομως, οι προσλήψεις που υποσχέθηκε κι αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν αφορούν σε μόνιμο προσωπικό, αλλά σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Για το νοσοκομείο Τρικάλων, ο Δ. Αβραμόπουλος υποσχέθηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις 17 γιατρών - 2 επιμελητών, 5 επικουρικών, 10 ειδικευομένων - και 54 νοσηλευτών, από τους οποίους οι 19 θα είναι από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ, οι 10 με 8μηνη σύμβαση εργασίας και 25 από το πρόγραμμα stage.
Πρόκειται για προσλήψεις που δεν καλύπτουν, ούτε κατ' ελάχιστον, τις ανάγκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Τεχνητού Νεφρού, Εμφραγμάτων και για τα χειρουργεία, απαιτούνται πάνω από 100 νοσηλευτές κι ανάλογος αριθμός γιατρών.
Ο υπουργός εξήγγειλε ότι στο κτίριο του παλιού νοσοκομείου θα δημιουργηθούν Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων - το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρηματοδοτηθεί από τον «Ομιλο Λάτση» - και Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική. Ομως, δεν εξήγησε πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει το Ψυχιατρικό Τμήμα, όταν το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» λήγει μέσα στο 2008, και η νέα κλινική, όταν δεν έχει προβλεφτεί η πρόσληψη μαιών και ειδικών γιατρών;
Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ενισχύεται με 97 θέσεις νοσηλευτών - 49 μέσω ΑΣΕΠ, 8 με 8μηνες συμβάσεις, 40 μέσω stage - 19 θέσεις παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού και 56 θέσεις γιατρών, από τους οποίους οι 13 θα είναι επικουρικοί και 32 ειδικευόμενοι. Δεδομένων των τεράστιων κενών σε προσωπικό στο συγκεκριμένο νοσοκομείο - το οποίο κοντά δέκα χρόνια από το ξεκίνημά του εξακολουθεί να υπολειτουργεί - είναι φανερό ότι πρόκειται για εμπαιγμό. Κι αυτό διαμήνυσαν στον υπουργό εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού που τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Φτάνει πια η κοροϊδία δώστε λεφτά για την Υγεία».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διοργάνωσε συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, ζητώντας την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, που σχετίζονται με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και σε ξενοδοχειακό και ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό και προβάλλοντας τα αιτήματα που αφορούν, γενικότερα, τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.