Ακόμη τέσσερις συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) ΑΕ απολύθηκαν στις 28/9. Απολύσεις συνέχειας και συνέπειας ...της αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού καταγγέλλει τις απολύσεις ως «επαγγελματικά άδικες, υπηρεσιακά εμπαθείς και πολιτικά απαράδεκτες». Πρόκειται για εργαζόμενους που εργάζονταν ανελλιπώς έξι χρόνια. Χαρακτηριστικό του τι σημαίνει ιδιωτικοοικονομική «ευελιξία» στον πολιτισμό είναι το ότι μία απολυμένη (αρχαιολόγος) είναι μητέρα δύο παιδιών και πριν τον ΟΠΕΠ εργαζόταν για άλλα έξι χρόνια στις ανασκαφές για το μετρό. Δηλαδή, 12ετής επιστημονική προσφορά στον Πολιτισμό δε σημαίνει τίποτα για την κυβέρνηση των πολιτιστικών «προτεραιοτήτων».
Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος καταγγέλλει «κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού», που η διοίκηση καλλιεργεί στους εργαζόμενους, ειδικά στους 84 που δουλεύουν επί χρόνια με μηνιαίες συμβάσεις, γεγονός που αποτελεί πάγια «κατάσταση» στο ΥΠΠΟ. Τέλος, καλεί τον υπουργό να σταματήσει οριστικά τον εργασιακό μεσαίωνα των εργαζομένων στον ΟΠΕΠ με τη μονιμοποίησή τους.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΠ επεκτείνει τον εμπορικό του τομέα με αιχμή τα πωλητήρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Μέχρι στιγμής μετρά οχτώ (το τελευταίο εγκαινιάστηκε προεκλογικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και προγραμματίζει άλλα έξι. Μέχρι το 2004 ο ΟΠΕΠ είχε 174 υπαλλήλους, οι οποίοι έμειναν 80 (μετά και τις απολύσεις στις 28/9), ενώ, με νέες προσλήψεις, από το 2004 και μετά, ήταν 160...