Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η Ουάσιγκτον «καλύπτει» τους μισθοφόρους

Οι μαζικοί τάφοι από το καθημερινό μακελειό που προκαλεί η κατοχή, είναι πια συνηθισμένη εικόνα στο Ιράκ

Associated Press

Οι μαζικοί τάφοι από το καθημερινό μακελειό που προκαλεί η κατοχή, είναι πια συνηθισμένη εικόνα στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στην ιρακινή πρωτεύουσα μεταβαίνουν τη Δευτέρα δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων, μία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μία από το Πεντάγωνο, προκειμένου, σε συνεργασία με Ιρακινούς αξιωματούχους, να ερευνήσουν τουλάχιστον έξι (όπως προκύπτει τελικά) περιστατικά όπου μισθοφόροι της Blackwater σκότωσαν Ιρακινούς πολίτες το τρέχον έτος! Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε, για άλλη μια φορά, τη θλίψη του για το θάνατο αθώων και επανέλαβε ότι θα «ληφθούν μέτρα». Προς το παρόν, πάντως, η Blackwater συνεχίζει να λειτουργεί στην κατεχόμενη χώρα.

Ταυτόχρονα, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας υπέγραφε με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ανταρτών του ΡΚΚ, που έχουν βρει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ. Παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις καλής θέλησης, πάντως, η Αγκυρα δεν εξασφάλισε το ελεύθερο που επεδίωκε για δράση των στρατευμάτων της στο βόρειο Ιράκ, κάτι που θα μπορούσε, ίσως, να γίνεται με την άδεια της Βαγδάτης. Το ΡΚΚ, όμως, και ορισμένα παρακλάδια του, φαίνεται ότι ήταν ο στόχος και των νέων βομβαρδισμών από ιρανικές δυνάμεις, παραμεθόριων περιοχών στο βόρειο Ιράκ, που καταγγέλθηκαν από τις κουρδικές αυτόνομες αρχές.

Τέλος, σε νέο μακελειό εμπλέκονται οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Οπως ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 10 πολίτες (κυρίως γυναικόπαιδα) σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν όταν αμερικανικά ελικόπτερα έβαλλαν κατά κτιρίου στη σουνιτική συνοικία Σάχα, της Βαγδάτης, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν έγινε γνωστή ποια ήταν η αφορμή της επίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ