Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων

Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι είναι ένας σκληρός αγώνας για την επιβίωσή τους. Οι φτωχές κτηνοτροφικές οικογένειες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, κινδυνεύουν, άμεσα, με πλήρη χρεοκοπία και μαζικό ξεκλήρισμα. «Μαγκωμένοι» στα «δόκανα» των καρτέλ του γάλακτος και του κρέατος και «πιασμένοι» στις «ξόβεργες» των βιομηχάνων ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι καταλαβαίνουν πως αν δεν αντιδράσουν άμεσα, δεν πρόκειται να διασωθούν. Και συνειδητοποιούν ότι η «στέρνα» των προβλημάτων τους βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που επιχειρεί να ξεπαστρέψει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η φετινή κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, που ήρθε ως αποτέλεσμα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στο γάλα και στο κρέας, που επιβάλλει η «ελεύθερη» αγορά, προκαλεί νέο πλήγμα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, που μπορεί να είναι και το τελειωτικό. Πλέον, η κτηνοτροφική οικογένεια που δουλεύει, από το πρωί μέχρι το βράδυ, σαν το σκυλί, αντιμετωπίζει ζωτικό πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Τα χρέη αυξάνονται συνεχώς και «σφίγγουν το λαιμό» κι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πουλήσουν, όσο - όσο, τα ζώα τους και να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει υπέρ των κτηνοτρόφων, αλλά τάσσεται στο πλευρό των εκμεταλλευτών τους. Το ΠΑΣΟΚ, μάλλον, είναι ευχαριστημένο από τις εξελίξεις, καθώς το ίδιο, ως κυβέρνηση, την ίδια αντιαγροτική πολιτική εφάρμοζε. Ο ΣΥΝ, συμφωνώντας, επί της ουσίας, με την ΚΑΠ, λίγο ενδιαφέρεται αν καταστρέφονται κάποιοι... φτωχοτσοπάνηδες. Οι κτηνοτροφικές ομοσπονδίες και οι τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, κινούμενες στον «ντορό» του συνδικαλισμού του συμβιβασμού, αποφεύγουν, «όπως ο διάβολος το λιβάνι», να οργανώσουν την πάλη του κτηνοτροφικού κόσμου κι επιδίδονται σε «ατέρμονους διαλόγους» με την κυβέρνηση και τους εμποροβιομήχανους.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Κτηνοτρόφων που στήνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας - όπως π.χ., στην Ελασσόνα - δείχνουν το πώς χρειάζεται να οργανωθεί και να συντονίζεται η πάλη και το πού πρέπει να στοχεύει. Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα των κτηνοτρόφων και τις άμεσες λύσεις που απαιτούνται. Ο αγώνας στρέφεται κατά της ΚΑΠ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των άλλων φιλοευρωενωσιακών κομμάτων, γενικότερα, κατά της πολιτικής που βοηθά τα καρτέλ και τους εμποροβιομήχανους να «στραγγίζουν» τους κτηνοτρόφους και να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Δίπλα στους κτηνοτρόφους στέκεται η ΠΑΣΥ και στο πλευρό τους βρίσκεται το ΚΚΕ, που τους καλούν να παλέψουν ενωμένοι με τους μικρομεσαίους γεωργούς και σε συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και για την εφαρμογή μιας άλλης, η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών, προς όφελος του ελληνικού λαού.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ