Με αιχμή το σοβαρό σχολικό κτιριακό πρόβλημα, την ανέγερση σχολείων από επιχειρηματίες, τις τριτοκοσμικές υποδομές των νηπιαγωγείων, αλλά και τα τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς, που έχουν επιβληθεί στους γονείς, διαδήλωσαν χτες το απόγευμα έξω από το Δημαρχείο Αθήνας γονείς με τα παιδιά τους, εργαζόμενοι και νέοι ενάντια στην αποκέντρωση της εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας.
Το «πέρασμα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων του κράτους για την Παιδεία όξυνε ακόμα περισσότερο την υποβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της, φόρτωσε νέα οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες. Μεγάλο μέρος των σχολείων ιδιαίτερα στο Δήμο Αθηναίων λειτουργούν με αυθαίρετες και επικίνδυνες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια, ενώ η διπλοβάρδια ταλαιπωρεί χιλιάδες γονείς και παιδιά. «Θέλουμε κανονικό σχολείο! Οχι πλαστικό!», φώναζε χαρακτηριστικά χτες ένας μαθητής της Ε΄ Δημοτικού του 150ού Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, που εδώ και 8 χρόνια - μετά το σεισμό του '99 - «στεγάζεται» σε κοντέινερ. «Παρών» στη συγκέντρωση και ο σύλλογος γονέων του σχολείου, αλλά και αρκετοί δάσκαλοι.
Αλλά και οι υποδομές των νηπιαγωγείων είναι «τριτοκοσμικές», ενώ φέτος εξαιτίας της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής, όσα νήπια δεν μπόρεσαν να στριμωχτούν στα δημόσια, οδηγήθηκαν «υποχρεωτικά» στα ιδιωτικά...
Την ίδια στιγμή, το πέρασμα των παιδικών σταθμών στην αρμοδιότητα των δήμων χωρίς τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια δεν άργησε να σημάνει νέα οικονομικά βάρη στους εργαζόμενους. Τα τροφεία που επιβλήθηκαν αυξάνουν χρόνο με το χρόνο: «Πέρυσι έδινα 45 ευρώ το μήνα για το ένα παιδί και φέτος πήγε στα 70!», μας είπε η Αμαλία, για έναν από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων.
Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων επιχείρησε χτες να συναντηθεί με το δήμαρχο Αθηναίων και να του παραδώσει πλαίσιο αιτημάτων, ο οποίος έλειπε, αν και είχε ειδοποιηθεί από νωρίς. Τα αιτήματα αφορούσαν κυρίως σε σύγχρονα, ασφαλή και δημόσια σχολικά κτίρια και νηπιαγωγεία, κατάργηση των νόμων για την αποκέντρωση, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε δημόσια νηπιαγωγεία, κατάργηση των τροφείων και ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο.
Γονείς και εργαζόμενοι δήλωσαν συνέχιση του αγώνα τους και καλύτερο συντονισμό στις γειτονιές και τις συνοικίες και έδωσαν ραντεβού στις 18/10 στα Προπύλαια. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την Ομόνοια, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το σχέδιό τους είναι σχολεία μαγαζιά, με γονείς πελάτες κι αμόρφωτα παιδιά» και «Η αποκέντρωσή τους είναι μια απάτη φορτώνουν τα βάρη στου λαού την πλάτη».