Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους έχουν πάρει χαμπάρι!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αυτοί που πληρώνουν στον προϋπολογισμό του 2008 είναι οι έχοντες και κατέχοντες». Οσο και αν ακούγεται απίστευτος ο παραπάνω ισχυρισμός, είναι πέρα για πέρα αληθινός και ακούστηκε χτες κατά κόρο και ξεδιάντροπα από αρμόδια κυβερνητικά χείλη (Αλογοσκούφης, Ρουσόπουλος, κ.ά.). Λες και δεν είναι πεντακάθαρο από τα «μεγέθη» του προϋπολογισμού ότι αυτοί που δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα είναι ακριβώς οι έχοντες και κατέχοντες. Λες και οι εργαζόμενοι τρώνε κουτόχορτο και δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της νέας φοροεπιδρομής και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών. Αρκεί να αναφερθεί ότι από τα 6 δισ. ευρώ που είναι οι νέοι φόροι για το 2008, το σύνολο σχεδόν το πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια (μισθωτοί και συνταξιούχοι), μέσω κυρίως των έμμεσων φόρων (τσιγάρα, ποτά, εισιτήρια, διόδια, καύσιμα), που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ και βλέπουμε... Ας το πάρουν απόφαση οι κυβερνώντες: Δεν ξεγελάνε κανέναν με τα τερατώδη ψέματα και την κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας. Τους έχουν πάρει χαμπάρι και γι' αυτό ό,τι λένε στρέφεται εναντίον τους.

Το πετσόκομμα των ΒΑΕ...

Από 1/1/2008, με τροπολογία που ψήφισε η ΝΔ τον Ιούνη του 2006, στη βάση του νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, αλλάζει ο Κανονισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Το ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει, γίνεται εμφανές από το παρακάτω παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι από 1/1/2008 αποχαρακτηρίζεται η ειδικότητα του σιδερά στον κλάδο των οικοδόμων. Τι θα συμβεί για τους εργαζόμενους αυτής της ειδικότητας;

  • Ο νέος εργάτης που θα αναζητήσει δουλιά από τη νέα χρονιά θα ασφαλιστεί χωρίς να εντάσσεται στα ΒΑΕ. Κατά συνέπεια, θα συνταξιοδοτηθεί τουλάχιστον πέντε χρόνια αργότερα απ' ό,τι οι παλιότεροι συνάδελφοί του και μάλιστα με πολύ μικρότερες αποδοχές στην τελική σύνταξη.
  • Ο σιδεράς που ήταν ασφαλισμένος με όρους ΒΑΕ μέχρι τη 1/1/2008, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία της ΝΔ, θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ίδιους όρους. Πρόκειται για δώρο άδωρο. Κι αυτό γιατί στην αγορά εργασίας θα έχει να «ανταγωνιστεί» το νέο συνάδελφό του που θα δουλεύει στην ίδια ειδικότητα χωρίς να είναι ενταγμένος στα ΒΑΕ. Με μαθηματική ακρίβεια, οι παλιότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να παραιτηθούν του δικαιώματος στα ΒΑΕ, προκειμένου να κάνουν μεροκάματο. Γεγονός που και γι' αυτούς θα σημάνει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση της σύνταξης.
... με ένα παράδειγμα

Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν ήταν στα ΒΑΕ και θα μπουν μετά την 1/1/2008;

  • Για να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με όρους ΒΑΕ, θα πρέπει να πληρώσουν τα μαλλιοκέφαλά τους για όσα χρόνια δούλευαν χωρίς το επάγγελμά τους να είναι χαρακτηρισμένο ως τέτοιο. Μόνο το πρόσθετο ασφάλιστρο που πρέπει να καταβάλουν φτάνει στο 2,2% των αποδοχών τους. Δηλαδή, επωμίζονται ένα τεράστιο κόστος που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων δύσκολα μπορεί να το αντέξει. Αρα και αυτοί, χάνοντας μια μεγάλη περίοδο ασφάλισης στα ΒΑΕ, θα πάρουν σύνταξη αργότερα, παρά το γεγονός ότι θα θεωρούνται «προνομιούχοι», επειδή το επάγγελμά τους εντάχθηκε στα ΒΑΕ.

Συμπέρασμα: Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ στοχεύει στο πετσόκομμα δικαιωμάτων και μόνο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το αν μπαίνουν ή βγαίνουν από τη σχετική λίστα. Ποιοι κερδίζουν; Μόνο οι εργοδότες. Που θα αποκτήσουν νέα φτηνή εργατική δύναμη. Ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστον κατά μια πενταετία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, με παράλληλη μείωση των συντάξεών τους. Το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» δηλαδή για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Δεν αρκούν οι δηλώσεις

Οδηγούν τη ΔΕΗ στη διάλυση και απαξιώνουν το εθνικό μας καύσιμο, το λιγνίτη, καταγγέλλει η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ και δηλώνει ότι δε θα περάσουν οι μεθοδεύσεις της διοίκησης. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές τεχνικοί της ΔΕΗ δεν αναφέρουν ούτε μία λέξη για την κυβερνητική πολιτική που κινεί τα νήματα της «απελευθέρωσης», όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε το δρόμο, και ας λένε στην ανακοίνωσή τους ότι θα παλέψουν για να παραμείνει η ΔΕΗ δημόσια, με κοινωνικό χαρακτήρα, ενιαία και καθετοποιημένη, αν και έχει ήδη γίνει Ανώνυμη Εταιρεία.

Δεν αναφέρονται στην κυβέρνηση, έχουν αποδεχτεί και στηρίξει στο παρελθόν το «μονόδρομο» της απελευθέρωσης της αγοράς, έχουν υπερασπιστεί την εταιρεία στη βάση της ιδιωτικοποιημένης αγοράς. Τώρα δηλώνουν ότι δε θα περάσουν τα σχέδια που έχουν άμεση σχέση με το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς. Δεν αρκούν, όμως, οι δηλώσεις. Χρειάζεται συνέπεια λόγων και έργων, όπως και θέσεις που να μην πατούν σε «δύο βάρκες». Απλές, ξεκάθαρες θέσεις και αγώνας.

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο

Η αντιεκπαιδευτική ατζέντα της κυβέρνησης -παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις μερίδας του Τύπου - δεν άλλαξε μετά τις εκλογές. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τις τοποθετήσεις τόσο του υπουργού Παιδείας όσο και του πρωθυπουργού. Για την Ανώτατη Εκπαίδευση η στόχευση είναι ξεκάθαρη: Εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας και της Μπολόνια, «απελευθέρωση της αγοράς» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μια συλλογή μέτρων, των οποίων σημαντικές πλευρές ορίζονται στο νέο νόμο - πλαίσιο, που ψηφίστηκε πέρσι εν μέσω θύελλας αντιδράσεων.

Ρυθμίσεις του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου βρίσκονται ήδη σε τροχιά εφαρμογής, μαζί με άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα - συμπληρωματικά στην επιχείρηση ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και υποβάθμισης των σπουδών: Η μέτρηση της γνώσης σε πιστωτικές μονάδες, που διασπά το ενιαίο της επιστημονικής γνώσης και των πτυχίων, περνάει στα τμήματα, ενώ η «αξιολόγηση» χτυπάει ξανά την πόρτα των Ιδρυμάτων μετά από πολύχρονο μπλοκάρισμά της από τους αγώνες φοιτητών - εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, οι κρίσεις για την πρόσληψη και την εξέλιξη σε βαθμίδες των καθηγητών, στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνονται με βάση το νέο νόμο, από το καλοκαίρι ακόμα. Επίσης, γενικευμένες είναι οι απόπειρες εφαρμογής της ρύθμισης για καθορισμό ορίου φοίτησης και διαγραφή των λεγόμενων «αιωνίων φοιτητών».

Δεν προσπαθούν να περάσουν όλες οι ρυθμίσεις μονοκοντυλιά, εξάλλου ο ίδιος ο νόμος θέτει χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Για παράδειγμα, τα τετραετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα - δηλαδή οι συμβάσεις χρηματοδότησης κάθε Ιδρύματος ξεχωριστά - έχουν προϋποθέσεις: Τους εσωτερικούς κανονισμούς και την «αξιολόγηση», που, όμως, κανένα από τα δυο δεν έχει περπατήσει. Είναι σαφές ότι η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, που έχει βασικό εργαλείο τα τετραετή προγράμματα, απαιτεί το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των Ιδρυμάτων (που ορίζεται στους εσωτερικούς κανονισμούς) και την «αξιολόγησή» τους με κριτήρια της αγοράς. Η εφαρμογή αυτής της πλευράς μπορεί να είναι μεταγενέστερη χρονικά. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου. Η επανάπαυση μόνο την κυβέρνηση μπορεί να εξυπηρετήσει, καθώς στρώνει το έδαφος για να πέσει στα μαλακά η αντιδραστική της πολιτική και αποφεύγει να αντιμετωπίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις με το «καλημέρα σας».

Ο στόχος φοιτητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων είναι από πέρσι δηλωμένος και ξεκάθαρος: Αγώνας μέσα και έξω από τις σχολές για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, για να αποσυρθεί. Το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν πότε θα μπει η μια ή η άλλη ρύθμιση σε εφαρμογή για να αντιδράσουν. Πόσο μάλλον, δεν μπορούν να περιμένουν να μπουν σε εφαρμογή στο σύνολό τους οι ρυθμίσεις του αντιδραστικού αυτού νόμου. Η επαγρύπνηση και η άμεση αντίσταση σε κάθε ρύθμιση του νόμου που πάει να εφαρμοστεί είναι η πρώτη απάντηση, είναι το έναυσμα για να διεκδικείται μόνιμα και σταθερά η Παιδεία που έχει ανάγκη η νεολαία και ο λαός, η Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΣΟΚικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΚΟΜΨΑ, όμως, που παρουσιάζει την πολιτική του θέση ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος! Οπως λέει, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει το «αριστερότερο δυνατό», πλην, όμως, «κυβερνητικό» κόμμα...

«Κυβερνητικό» σημαίνει πως πρέπει να αποδέχεται τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, να πιστεύει βαθύτατα στην ελεύθερη αγορά, να ενισχύει την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει, αυτόματα, λιτότητα, ανεργία και ακρίβεια για τους εργαζόμενους.

Πώς μπορεί ένα κόμμα με αυτά τα χαρακτηριστικά να γίνει «αριστερότερο», μόνον ο Ε.Βενιζέλος το ξέρει. Εκτός κι αν έχουν καμιά καλή ιδέα οι «ειδικοί» της Κουμουνδούρου, που, ως γνωστόν, πιστεύουν - επίσης βαθύτατα - στην «αριστεροποίηση» του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, συνεχίζονται τα «γκάλοπ» στους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλέον, δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν οι εταιρείες που τα διενεργούν κάνουν έρευνα ή ...τους κάνουν πλάκα.

Αν έχουμε καταλάβει καλά, υπάρχουν μέλη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι καταλληλότερος για πρόεδρος είναι ο Γ. Παπανδρέου, ότι ο Ε. Βενιζέλος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και ότι ο Κ. Σκανδαλίδης είναι αυτός που εγγυάται την ενότητά του.

Κανονικότατη «τρικυμία εν κρανίω» δηλαδή, πράγμα που αποδεικνύει ότι το «σοκ» του εκλογικού αποτελέσματος ήταν μεγαλύτερο από όσο πιστεύαμε.


Αυτά για όσους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, φυσικά, «τσιμπάνε» στα διλήμματα των εταιρειών δημοσκοπήσεων και των ΜΜΕ. Γιατί όσοι περιμένουν (μάταια) μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, σαφώς, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Και στη συνέχεια να ...«την κάνουν» σιγά σιγά.

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ Αννα Διαμαντοπούλου να δηλώνει ότι δε θα είναι υποψήφια για να μη ...«θίξει» την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Εύγε για τον ...αλτρουισμό της, αλλά μάλλον μέτρησε τα «κουκιά» και δεν «έβγαιναν» με τίποτε.

Μια φορά, τον κίνδυνο «διάσπασης», στον οποίο αναφέρθηκε, δεν τον βλέπουμε. Οσο κι αν τσακωθούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μια «παρέα» που θέλει να διαχειριστεί το υπάρχον σύστημα παραμένει, άρα υποχρεωμένη να συνυπάρξει.

Θιασώτες της φοροασυλίας του κεφαλαίου

«Είμαστε θιασώτες μιας πολιτικής που οδηγεί στη μείωση της φορολογίας», διακήρυσσε προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής εκτοξεύοντας το πυροτέχνημα για απαλλαγή της πρώτης κατοικίας και της κατάργησης του φόρου κληρονομιάς. Ως συνήθως, ο πρωθυπουργός έλεγε τη μισή αλήθεια: η κυβέρνηση πράγματι μειώνει τους φόρους αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις και την πλουτοκρατία. Αδιάψευστη απόδειξη η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών την προηγούμενη τριετία για τις Ανώνυμες Εταιρείες, η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) κ.ο.κ. Από την άλλη, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έμμεσοι φόροι - οι πιο επαχθείς για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτή ακριβώς η τάση συνεχίζεται και στον προϋπολογισμό του 2008, όπου οι φόροι αυξάνονται κατά 12,3%, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 2,6%. Ανεξάρτητα όμως από τα νούμερα, τα λαϊκά στρώματα αισθάνονται στο πετσί τους και τις φοροεπιδρομές του κράτους και την επέλαση των πολυεθνικών μέσω της «ελεύθερης» διαμόρφωσης των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης... Γι' αυτό δεν έχουν άλλη επιλογή από την οργάνωση της πάλης τους ενάντια στη βάρβαρη επίθεση...

Τρέμει το σύστημα τον ΣΥΝ και ... το θαλασσινό νερό

Αντιγράφουμε απ' ευθείας από την ομιλία του Α. Αλαβάνου στην ΚΠΕ του ΣΥΝ σχετικά με την αναγκαιότητα πρότασης-προβολής ενός προγράμματος του ΣΥΝ σε ευρύτερες δυνάμεις, το οποίο προσδιορίζει ως εξής: «Ενα πρόγραμμα το οποίο δε θα είναι ένα πρόγραμμα -πρόσχημα, το οποίο θα λέει "θέλουμε την προστασία του περιβάλλοντος" ή "θέλουμε την αύξηση των μισθών"» ή "θέλουμε την αντιμετώπιση της ακρίβειας" ή "θέλουμε την απασχόληση και την ειρήνη". Ενα τέτοιο πρόγραμμα και η ΝΔ θα το υπέγραφε, για μην πω ότι θα το υπέγραφε και το ΛΑΟΣ. Εχει σημασία να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις αιχμές που ανοίγουν τα μεγάλα μέτωπα και που μπορούν να διαμορφώσουν μια ισχυρή δυναμική μέσα στην ελληνική κοινωνία, είτε αυτές αφορούν για παράδειγμα στα ζητήματα του περιβάλλοντος - θέματα κατάργησης οικοδομικών συνεταιρισμών, κατάργησης εκτός σχεδίου δόμησης, κατάργησης των γηπέδων γκολφ, οι πισίνες να λειτουργούν μόνο με νερό της θάλασσας - ή θέματα όπως η στήριξη του άρθρου 16, ή θέματα όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα δικαιώματα για μια συμβίωση των ομοφυλόφιλων αντίστοιχη με τη συμβίωση που έχουν οι ετερόφυλοι, είτε αυτά αφορούν στην ιθαγένεια κάθε παιδιού που γεννιέται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν οι γονείς του είναι από τη Νιγηρία ή είναι από την Ουκρανία ή από οπουδήποτε αλλού, είτε τον έλεγχο των τραπεζών».

Μάλλον δε χρειάζεται κανένα σχόλιο. Είμαστε βέβαιοι πως με τέτοιες ριζοσπαστικές προτάσεις το σύστημα έχει χάσει τον ύπνο του... Κοιτάει τώρα πλέον πώς θα επιβιώσει. Πρόκειται για καίρια χτυπήματα στα θεμέλιά του... Οχι απ' αυτά τα αιτήματα που θα υιοθετούσε όποιος-όποιος, αλλά μέχρι και ...πισίνες με θαλασσινό νερό!!!

Πωλητές πολέμου

Η πολεμική ατζέντα του Λευκού Οίκου είναι ο καλύτερος «πωλητής» για την αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία καθώς για ακόμη μία χρονιά οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρώτες σε πωλήσεις όπλων το 2006 στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με έκθεση της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου.

Κατά την έκθεση το 36% των όπλων, αξίας 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αγοράστηκαν από τις αναπτυσσόμενες χώρες τον περασμένο χρόνο, προέρχονται από τις ΗΠΑ. Δεύτερη στις πωλήσεις όπλων ήταν η Ρωσία με 28% της αγοράς και όπλα αξίας 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τρίτη η Βρετανία με 11% και 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η σειρά δεν άλλαξε καθόλου καθώς φαίνεται, αφού οι ίδιες χώρες κατείχαν τις τρεις πρώτες θέσεις και το 2005.

Από την έκθεση προκύπτει πως το Πακιστάν είναι ο υπ' αριθμόν ένα αγοραστής με 5,1 δισ. δολάρια το 2006 και ακολουθεί η Ινδία (3,5 δισ.) και η Σαουδική Αραβία (3,2 δισ.). Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% της παγκόσμιας αγοράς όπλων, κατά 9% μεγαλύτερο του 2005 ή περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιστοιχεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στους δρόμους του αγώνα τώρα

Χωρίς χρονοτριβή, με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων της, η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ιδιαίτερα επαχθές για την εργατική λαϊκή οικογένεια, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που πλήττουν βάναυσα το επίπεδο και τους όρους της ζωής της. Ούτε λεπτό δεν πρέπει να χάσουν και οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα από την προσπάθεια οργάνωσης της άμυνας αλλά και της αντεπίθεσής τους απέναντι σε μια πολιτική που τους καταδικάζει στην ανέχεια.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες του τελευταίου μόνο διημέρου πρέπει να εκληφθούν από το λαό ως κήρυξη πολέμου εναντίον των συμφερόντων του και να αντιμετωπιστούν ως τέτοια. Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2008 διατυπώνεται με σαφήνεια η συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, μεγάλες αυξήσεις φόρων, ανατιμήσεις σε εισιτήρια, διόδια, ενώ αναμένεται να δούμε πώς θα εξελιχθεί και η υπόθεση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Συγχρόνως «ανοίγει» ο φάκελος της Κοινωνικής Ασφάλισης με σαρωτικές ανατροπές σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στο ύψος των συντάξεων κ.α.

Την ίδια ώρα η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ απασχολεί τα αστικά ΜΜΕ λες και είναι το πρόβλημα των προβλημάτων. Θα διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ; Αναρωτιούνται κάποιοι από τους δημοσιολόγους του συστήματος, προσκείμενοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βγήκε ο Ε. Βενιζέλος με τις θέσεις του, προπαγανδίζουν άλλοι. Κεντροαριστερά ψάχνει, λένε. Οι άλλοι ψάχνουν την «αριστερή στροφή». Και τι τον νοιάζει τον εργαζόμενο αν διασπαστεί ή όχι; Τι τον νοιάζει το ψάξιμο της «κεντροαριστεράς» ή της «αριστερής στροφής», όταν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος δεν την αμφισβήτησε. Ούτε οι άλλοι. Αυτή είναι δεδομένη απ' όλους. Στην υπηρεσία του συστήματος. Αλλωστε, το ψάξιμο αρχηγού γίνεται στο όνομα του καπάτσου που θα αντιμετωπίσει τον Καραμανλή και θα του αφαιρέσει την πρωθυπουργία. Δηλαδή, για τη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής. Τόσο βαθύς προβληματισμός.

Ο,τι λοιπόν και αν γίνει στο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση από φιλολαϊκή σκοπιά γιατί η κυβερνητική πολιτική είναι και δική του πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξει. Γι' αυτό και κάθε άνθρωπος του μόχθου, που ακόμη ελπίζει μήπως αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να το εγκαταλείψει. Και όλοι όσοι ψήφισαν τα κόμματα του δικομματισμού μπορούν τώρα να κάνουν το αποφασιστικό βήμα ενάντιά του. Το βήμα της καταδίκης της πολιτικής του στη συνείδησή τους και στους δρόμους του αγώνα. Εκεί και μόνο, με όρους ταξικού κινήματος, μπορούν να αποκρουστούν αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Εκεί και μόνο και με τους ίδιους όρους μπορούν να προσδοκούν σε απόσπαση κατακτήσεων που θα τους ανακουφίζουν έστω από την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Να συστρατευτούν στη μάχη για την ίδια τη ζωή τους με το ΚΚΕ, με τις ταξικές δυνάμεις του κινήματος, κάνοντας στην άκρη συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα βάζουν πλάτη για το πέρασμα αυτής της πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να «ποντάρουν» στην ενότητα και στην ανυποχώρητη πάλη τους. Θα έχουν σίγουρα κέρδη από μια τέτοια επιλογή. Θα συνειδητοποιούν την ανάγκη να τραβήξουν τον αγώνα τους ως το τέλος, ως την ανατροπή μιας πολιτικής - λίπασμα στα κέρδη της πλουτοκρατίας, ως τη λαϊκή εξουσία, το τελικό «έπαθλο» αυτής τους της πάλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ