Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σάντσες: «Καταστροφική και χωρίς σχέδιο» η εισβολή

Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Associated Press

Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Καταστροφική αποτυχία», χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα στο Ιράκ ο πρώην διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, απόστρατος στρατηγός, Ρικάρντο Σάντσες. Οι δηλώσεις Σάντσες ήταν «καταπέλτης» για την πολιτική της κυβέρνησης Μπους και αποτελούν, μακράν, τη σκληρότερη κριτική από πρώην στρατιωτικό κατά του Λευκού Οίκου.

«Στο Ιράκ σημειώθηκε εκθαμβωτικά ατυχής επίδειξη ανίκανης στρατηγικής ηγεσίας», υποστήριξε ο Σάντσες. Τα σκληρότερα σχόλιά του συγκέντρωσε το τότε Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου προΐστατο η νυν υπουργός Εξωτερικών, και τόνισε ότι «ουδέποτε έγινε συντονισμένη προσπάθεια να καταρτιστεί μια στρατηγική», συμπληρώνοντας ότι «η αύξηση των στρατευμάτων δείχνει απελπισία και αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας».

Ο Σάντσες κατέληξε ότι «λανθασμένα δόθηκε μεγάλο βάρος στο στρατό και όχι στην πολιτική και, μάλιστα, χωρίς κανένα σχέδιο». Και εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν παρασυρθεί σε μια εφιαλτική σύγκρουση, από την οποία δε μοιάζει να υπάρχει ορατή έξοδος». Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Σάντσες.

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, δεν έλειψαν οι βομβιστικές επιθέσεις, κυρίως σε Τικρίτ και Βαγδάτη, με περισσότερους από 17 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στόχος επιθέσεων με όλμους έγιναν, τουλάχιστον, δύο βάσεις των πολωνικών στρατευμάτων κατοχής, στο νότιο Ιράκ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά πολίτες (μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο παιδιά). Επίσης, δολοφονήθηκαν από αγνώστους άλλοι δύο δημοσιογράφοι.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο θόρυβος και για τις μισθοφορικές εταιρείες με επίκεντρο τη δραστηριότητα της Blackwater, που παραμένει στο Ιράκ παρά τις διάφορες αποφάσεις. Ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της, Ερικ Πρινς, επέμεινε ότι οι υπάλληλοί του, στα επίμαχα αιματηρά περιστατικά, «απάντησαν νόμιμα σε πυρά που δέχτηκαν». Προσέθεσε, δε, ότι η μήνυση εναντίον της εταιρείας, που κατέθεσε αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση που εκπροσωπεί επιζήσαντες του περιστατικού, «έχει πολιτικά κίνητρα, γιατί είναι άνθρωποι που έχουν υπερασπιστεί τρομοκράτες, βομβιστές και δολοφόνους πρακτόρων του FBI».

Ενταση στα τουρκο-ιρακινά σύνορα

Ανηλεώς βομβαρδίστηκε από το τουρκικό πυροβολικό περιοχή κοντά στα σύνορα στο βόρειο κουρδικό Ιράκ, το Σαββατοκύριακο, ενώ την Τετάρτη η κυβέρνηση Ερντογάν θα ζητήσει από τη Βουλή το «πράσινο φως» για εξαπόλυση επίθεσης κατά των ανταρτών του ΡΚΚ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε, πάλι, την Αγκυρα να «αποφύγει» μια τέτοια κίνηση, αναγνώρισε το «άσχημο κλίμα» που υπάρχει λόγω της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από επιτροπή του Κογκρέσου και απέστειλε δύο διπλωμάτες να «κατευνάσουν τα πνεύματα». Από την άλλη, ο υπαρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ δήλωνε ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί ο χρόνος και το εύρος μιας ενδεχόμενης επίθεσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ