Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανάγκη η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας

ΑΒΑΝΑ.--

Τη Σάντα Κλάρα και το μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα επέλεξε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, για την καθιερωμένη εβδομαδιαία εκπομπή του «Αλό Πρεζιντέντε», την Κυριακή, επιφυλάσσοντας μία έκπληξη: Βίντεο 17 λεπτών από την πολύωρη συνάντησή του με τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, το Σάββατο, στην Αβάνα, αλλά και τον ίδιο τον Φιντέλ Κάστρο στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ζωντανά με τον Τσάβες.

Είναι πρώτη φορά που ο Φιντέλ Κάστρο «σε ζωντανή σύνδεση» μιλά για όλα, μεταξύ αυτών και για τον Τσε, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία του, η πρώτη φορά από τον Ιούλη του 2006 όταν ο Φιντέλ Κάστρο υποβλήθηκε σε σειρά λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιακή χώρα. Παρότι ο Φιντέλ Κάστρο έχει τακτική επικοινωνία μέσω βιντεοσκοπημένων δηλώσεών του αλλά και συνεχόμενων άρθρων του στην εφημερίδα «Γκράνμα», οι σκοπίμως διαδιδόμενες φήμες τον ήθελαν νεκρό. Για άλλη μία φορά οι φήμες διαψεύστηκαν.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής οι Φιντέλ Κάστρο και Ούγο Τσάβες συνομίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας, ενώ ο Τσάβες απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ου. Μπους, κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου στο Μαϊάμι, ότι «πρέπει να σταματήσουμε τους λαϊκιστές στην περιοχή μας», τόνισε: «Εχουμε την πρόθεση να μετατρέψουμε σε παγκόσμια δύναμη όσες χώρες συμμετέχουν στην ALBA και όχι μόνο. Οχι μία δυνατή και μεγάλη χώρα αλλά μία δυνατή και μεγάλη περιοχή, βασιζόμενη στις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότητας».

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκράνμα», στη συνάντηση των δύο ανδρών το Σάββατο επικυρώθηκαν σειρά συμφωνιών στον οικονομικό τομέα, που προβλέπουν και τη σύσταση κοινών εταιρειών των δύο χωρών, με πρώτη αυτή στον τομέα της ενέργειας με τη μεικτή πετρελαϊκή εταιρεία Κούβας-Βενεζουέλας PDVSA-CUPET.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ